Yeşil Nesil Restoran Hareketi"
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, her yıl dünyada hasat edilen bütün meyve ve sebzelerin yüzde 30'unun tüketilmeden atık haline geldiğini belirterek, "Diğer bir deyişle 750 milyar dolar değerinde gıda kullanılmadan çöp dağlarına gidiyor" dedi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, her yıl dünyada hasat edilen bütün meyve ve sebzelerin yüzde 30'unun tüketilmeden atık haline geldiğini belirterek, "Diğer bir deyişle 750 milyar dolar değerinde gıda kullanılmadan çöp dağlarına gidiyor" dedi.
Bayar, "Yeşil Nesil Restoran Hareketi" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de israf oranı en yüksek endüstrilerden biri olan yeme içme sektöründe büyük bir değişime öncülük etmeyi, daha sürdürülebilir ve doğa dostu bir dönüşüme başlamayı hedeflediklerini söyledi.
WWF-Türkiye olarak Boğaziçi Üniversitesi ile restorancılık sektöründe bir ilki başlatmak için bir araya gelerek, "Yeşil Nesil Restoran Hareketi"ni başlattıkları bilgisini veren Bayar, atık üretiminin yoğun olduğu yeme içme sektörüne bilinçli bir tüketim anlayışı getiren bu proje ile sektörde bir seferberlik başlatmayı umut ettiklerini vurguladı.
Bayar, restoranlarda başlattıkları bu değişimin arka planında büyük emekler ve özverinin yattığına dikkati çekerek, "Bitki artıklarından yapılan gübre (kompost) makinalarının yerleştirileceği alandan, kompostun toplanmasına ve hatta ilerleyen safhalarda gıda atığından enerji üretim tesisi kurulmasına kadar Beşiktaş Belediyesi bize sonsuz destek verdi" ifadelerini kullandı.
Bayar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011 yılında dünyada 1,5 milyardan fazla insan obeziteden şikayet ederken, 1 milyar insan beslenme yetersizliği çekmekte, diğer 1 milyar insan ise gizli açlık çekmektedir. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) iyimser tahminlerine göre üretilen gıdanın üçte biri yenmeden önce ya kaybediliyor ya da israf ediliyor yani üçte biri çöpe gidiyor. Yılda 10 milyon kişinin açlıktan öldüğü dünyamızda, 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. İsrafın önlenmesinin, gıda atığının azaltılmasının ne kadar önemli olduğu aşikar."
Her yıl dünyada hasat edilen bütün meyve ve sebzelerin yüzde 30'unun tüketilmeden atık haline geldiğini belirten Bayar, "Diğer bir deyişle 750 milyar dolar değerinde gıda kullanılmadan çöp dağlarına gidiyor" diye konuştu.
"Bu hareketin 2015 sonu itibarıyla 100 restorana ulaşmasını hedefliyoruz"
Toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Fikret Adaman, "Yeşil Nesil Restoran Hareketi" ile yeme içme sektöründe önemli bir adım atıldığını belirterek, "Restoranlarda tabakları gereksiz değiştirmemek, şişe sular yerine sürahide su tercih etmek, masa örtüsü kullanmamak, paketli şeker kullanmamak gibi kendi başına oldukça küçük gözüken ama doğaya katkısı büyük olan eylemlerle restorancılık daha bilinçli ve çevreye dost bir hale gelebilir" dedi.
Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de, sektörde öncü rolü üstlenen üyelerinin desteğiyle hareketin hızla büyüyeceğini kaydederek, "Bu hareketin 2015 sonu itibarıyla 100 restorana ulaşmasını hedefliyoruz. 'Yeşil Nesil Restoran Hareketi', restorancılığa bakış açısını değiştirecek bir hareket olarak TURYİD'in sahiplendiği bir olgudur" değerlendirmesinde bulundu.
Unilever Food Solutions Pazarlama Direktörü Aslı Erdoğan Canbaz ise sürdürülebilir bir gelecek için "Yeşil Nesil Restoran Hareketi"nin destekçisi olmaktan çok mutlu olduklarını söyledi.
Canbaz, Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın bir parçası olarak önemli bir ajanda yürüttüklerini aktararak, "Türkiye'de 77 bin restoranda her gün milyonlarca öğün yemek yeniliyor. ve bu restoranlarda oluşan yıllık gıda atığı ise tam 325 bin ton. Bu çok ciddi bir rakam. ve sektör temsilcileri olarak hareket geçmeliyiz" dedi.
- "Yeşil Nesil Restoran Hareketi"
Atık üretiminin yoğun olduğu yeme içme sektörüne bilinçli bir tüketim anlayışı kazandırmak, atık miktarını azaltırken oluşan atığı dönüştürmek ve enerji verimliliği sağlamak hedefiyle ilk olarak İstanbul'da 6 pilot restoranın katılımıyla "Yeşil Nesil Restoran Hareketi" başlatıldı.
WWF-Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından, TURYİD iş birliği, Unilever Food Solutions'ın desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, sürdürülebilir olmayı hedefleyen restoranlar denetlenerek, kriterleri karşılamaları halinde "Yeşil Nesil Restoran" olmaya hak kazanıyor.