Haberler

Yeşilay, Teknoloji Bağımlılığı İçin Devrede

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, internet ve teknoloji bağımlılığından çocukları ve gençleri korumak için harekete geçti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, internet ve teknoloji bağımlılığından çocukları ve gençleri korumak için harekete geçti. Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, internet ve teknoloji bağımlılığının özellikle çocukları ve gençleri esir aldığını belirterek, "İnternetin doğru, bilinçli ve sağlıklı kullanılmasını hem kişisel hem toplumsal olarak bir bağımlılık unsuru olmamasını hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'de sigara, alkol ve uyuşturucuyla mücadele eden Yeşilay, artan teknolojiyle birlikte ortaya çıkan internet bağımlılığından gençleri korumak için harekete geçti. Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Yeşilay tarafından 'Bilinçli İnternet Kullanımı ve Teknoloji Bağımlılığı Çalıştayı' düzenlendi. Basına kapalı olarak yapılan çalıştaya Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan internet uzmanları, akademisyenler, psikolog ve psikiyatristler katıldı. Yaklaşık 60 katılımcı 'Teknoloji bağımlılığını önleme', 'Dijital okur-yazarlık' ve 'Dijital hak ve sorumluluklar' başlıkları adı altında farklı salonlarda bir araya gelerek toplantılar yaptı.

Çalıştayda internetin bilinçli kullanımı ve teknoloji bağımlılığı konusunda bütün detayların masaya yatırılarak görüşüleceğini belirten İhsan Karaman, "Dört çalışma grubunun ortaya çıkardığı sonuçlarla bir bildirge hazırlanacak. Çalıştayın amaçlarından biri ülkemizde gelişmenin ve çağımızın en önemli aygıtı olan teknolojinin hem bilinçli kullanımı hem de bağımlılık yoluyla insan sağlığına, toplum sağlığına ve gelecek nesillere olacak etkisini en aza indirmek olacak" dedi.

Karaman, yeni gelişen bağımlılık türleri olduğunu ifade etti. Karaman, "Bir asırlık bir sivil toplum kuruluşu olan Yeşilay, sigara, içki ve alkol gibi madde bağımlılıkları üzerine çalışmış. Fakat yeni gelişen bir takım bağımlılık türleri var. Bunlara davranışa dayalı bağımlılıklar deniliyor. İnternet teknolojisine dayalı teknoloji bağımlılığı, internet bağımlılığı, televizyon bağımlılığı ve cep telefonu hepsi bu alanın içine giriyor. Son 10 yılda dünyada çok dikkat çeken bir alan. Öncelikle insanların kullanımına verilmiş ve çok iyi sonuçlar üreten bu teknoloji giderek özellikle çocuk ve gençleri esir alıyor ve yanlış yönlere itebiliyor. Gerek bedensel gerek ruhsal sağlıklarına ve dolayısıyla toplum sağlığına olumsuz etki gösterebiliyor. Ayrıca internet teknolojisi kullanımı sırasında birtakım kötü niyetli insanların özellikle çocuk ve gençleri sanal zorbalık, şiddet, cinsel içerik ve istismar gibi başka zararlı alanlara yada uyuşturucu, alkol kullanımı gibi diğer zararlı alanlara ittiğini görüyoruz. Ortak çalışmalarımızla internetin doğru, bilinçli ve sağlıklı kullanılmasını hem kişisel hem toplumsal olarak bir bağımlılık unsuru olmamasını hedefliyoruz" diye konuştu.

İhsan Karaman, sosyal medyanın da internet bağımlılığı üzerinde ciddi etkisini olduğunu açıklayarak, şöyle konuştu:

"Gelişmiş olan teknolojinin en yaygın alanlarından biri de sosyal medya. Özellikle ergen ve gençlerin elinden sosyal medyayı düşürmediğini görüyoruz. Sadece onlar değil yetişkinler olarak bizler de kullanıyoruz. Buna hayır demek tabii ki mümkün değil, çünkü hepimiz kullanıyoruz. Fakat sosyal medyayı da akıllı ve sağlıklı kullanmalıyız. İnsanları kötü yola itmemek şeklinde kullanmalıyız. Doğru amaçla ve doğru yolla kullanılmalı" - Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close