Haberler

Yıllarca Çan Sesinin Yükseldiği Ermeni Kilisesi Kadınların Üretim Merkezi Oldu

Yıllarca Çan Sesinin Yükseldiği Ermeni Kilisesi Kadınların Üretim Merkezi Oldu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır merkez Sur İlçesi'nde 142 yıl önce yaptırılan Ermeni Protestan Kilisesi, cemaatin 60 yıl önce Diyarbakır'dan ayrılmasıyla birlikte kaderine terk edildi.

Diyarbakır merkez Sur İlçesi'nde 142 yıl önce yaptırılan Ermeni Protestan Kilisesi, cemaatin 60 yıl önce Diyarbakır'dan ayrılmasıyla birlikte kaderine terk edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen kilise binası Kadın Eğitim Merkezi olarak hizmete açılırken, genç kızlar ve kadınlar, Ermeni ve Süryanilerin önemli mesleklerinden olan gümüş telkari işlemesi, ipek dokumacılığını öğreniyor.Diyarbakır'ın tarihi Sur İlçesi'nde 1870 yılında yaptırılan ve ve Ermeni cemaatinin kenten göç etmesiyle birlikte son 60-70 yılda kaderine terk edilen Ermeni Protestan Kilisesi'nden bugünlerde çan sesleri yerine farklı sesler geliyor. Metruk bir halde ve bir çok bölümü yıkılmış olan kilise, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce aslına uygun şekilde onarılarak koruma altına alındı. Sur Kaymakamlığı tarafından, Kadın Eğitim Merkezi olarak kullanılmaya başlanan kilise, 3 projeye ev sahipliği yapıyor. 'Gümüşten Eller' projesiyle kadın ve genç kızlar gümüş teklari kursunu görüp usta öğreticiler nezaretinde gümüşten takılar üretirken, 'Hünerli Eller Halı Dokuyor' ile ise halılar dokunuyor. Kilise içirisinde, 'İpekten Dokunuşlar' projesiyle de ipek şal, kravat, masa örtüsü, perde üretimi yapılıyor. Yılda 300 genç kız ve kadının eğitim alıp el emeği göz nuru ürünler ürettiği kilisede artık çan sesi yerine kirkit ve ilmik sesleri geliyor.

İPEK DOKUMACILIĞI VE GÜMÜŞ TAKICILIĞI TARİH OLMUŞTU

Ermeni Protestan Kilisesi'nde hayata geçirilen iki projenin de yine Diyarbakır'da 1960'lı yıllara kadar yaşayan Ermeni ve Süryani'lerin hayat verdiği meslekler olduğu belirtildi. Süryani ve Ermenilerin göç etmesiyle birlikte ipek dokumacılığı ve gümüş tekkari üretiminin yok olduğu bu nedenle proje kapsamında yeniden hayat verilen ipek dokumacılığı ve gümüş telkari kursunun önemli olduğu belirtildi.

Sur Kaymakamlığı Proje Müdürü Bilgin Yiğit, daha önce suç mekanı haline gelen ve metruk vaziyetteki kilisenin Vakıflar tarafından restore edildiğini belirterek, Biz kiliseyi kullanan cemaat mensuplarının mesleği olan ve onların göç etmesiyle yok olmaya yüz tutan ipek dokumacılığı ve gümüş telkari kurslarını orada açtık. Burada yılda 300 genç kız ve kadın eğitim görürüp hem meslek sahibi oluyor, hemde ailesine maddi olarak katkıda bulunuyor. Zaman zaman Diyarbakır'a turist olarak gelen Ermeni camaati üyeleri kilisede gördükleri manzara karşısında çok duygulanıyorlar ve böyle projeleri hayata geçirdiğimiz için çok mutlu olduklarını belirtiyorlardedi.

Sur Kaymakamlığı, kilisede oluşturulan atölyelerde üretilen gümüş takılar, ipek şal, kravat, masa örtüsü ve ipek perdelerin satışı için kadınlara destek olmaya çalışırken, kadınların kurucakları kooperatif sayisinde el emeği göz nuru ürünlerini daha rahat satışya sunacakları belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close