Yerli Tramvay 14 Yıllık Rüya
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Bursa'da 2009 yılında start alan yerli tramvay üretimi için 14 yıl önce harekete geçtiklerini fakat bir türlü işe cesaret edilemediğini söyledi.
Başkan Altepe, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yönetim kurulu üyelerini kabul BUSKİ'deki başkanlık makamında ağırladı. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Başkan Vekili Feridun Tetik, Sekreter Fikri Düşünceli, Sayman Fikret Çaral ve Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Varlık'ın katıldığı ziyaretin gündemini yerli tramvay üretimi oluşturdu.
Yerli tramvay üretiminin geçmişi konusunda bilgi veren Başkan Altepe, bu iş için 14 yıl önce 1998 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile görüştüklerini söyledi. Yerli tramvay üretiminin Bursa'da gerçekleştirilmesi için Gürtuna'yı ikna etmeye çalıştıklarını fakat bunda başarılı olamadıklarını söyleyen Başkan Altepe, "Biz burada fabrika falan da tutmuştuk, yer de tutmuştuk. 'Biz bu araçları Türkiye'de yaparız, bu işi başlatalım' demiştik. İlk etapta karoseri ağırlıklı başlayacaktık, daha sonra iş aşama aşama gelişecekti. Ama bir türlü cesaret edemediler" dedi.
Yerli tramvay üretiminin kendi dönemlerine nasip olduğunu, bu iş için göreve gelir gelmez çalışmalara başladıklarını ve 2009 yılında üretim için start verdiklerini dile getiren Başkan Altepe, "Diyelim ki ürettiğimiz vagonlar üretim bandından çıktı ve piyasaya verilmeye başlandı. Bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi, 490 milyon dolarlık yeni vagon alımı yaptı. 110 tane vagon aldılar. Nereden bakarsanız bakın, bu işin satıcı firma tarafından geliri katrilyona yakın bir rakamdır. Sadece bir parti mal için geçerlidir bu olay. Bizim vagonlarımızın satışı sonrasında paranın ülkede kalması var. Yurt dışı satışlarda ise döviz girdisi var. Bu işin başlatılması için bir irade gerekliydi ve biz de bu iradeyi ortaya koymuş olduk. Çok iyi bir örnek teşkil ettik" diye konuştu.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart ise yaptığı konuşmada, yerli tramvay projesinin Türkiye'ye örnek olduğunu belirtti. Mart, yerli tramvay üretiminde izlenen yol haritasının yerli otomobil üretimi için de örnek olabileceğini ifade etti.