Yıldırım Demirören'in Tarihi Yapıda Tahribat Davasında Karar
Demirören ve Erdoğan Demirören'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın, Beyoğlu'ndaki Demirören AVM'nin inşaatı sırasında tarihi yapıda tahribat yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, 5 sanık beraat etti Sanık Demir Toros hayatını kaybettiği için dosyası düşürüldü.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve iş adamı Erdoğan Demirören'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın, Beyoğlu'ndaki Demirören AVM'nin inşaatı sırasında tarihi yapıda tahribat yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, 5 sanığın suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verildi. Sanık Demir Toros hayatını kaybettiği için dosyası düşürüldü.
İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya hiçbir sanık katılmazken, tarafları avukatları temsil etti.
Duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı Nazmi Okumuş, sanıklar Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Oktay hakkında kamu davası açılmış ise de 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. maddesinde belirtilen suç unsurlarından tebligat unsurunun oluşmadığı, bu nedenle sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti.
Savcı Okumuş, sanık Demir Toros'un yargılama sırasında hayatını kaybettiğini, bu nedenle sanık hakkındaki davanın düşürülmesini istedi.
Sanık avukatları da söz alarak, savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek, müvekkillerinin beraatine karar verilmesini talep etti.
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Demir Toros'un hayatını kaybetmesi nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesine hükmetti. Mahkeme, sanıklar Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Oktay hakkında 2863 sayılı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında dava açıldığını ancak suç unsurları gerçekleşmediğinin sabit olduğundan beraatlerine karar verdi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İstanbul 2 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun suç duyurusuna göre, daha önce alınan kararlarla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen Beyoğlu'nda yer alan taşınmazda onaylı projesine aykırı olarak izinsiz yıkım yapıldığı belirtilmişti.
Bodrum kata inen merdivenlerin molozla dolu olduğu için alt kata inilemediği ve çatı katının açılarak binadaki tahribatın artmasına neden olduğu ifade edilen iddianamede, bu tahribatın aynı adreste bulunan başka bir parselde yapılan inşaattan kaynaklandığının tespit edildiği vurgulanmıştı.
İddianamede, söz konusu taşınmazın sanıklar Taksim Gayrimenkul Yatırımı Geliştirme ve İşletmecilik AŞ'nin ortakları olan Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Okay adına kayıtlı olduğu belirtilmişti. Diğer sanık Demir Toros Doruk'un ise şirketin yetkili temsilcisi olduğu anlatılan iddianamede, sanıkların ayrı ayrı 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. - İstanbul