Yeşil Rapido, Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı, "Daha yaşanılır çevre ve ortak geleceğimiz için yönetimlerin, kullanıcıların sorunlarını tartışarak özel ve ortak çözümlerde buluşmaları, bugün için en değerli araç." dedi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı, "Daha yaşanılır çevre ve ortak geleceğimiz için yönetimlerin, kullanıcıların sorunlarını tartışarak özel ve ortak çözümlerde buluşmaları, bugün için en değerli araç." dedi.
İncedayı, Dünya Şehircilik Günü kapsamında MSGSÜ Fındıklı Yerleşkesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda düzenlenen "Yeşil Rapido, Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı"nda konuştu.
Türkiye'de ve dünyada çevrenin sağlıklı gelişmesi için önlem ve önerilerin karşılarına çıktığını dile getiren İncedayı, "Biz de buna mimarlar olarak mesleki yaklaşımlar geliştiriyoruz, yenilikler getirmeye çalışıyoruz. Genel olarak yaşam alanlarımız için ortak önlemlerin geliştirilebilmesi ve paylaşılabilmesi, bu çerçevede farklı platformlarda gündeme geliyor." ifadelerini kullandı.
İncedayı, uluslararası düzeyde sorumluluk taşıyan kurum ve kuruluşların bu konuları sürekli gündemlerinde tuttuğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bugünlerde Bonn'da iklim konferansı sürdürülüyor. Bu oturumlarda uzmanlar ve yöneticiler, yeni önlemler ve çözüm arayışları peşindeler. Daha yaşanılır çevre ve ortak geleceğimiz için yönetimlerin, kullanıcıların sorunlarını tartışarak özel ve ortak çözümlerde buluşmaları, bugün için en değerli araç. Burada olduğu gibi bilimsel uzmanların, sivil toplum ve özel sektörün katkılarının yöneticilerle paylaşılması, belki de bugün tek anahtarımız. Mesleki politikaların daha şeffaf şekilde tartışılması, kurumlar arası iş birliğinin yaratılması, bizim için her şeyden önemli."
MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül ise anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını söyledi. Konferansın verimli olacağını anlatan Ergönül, "Kentleşmeyle birlikte tüm kentlerin birbirine benzediği, doğa ile yapılanmanın bozulduğu bir süreci yaşamaktayız. Yapılanmadaki bu deformasyon ekolojik ve sosyal kopmayı da beraberinde getirmiş, kentler sürdürülebilir ve yaşanabilir bir ortam olmaktan uzaklaşmıştır. Geçmişte var olan özgün duyarlılığını kaybetmeden, kentlerimizi yeniden yapılandırmak bizlerin sorumluluğundadır." dedi.
Ergönül, konuşmasında üniversite olarak kentleşme konusunda yürüttükleri projeler hakkında bilgiler verdi.
Konferansın açılışında Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yeşil binalar ve çevre konusunda sunum yaptı.