Yıldırım Düşen Sürüdeki 14 Keçiden 11'i Telef Oldu
Aydın'da sürüsündeki 14 keçiden 11'i yıldırım düşmesi sonucu telef olan çoban Ali Yalçın, perişan oldu.
Aydın'ın Karacasu İlçesi'nde, sürüsündeki 14 keçiden 11'i yıldırım düşmesi sonucu telef olan 32 yaşındaki çoban Ali Yalçın, perişan oldu.
Yazları yaylada kurduğu çadırda, kış aylarında muhtarlığa ait kooperatif binasında eşi ve bir çocuğuyla barınan tek geçim kaynağı bu keçileri de kaybeden Yalçın, kendisine uzatılacak yardım eli beklediğini söyledi.
AĞILA GÖTÜRMEK İSTEDİ
Maddi durumu iyi olmayan evli, 8 yaşında 1 çocuk babası çoban Ali Yalçın'a 2 yıl önce köylüler, toplam 14 keçi vererek yardımda bulundu. Çoban Yalçın, 2 yıldan bu yana özenle baktığı keçilerini geçen 15 Ağustos'ta Bahçe Mahallesi Dokuzçam Yaylası'na otlatmaya götürdü. Bir süre sonra aniden yağmur bastırması üzerine Yalçın, hayvanları ağıla götürmek istedi.
"SEVİNEYİM Mİ ÜZELEYİM Mİ BİLEMEDİM"
Ancak, sürüdeki keçiler yağmurun etkisini artırması üzerine az ilerdeki bir çam ağacının altına sığındı. Peşlerinden gittiği keçilerine 3-4 metre yaklaştığı sırada çam ağacına büyük bir gürültüyle yıldırım düştü. Dev çam ağacının altındaki 14 keçiden 11'i telef oldu. Yalçın, ise şans eseri yara almadan kurtuldu. Çoban Yalçın, keçilerinin telef olmasının üzüntüsünü yaşarken, "Canımın kurtulmuş olmasına sevineyim mi üzüleyim mi bilemedim" dedi.
KAZA RAPORU TUTTU
Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda satıp, esnafa olan yem borcunu ödemeyi planladığı keçilerinin telef olmasının ardından çaresiz kalan Yalçın, çaresiz Karacasu Kaymakamı Yavuz Gül'ün kapısını çalıp, destek istedi. Kaymakam Gül'ün talimatıyla Karacasu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Dilek, başkanlığındaki 3 kişilik heyet, ziyaret ettikleri Yalçın ile birlikte olay yerinde incelemelerde bulunup, kaza raporu tuttu.
HAYVANLARIN SİGORTASI YOKTU
Karacasu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne kayıtılı sürüsünden sadece 3 keçisi kaldığını belirten Yalçın, gelirinin yüzde 40'ını kaybeden çiftçi ve besicilere 2090 sayılı Afet Koruma Kanunu'na göre devlet desteği verildiğini söyledi. Yalçın, hayvanlarının TARSİM sigortası olmadığı için bu haktan yararlanamadığımı öğrendiğini kaydederek, "Karacasu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından en fazla üç yüz ile beş yüz lira arasında bir yardımda bulunulabilecekmiş" dedi.
"EKONOMİK DURUMU ÇOK KÖTÜ"
Yalçın'ın yaz aylarında yaylada kurduğu çadırda hayvanlarının başında kaldığını, kışın ise mahallede muhtarlığa ait kooperatif binasında yaşadığını anlatan Bahçe Mahallesi Muhtarı Süleyman Kavaklı, şöyle konuştu:
"Bu kardeşimizin ekonomik durumu çok kötü. Bir karış arazisi bile yok. Bırakın araziyi, bir evi bile yok, Bizim kendisine tahsis ettiğimiz kooperatif binasında yaşıyor. Bütün umudunu kurbanlık olarak beslediği bu 14 keçiye bağlamıştı. Bayram öncesi onları satıp, yem borçlarını ödeyip, oğlunu sünnet ettirecekti. İnşallah, bir formül bulunur da bu zararı karşılanır."