Yetim Anneleri İş Hayatına Atılacak
Gaziantep'te, "Yetimler Gülecek Projesi" kapsamında dikiş kursuna katılan yetim anneleri, kendileri için açılacak atölyede işlerinin patronu olmaya hazırlanıyor.
ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep'te, "Yetimler Gülecek Projesi" kapsamında dikiş kursuna katılan yetim anneleri, kendileri için açılacak atölyede işlerinin patronu olmaya hazırlanıyor.
Bülbülzade Vakfı ile Fidan Eğitim Sosyal Sağlık Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince (Fidander) yürütülen projeyle, yetim çocukların geleceğe daha emin adımlarla hazırlanması, sosyal hayatta aktif yer alması, içinde bulundukları imkansızlıklardan kurtulabilmesi amaçlanıyor.
Bu kapsamda, yetim çocukların yanı sıra anneleri için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Eşlerini kaybeden kadınların meslek edinebilmeleri için proje çerçevesinde dikiş kursu düzenleniyor. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı kursta 4 gruba ayrılan kadınlara, 2 ay boyunca dikişten ölçü almaya, kumaş kesmeden overloğa kadar terziliğin tüm detayları öğretiliyor.
Bazılarının bırakacak yerleri olmadığı için çocuklarıyla katıldığı kursların sonunda, kadınlara sertifika veriliyor.
Bülbülzade Vakfı Yetim Komisyonu Başkanı Hatice Sohbet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetim annelerinin kendi ayakları üzerinde durabilmesini önemsediklerini söyledi.
Bu kapsamda kadınlara yönelik dikiş kursu düzenlediklerini anlatan Sohbet, "Bir yerlerden bir şey istemek zorunda olan bu insanların, kendi ayakları üzerinde durabilmesi gerekiyor. Bu kadınlarımızın bir meslek öğrenmeleri, eğitim almaları lazım. O nedenle böyle bir proje yaptık. Birçok destek gördük. Yetim annelerimizi de çok memnun eden bir proje oldu." dedi.
Düzenlenen kurslar sonunda annelere sertifika verdiklerini belirten Sohbet, isteyen kadınların bu sertifikayla triko atölyelerinde iş bulabildiğini dile getirdi.
Kurs kapsamında üçüncü kura başladıklarını bildiren Sohbet, "Projemiz sadece bununla da sınırlı kalmayacak. Eğitimlerin sonunda bir atölye kurarak, annelerimizin kendi iş yerlerinde işlerinin patronu olmalarını sağlayacağız. Hepsi bir arada bir atölye kurarak, birlikte üretecekler. Kendi maaşlarını kazanacaklar. Kollarına altın bir bilezik takmış olacaklar." diye konuştu.
Sohbet, proje kapsamında eğitim seminerleri de düzenlendiğini ifade etti. Seminerlerde psikologların kadınlara destek verdiğini, motivasyonlarını artıran konuşmalar yapıldığını anlatan Sohbet, ayrıca annelere çocuk büyütürken nasıl davranılması gerektiği, ne gibi yanlışlar yapıldığı konularında bilgi verildiğini kaydetti.
Hem kadınların hem çocuklarının yaşamı değişti
Eşini kaybeden 4 çocuk annesi Zöhre Özduygu, kurs öncesinde çalışmayan, evden hiç çıkmayan, komşularıyla bile irtibat kurmayan, içine kapanık biri olduğunu söyledi.
Kurs sayesinde öz güven kazandığını dile getiren Özduygu, "Kendi ayakları üzerinde durabilen bir anne olmak bana gurur veriyor. Çocuklarım da bu halimden çok mutlu. Tabii önceki durumum çocuklarıma da yansıyordu. Elimde olmadan onların da moralini bozuyordum ama şimdi çok mutlu ve huzurluyuz." dedi.
"Proje bana bambaşka bir hayat sundu"
Eşini kaybettikten sonra iki oğluyla zor günler geçirdiğini anlatan Semra Gürses de projeyle kendilerine iş fırsatı sunulduğuna işaret etti.
Gürses, "Kurs sayesinde mahallede birine bir eşarp sattım. Kazandığım para elime geçince çok duygulandım, çok mutlu oldum. Küçük bir miktar olabilir ama benim için çok büyük değeri var. Hiç kimseye muhtaç olmadan, emeğimle kazandığım ilk paraydı. O nedenle kazandığım bu parayı harcamadım, çerçeveletip hatıra olarak saklayacağım. İnşallah açılacak yeni iş yerimizin duvarına asacağım." diye konuştu.
Bir çocuk annesi Sabiha Çetin de hiç okula gidemediğini belirterek, "İlkokulun kapısından bile girmedim. Kendi kendime okuma yazma öğrendim. Hayatta çok zorluk çektim. Bu proje bana yeni ve bambaşka bir hayat sundu. Artık çok daha mutluyum." ifadelerini kullandı.