Haberler

"Yeşil Enerji" MÜSİAD Zirvesinde Ele Alındı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Yeşil Enerji" temalı Enerji ve Çevre Sektör Zirvesi Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Enerji ve Çevre Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD Muğla Şubesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünden Baş Uzman Araştırmacı Dr. Mehmet Ünsal, Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Baş Uzman Araştırmacı Doç. Dr. Haydar Livatyalı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TEMSAN Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Toprak, AEM Çevre Laboratuar Analiz Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa KELEŞ, Norm Enerji Sistemlerinden İbrahim Erkan Yenen'in panelist olarak katıldığı ve yerel ve küresel bir perspektifte Yeşil Enerjinin değerlendirildiği zirvede, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki yenilenebilir ve çevreci enerji çalışmalarına vurgu yapıldı.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Mehmet Dişçigil'in yanı sıra enerji sektöründen çok sayıda temsilci ve işadamının katıldığı MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Zirvesi Bodrum Azka Otel konferans salonda gerçekleşti.

MÜSİAD Kurumsal tanıtım filminin davetlilere izletilmesi sonrasında MÜSİAD Muğla Şube başkanı Sayim Akdeniz, zirve açılış konuşmasını yaptı. Enerjinin öneminde dikkat çeken Akdeniz enerjiyi elinde tutan ülkelerin büyük güç olduklarını ve büyük güçlerin de hedefleri olduğunu kaydetti. Kaya gazı bakımından ülkemizin zengin olduğunu ancak bu rezervlerin çıkarılırken su kaynaklarının korunması gerektiğine dikkat çeken Akdeniz, nükleer enerjinin ucuz ancak riskli olduğuna vurgu yaparak yenilenebilir enerji sektörünün öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

MÜSİAD Muğla Şube başkanı Sayim Akdeniz'ın ardından, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, söz aldı. Albayrak; Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli bakımından büyük potansiyel taşıdığını belirtirken nükleer enerji projelerinden vazgeçmeden yenilenebilir ve çevreci enerji projelerinin de geliştirilmesinin gerektiğini söyledi. Dünyada 442 nükleer enerji tesisinin bulunduğunu belirten Albayrak, bu tesislerden sadece bir tanesinin müslüman bir ülkede Pakistan'da bulunduğuna değindi. Dünyada nükleer enerjiden elektrik üretilmeye devam ederken Türkiye'nin nükleerden vazgeçemeyeceğini kaydeden Albayrak, Türkiye'nin tüm enerjisini güneşten sağlayacak kadar büyük bir potansiyele sahip olduğuna da vurgu yaptı. Atıklardan enerji üretilmesinin günümüz teknolojisiyle mümkün olduğunu belirten Albayrak böyle bir yöntemim aynı zamanda çevre temizliğine katkıda bulunacağının altını da çizdi.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ve Muğla Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da yaptıkları selamlama konuşmalarında yenilenebilir ve yeşil enerjinin başta Muğla olmak üzere olmak üzere tüm Türkiye ve dünya için hayati önemine değindiler.

Zirvenin devamında MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak moderatörlüğündeki panele geçildi. Panelistle yaptıkları sunumlarda önemli konulara değinerek yenilenebilir yeşil enerjinin yatırım kullanım ve gelecekte getireceği fırsatlara dair bilgi ve birikimlerini davetlilerle paylaştılar.

İhtiyacımız olan enerjinin %2'sini biyogazdan elde edebiliriz

TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünden Baş Uzman Araştırmacı Dr. Mehmet Ünsal, biyoyakıt teknolojileri konulu sunum gerçekleştirdi. Ülkemizde kişi başı elektrik tüketiminin 2800 kw olduğunu belirten Ünsal, gelişmiş ülkelerde bu oranın 8000 kw civarında olduğuna dikkat çekti. Küresel ısınmanın tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizen Ünsal büyümeye devam ederken karbon salınımını azaltarak büyümemiz gerekir dedi. "Varolan enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının önemi her geçen gün artmaktadır" diyen Ünsal, ülkemizin ihtiyacı olan enerjinin % 20 sinin biyo enerjiden elde edilmesinin mümkün olduğunu kaydederken biyo enerjide yerli teknolojilerin geliştirilip kullanılması gerektiğinin de altını çizdi.

Yenilenebilir enerji büyük istihdam yaratıyor Avrupa ülkeleri bu fırsatı farketti.

Panelde yenilenebilir enerjinin sosyal boyutlarına değinen Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, "yenilenebilir enerji sürdürülebilir bir kaynaktır" dedi. Yenilenebilir enerjide teknolojinin yurtdışından transfer edilmesi durumunda yatırımım kendini amorti etme süresinin 8-10 yıla kadar çıktığını dile getiren Önoğlu, yerli dönüşüm yatırımla bu sürenin 4-5 yıla kadar azaldığını söyledi. Yerli biyogaz tesisleri hakkında bilgi veren Önoğlu, Balıkesir Gönen'de kurdukları tesiste tarımsal atıkları ortadan kaldırılırken enerji ve verimli gübre elde ettiklerini aynı zamanda da çevre temizliği ve bölge istihdamına da katkıda bulunduklarını söyledi. Hayvansal atıkların toplanıp işlenmesi halinde yıllık 4 milyon ton sentetik petrol üretilebileceğini söyleyen Önoğlu bunun ekonomiye katkısının da 3,6 milyar $ olduğunu söyledi.


Fosil yakıtların kirliliğini gidermek önemli bir maliyet

Yenilenebilir ve geleneksel enerjiyi karşılaştıran sunumuyla söz alan TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Baş Uzman Araştırmacı Doç. Dr. Haydar Livatyalı, enerji kaynaklarının azalmasının insanları yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirdiğini söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının tükenme riski olmamasının, yeni endüstri kollarının gelişmesine ve istihdam olanaklarında artış sağladığını kaydeden Livatyalı, günümüzde fosil yakıtların kirliliğini gidermek için önemli maliyetlere katlanmak gerektiğine dikkat çekti.


Herkes kendi elektriğini üretebilir hatta fazlasını devlete satabilir

Güneş enerjisiyle 1 mw altı lisanssız elektrik üretimi konusuna değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TEMSAN Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Toprak da günümüzde herkes kendi elektriğini üretebilir hatta fazlasını devlete satabilir dedi. Toprak,"1 mw altı için tesis kurmanız veya lisans almanız gerekmiyor abone olmanız yeterli" dedi. Devletin fazla elektriği alma konusunda 10 yıl garanti verdiğini söyleyen Toprak konunun özellikle kamu binaları için önemli olduğunu söyledi.

Atıkların düzenli bir şekilde geri dönüşüm firmalarına iletilmesi önemlidir

AEM Çevre Laboratuar Analiz Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa KELEŞ, ise çevre bilinci konusundaki bilgi ve birikimlerini aktardı. Geri dönüşüm mevcut doğal kaynakların korunması konusundaki önemine değinen Keleş, atıkların düzenli bir şekilde geri dönüşüm firmalarına iletilmesi önemlidir dedi.

Panelde en son söz alan Norm Enerji Sistemlerinden İbrahim Erkan Yenen ise Güneş enerjisiyle 1 mw altı lisanssız elektrik üretimi konusunda izlenecek yolla ilgili ayrıntılı sunum gerçekleştirdi.

Zirveye katılan protokole adlarına özel dikilen fidan sertifikalarının takdimi sonrası toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle program sona erdi.


Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close