Yıkım, Ölümsüzlük Ve Hafızanın Panosu
Seydi Murat Koç'un İç Zaman isimli yeni sergisi 7 Nisan tarihine kadar ddesign gallery'de görülebilecek.
Hasan Bülent Kahraman'ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, sanatçının 2016 yılında hayata geçirdiği Vertigo ve Yerçekimi serisinin devamı niteliğini taşıyor.
Sanatçı Seydi Murat Koç'un kişisel sergisi "İç Zaman", 3 Mart Cumartesi günü ddesign gallery'de açıldı. Açılışa, aralarında koleksiyonerlerin de bulunduğu pek çok sanatsever katıldı.
İç Zaman, sanatçının 2016 yılında hayata geçirdiği Vertigo ve Yerçekimi sergisinin devamı niteliğini taşıyor. İlk seride yer alan resimlere, bu hikayeyi tamamlayan yeni işler eşlik ediyor. Küratörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın üstlendiği sergi 7 Nisan tarihine kadar görülebilecek.
Fikirtepe'nin mirası parçalar "Hafıza Panosu" ile bir araya geliyor
Çağdaşları içerisinde yaratıcı eserleriyle isminden sıkça söz ettiren Seydi Murat Koç, bildiğimiz, tanıdığımız nesneleri, görüntüleri ve imgeleri alıp, onlardan hiç beklemediğimiz, ummadığımız, çoğu zaman yerine oturtamadığımız yeni imgeler, görüntüler ve durumlar yaratıyor. Koç, Vertigo ve Yerçekimi'nde mimari ve antikite referanslarıyla yeniden kurguladığı dünya düzenini, bu kez gerçek hayattan sergi salonuna taşıdığı nesne ve imgelerle yeniden ifadelendiriyor. Kentsel dönüşümün çehresini tamamen değiştirdiği Fikirtepe mahallesinden topladığı, yıkılmış binalara ait parçaları bir araya getirerek "Hafıza Panosu" ismini verdiği bir enstalasyonlar bütünü kurguluyor.
"Hafıza Panosu" 2012'den bugüne kadar boşaltılan, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarından olan Fikirtepe'den geriye kalanların bir araya getirilerek gerçekleştirildiği bir enstalasyon çalışması. Şu an neredeyse eski dokusunu tamamen kaybetmiş ve dev bir şantiyeye dönüşmüş olan mahalle, İstanbul'un en eski yerleşim merkezlerinden birinde yer alıyor. 20'nin üstünde inşaat firmasının çalıştığı ve toplamda 18 milyar US$ üstünde harcama yapıldığı tahmin edilen 9189 apartmanda, toplam 140 bin kişinin ikamet edeceği Fikirtepe'nin geçmişinden geriye kalanları Seydi Murat Koç tam 144 parçadan oluşan enstalasyonda sunuyor.
2 yıl boyunca bölgeden parçalar topladı
Seydi Murat Koç enstalasyonu gerçekleştirmek için 2015 yılından bu yana bölgede çeşitli parçalar topladı. Türkiye'nin bir dönemine tanıklık eden ve hepimizin hayatının parçası olan günlük hayat nesnelerini, her evin kendine has biricik kültürünün uzantılarını büyük özenle biraya getirdi. İç zaman, bu "hafıza" alanını belki de son kez bir arada görmeyi dileyenleri bekliyor.
Seydi Murat Koç hakkında
1981 yılında Akşehir'de doğdu. 1998 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Resim Ana sanat dalından 2002 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bugüne kadar 15 kişisel sergi gerçekleştirdi ve 200'ün üzerinde ulusal ve uluslararası karma sergide yer aldı. RH+sanat Dergisi "2005 Yılı Genç Ressamı", 2010 yılı 70. Devlet Resim ve Heykel Yarışması Başarı Ödülü gibi ödülleri içeren 18 ödüle layık görüldü.
Halen Doğuş Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Seydi Murat Koç, çalışmalarını İstanbul-Moda'da bulunan özel atölyesinde sürdürmektedir.