Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Yerli Uçak, 59 Yıl Önce Üretilecekti Ama Olmadı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yüzde 100 yerli uçağın bundan 59 yıl önce "Mehmetçik" ismiyle imal edilmesi planlanıyordu; ancak yeterli sipariş gelmeyince proje rafa kalktı.

Havacılıkta dünyanın parlayan yıldızı Türkiye bu hızlı yükselişine rağmen hala yüzde 100 yerli uçağını üretemedi. Türkiye'nin ürettiği uçak "F-16" olarak biliniyor ama aslında bundan yıllar önce tasarlanmış ama ne yazık ki kağıt üzerinde kalmış bir proje vardı. Türk Hava Kurumu (THK) Uçak Fabrikası tarafından tasarlanan projenin adı 'Mehmetçik'ti.

YÜZDE 100 YERLİ EKİPMAN

1940'ların başında kurulan THK Uçak Fabrikası, savaş yüzünden ülkelerinden kaçan Polonyalı uçak mühendislerinin yardımıyla ciddi mesafe kat etmişti. Yüzde 100 yerli ekipmanlarla tasarlanan uçak ve planörler, THK'nın yanı sıra Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyordu. Fabrikanın tasarladığı 16 değişik uçak ve planör dizaynından belki de en ilginci jet motorlu THK-16 olarak adlandırılan Mehmetçik'ti. Hazırlanan projeler arasında 16'ncı sırada yer aldığı için de bu modele THK-16 ismi verilmişti.

YETERLİ SİPARİŞ ALAMADI

THK-16, yeni jetlerde görev yapacak pilotların eğitiminde kullanılacaktı. Fakat yeterli sipariş alamayan THK Uçak ve Ankara Gazi Çiftliği'ndeki Motor Fabrikası krize girdi. THK, 1952'de Uçak ve Motor Fabrikası'nı MKE'ye sattı. Yeniden yapılan fabrika, THK'nın geliştirdiği 6 ayrı modeli imal etme kararı aldı. Bunlardan biri de"Model 3" olarak yeniden adlandırılan Mehmetçik'ti.

AMERİKA UÇAK HİBE EDİNCE…

Ancak Mehmetçik imalata geçemedi. Aynı dönemde Amerika tarafından Hava Kuvvetleri'ne Lockheed T-33 jet eğitim uçakları hibe edilince proje üzücü bir şekilde son buldu. Daha sonra MKE'de uçak imalatı da tamamen durduruldu. Belki o günlerde başarıyla yürütülecek bir Mehmetçik Projesi, Türkiye'de uçak sanayinin daha hızlı gelişmesine ve yerli tasarım uçakların yapılmasına imkan sağlayacaktı.

PROJE ALMANYA'DA ORTAYA ÇIKTI

Münih Havalimanı Uçuş Koordinatörü Tuncay Deniz yıllar sonra "Mehmetçik" ile alakalı bilgi toplamak amacıyla önce MKE'ye başvurdu. MKE, Alman askeri diş hekiminin yıllar önce Türkiye'deki uçak fabrikaları hakkındaki tüm belgeleri araştırma yapmak için aldığı daha sonra geri getirmediği cevabını verdi. Tuncay Deniz, belgelerin Berlin'deki Alman Havacılık Müzesi'nde olduğunu tespit ederek müzeye başvurdu. İncelemek amacıyla istediği bu belgelerden çok azı Tuncay Deniz'e verildi. Daha sonra uçağın temsili resimleri bilgisayarda model uçak uzmanı Özkan Türker tarafından çizilerek tarihi proje görselleştirilmiş oldu.

"Mehmetçik" uçak projesi hayata geçirilemedi fakat eldeki bilgiler ışığında yıllar sonra modeli çizildi.


Yerli Uçak, 59 Yıl Önce Üretilecekti Ama Olmadı
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title