Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Yerli Yabancı Birçok Kişi Bu Koleksiyonun Peşinde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eşi Oktay Erol Pulcuoğlu tarafından oluşturulan yüzlerce yıllık Anadolu kadın giysileri koleksiyonunun sahibi Müjgan Pulcuoğlu, eserlerin artık erimeye başladığını dile getirerek, bu eserlerin bir müzede sergilenmesini istedi.

Eşi Oktay Erol Pulcuoğlu tarafından oluşturulan yüzlerce yıllık Anadolu kadın giysileri koleksiyonunun sahibi Müjgan Pulcuoğlu, eserlerin artık erimeye başladığını dile getirerek, bu eserlerin bir müzede sergilenmesini istedi. Yerli yabancı birçok kişinin koleksiyonu satın almak için kendisine geldiğini anlatan Pulcuoğlu, "Ben bu koleksiyonun hayata dönmesini istiyorum başka bir isteğim yok. Maddi kısmını düşünmüyorum. Böyle bir kültürü bizden sonra gelecek olan nesillerin yaşaması gerekiyor" dedi.

Yeniden Bir Yaşam Derneği öncülüğünde ve Köy-Koop kalkınma Birliğinin ev sahipliğinde Müjgan Pulcuoğlu, ölümünün 20. yılı anısına eşi Oktay Pulcuoğlu'nun 30 yıl boyunca topladığı yöresel kıyafetleri sergiledi. 7 bölgenin yöresel kıyafetlerinin bulunduğu sergi 15 gün boyunca açık kalacak.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi kurucularından iş adamı Oktay Pulcuoğlu'nun 30 yıl boyunca topladığı yöresel kıyafetler eşi Müjgan Pulcuoğlu'nun katılımı ve Yeniden Bir Yaşam Derneği öncülüğünde Köy-Koop kalkınma Birliğinin ev sahipliğinde sergi haline getirildi. Oktay Erol Pulcuoğlu'nun ölümünün 20. yıl anısına düzenlenen tarihi kıyafetler sergisi göz kamaştırdı. Muhafaza edildikleri sandıklardan özenle çıkarılan ve sergi için hazırlanan 7 farklı bölgeden 100 tarihi kıyafet Manisalılardan büyük ilgi gördü. Eşi Oktay Erol Pulcuoğlu tarafından oluşturulan yüzlerce farklı üründen oluşan koleksiyonun sahibi Müjgan Pulcuoğlu kıyafetlerin bakımının çok zor olduğunu anlatarak, eserlerin artık erimeye başladığını ve koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Köy-Kop Manisa Şubesi ve Yeniden Bir Yaşam Derneği tarafından 'Manisa Kültürüne Sahip Çıkıyor' sloganıyla hazırlanan proje kapsamında Pulcuoğlu'nun eşi Müjgan Pulcuoğlu (63) ile görüşen temsilciler Anadolu kadınının giydiği kıyafetlerden oluşan eserlerin tekrar sergilenmesini sağladı. Serginin açılış törenine, Köy-Kop Manisa Şubesi Başkanı Nurettin Dingaz, Yeniden Bir Yaşam Derneği Manisa Şubesi Başkanı Funda Demirel, CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Çakır, OSB Başkan Danışmanı Nihat Akyol ile STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

1974 yılında bir Almanya seyahati sırasında Oktay Pulcuoğlu ile birlikte bir defileye katıldıklarını kaydeden Müjgan Pulcuoğlu, şöyle konuştu: "Oradaki defilede Almanlar kendi yöresel kıyafetleriyle bir şov yaptı. Arkasından normal bir defile yapıldı. Oktay Pulcuoğlu dedi ki 'Bizim Anadolu'nun Türk kültürünün o kadar zengin giysileri var ki derleyip toplamakla bitmez. Almanlar iki kıyafetiyle gösteri yaptılar. Niye bizde böyle bir şeye ön ayak olmayalım' deyince Almanya'dan döndüğümüzde biz bu koleksiyonu oluşturmaya başladık. 7-8 sene sürdü bunları toplamak. Sergide şuan 100 parça kıyafet var ama koleksiyonda sayısız eser var. Yer dar olduğu için hepsini sergileyemiyoruz. Kıyafetlerin yanında çorap, kilim, örtü koleksiyonları var. Biz elimizdekilerin yarısını dahi sergileyemedik. İçeride sandıklarda açılmamış ürünler var."

Koleksiyondaki eserleri bir depoda sandıklar içinde sakladığını kaydeden Müjgan Pulcuoğlu, şunları söyledi: "Giysinin bakımı çok zor. Ara ara çıkarıp naftalin kesecikleriyle bakımını yapıyorum. Ara ara erimeler meydana geliyor bakımları çok zor. Sürekli bakım istiyor. Onun için bir müze haline gelmesi gerekiyor. Ben yıllarca bunu sergiledim. Çeşitli yerlerden teklif aldım ama gönlüm Manisa'da olduğu için satmadım. Yurt dışından talipliler oldu ben kültürümün yurt dışına çıkarılmasını istemedim değil ki başka bir şehre. Ben bunu Manisa'ya mal etmek istiyorum. Ben bu koleksiyonun hayata dönmesini istiyorum başka bir isteğim yok. Maddi kısmını düşünmüyorum. Böyle bir kültürü bizden sonra gelecek olan nesillerin yaşaması gerekiyor." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title