Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Yılda 20 Bin Çocuk Kalça Çıkığı Oluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm uyarılara rağmen kırsal kesimde halen çocukların kundaklandığını, bunun da gelişimsel kalça çıkığının en önemli nedenleri arasında bulunduğu bildirildi.

Tüm uyarılara rağmen kırsal kesimde halen çocukların kundaklandığını, bunun da gelişimsel kalça çıkığının en önemli nedenleri arasında bulunduğu bildirildi.Adana Özel Meridien Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Kılıç, kalça çıkığı rahatsızlığının erken tanı ile giderilebilmesine rağmen, geç kalındığında cerrahi girişimin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Dr. Kılıç, doğum sonrası ilk 3 ayda kalça çıkığı tanısı konan çocukların alçı, bandaj gibi ameliyatsız yöntemlerle iyileşebildiğini, bunun içinde ailelerin çocuklarındaki kalçadaki gelişim bozukluğunu çok iyi takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Tanı ve tedavide yetersiz kalındığında çocukluk ve erişkin dönemde aksama, bacak boyu eşitsizliği, hareket kısıtlanması ve ağrının oluştuğuna dikkati çeken Uzm. Dr. Kılıç, "Bugün kalça çıkığından korunma bedensel engelliliğin önlenmesinde temel yaklaşım olarak kabul edilmektedir" dedi.

Türkiye'de hastalığın sıklığının binde 10-15 civarında olduğunu ifade eden Dr. Kılıç, " Her yıl yaklaşık 1,5 milyon canlı doğum olan ülkemizde topluma yeni katılan gelişimsel kalça çıkıklı birey sayısı yaklaşık 20 bindir. Toplumumuzda son yıllarda sosyokültürel seviyenin ve tıbbi tedavi imkanlarının iyileşmesi ile hastalığın eskiye oranla görülme sıklığı azalmıştır" diye konuştu.

Dr. Kılıç, hastalığın görülme riskinde, ailede ve yakın akrabalarda kalça çıkığı olması, kız çocuk olması, makat geliş ile doğma, ikiz üçüz gibi çoğul doğum, rahim içi sıvısının az olması, bebeğin ayağında veya boynunda doğumsal şekil bozuklukları olması, annenin ilk doğumu olması ve kundaklama gibi durumlarda arttığını vurguladı.

Bebeğin muayenesi sırasında bacaklarda pililerin simetrisine bakılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Kılıç, şunları kaydetti:

"Pili asimetrisi bebeklerdeki kalça problemlerinin anlaşılmasında en büyük yol göstericidir. Bebeklik döneminde ideal yöntem 3 ila 6'ncı haftalar arasında kalçaların muayenesi ve ultrasonografi ile incelenmesidir. 1'inci ayda yapılan kalça ultrasonografisi büyük çoğunluğu kıkırdak karakterinde olan kalça eklemini değerlendirmede kullanılan, zararsız ve etkili bir yöntemdir. İlk 2 ayda çoğu zaman röntgen çektirmenin hiç bir değeri yoktur, gereksiz para, zaman kaybıdır ve çocuğa zararlıdır."

YANLIŞ KANI

Uzm. Dr. Sema Kılıç, ülkemizde halen kırsal kesimde bebeklerin kundaklandığını vurgulayarak, " Ara bezlerinin geniş olmasına dikkat edilmesi önerilir,

Bezin, dar ve küçük olması, kasık hizasında bağlanması kalça gelişimini olumsuz yönde etkiler. Halk arasında geniş bez kullanımının bacakların eğri olmasına yol açacağı düşüncesinin gerçekle hiç bir ilgisi yoktur" dedi.

DAR VE KÜÇÜK GİYSİ GİYDİRMEYİN

Bebeklere bazen ekonomik nedenlerle, bazen de yanlış alışkanlıklar yüzünden dar ve küçük giysiler giydirilmesinin de yanlış olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kılıç, şöyle devam etti:

" Özellikle emzirme sırasında bebeklerin bacakları bitiştirilerek tutulmaktadır. Aynen kundak uygulaması gibi yanlış bir tutma şeklidir. Bebekler taşınırken, özellikle ilk aylarda ki, bu aylar çok daha önemlidir, sarılarak tutulup taşınmaktadır. Bu da kundak etkisi yaratır. Kalça gelişimi için uygun değildir.

Bebeğin doğal gelişim sürecini tamamlamadan erken bastırılması, yürütece konulması da hatalı bir usuldür. Kalçalarda bir problem varsa artmasına yol açabilir." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title