Yerli Otomotiv Test Merkezi Arazi Bekliyor
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, Yerli Otomotiv Test Merkezi için çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, Yerli Otomotiv Test Merkezi için çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Kaynak anlamında hiçbir sıkıntı çekmediklerini belirten Karagöz, arazi tahsisi yapıldıktan sonra çalışmaların başlatılacağını anlattı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ), TSE ve Türk Kalite Derneği'nin (KALDER) ortaklaşa düzenlediği 2'nci Akdeniz Kalite Sempozyumu, AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda başladı. 'Kalite ve Sürdürülebilirlik' konulu konferansın açılışına TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, KALDER Başkanı Hamdi Doğan, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, yerli otomobil üretiminde önemli yeri olan Yerli Otomotiv Test Merkezi'nde sona gelindiğini anlattı. Yerli otomobil üretiminde bu merkezin büyük önem taşıdığını kaydeden Karagöz, merkezle ilgili tüm proje çalışmalarını tamamladıklarını sadece ilgili bakanlıktan yer tahsisi beklediklerini aktardı. Yerli otomobil üretimi için yerli test merkezine sahip olunması gerektiğini vurgulayan Üzeyir Karagöz, "Aksi halde geliştirdiğiniz her türlü yedek parçayı, bunu yapabilen başka ülkelere gönderip tescil ettirmek zorundasınız. Bu da ciddi anlamda bir know-how (birşeyi yapabilme bilgisi) transferi demektir. Yani siz daha ortaya koymadan, başkalarının sizin bilginize haksız şekilde sahip olması demektir" diye konuştu.
"KAYNAĞIMIZ HAZIR"
Yerli otomobil üretiminde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin de büyük önem taşıdığını bildiren TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, "Bu noktada akademisyenlere önemli görevler düşmektedir. Artık biz de kendimize ait bir şey üretme ve dünya markası olma yolunda bu mecburiyeti hissetmeliyiz. Kaynağımız var, her şeyimiz hazır. Otomotiv Test Merkezi konusunda biz son derece ciddiyiz. Bütün hazırlıklarımızı yapmış durumdayız" dedi.
KAYNAKLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI
Toplantıda konuşan KALDER Başkanı Hamdi Doğan ise, sürdürülebilirliğin önemini anlattı. Küresel anlamda her şeyin sürdürülebilir olması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Hamdi Doğan, şunları söyledi:
"Sürdürülebilirlik; yalnız işletmelerde değil kullanılan doğal kaynaklardan insan kaynaklarına kadar tüm kaynakları etkin ve verimli kullanmayı gerektiriyor. Enerjinin de sürdürülebilir olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Kullandığımız kaynakların çoğu fosil kaynaklardır. Yenilenebilir enerji üretimini hayata geçirmemiz lazım. Gelecekte yok olmamak için bu çok önemlidir."
"DÜNYA BİZİ BEKLİYOR"
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk bölümünde, İstikbal AŞ Genel Müdürü Mesut Yiğit, KORDSA Yönetim Sistemleri Müdürü Aykut Alpyılmaz ve Şişecam Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Başkanlığı Kalite Yöneticisi Dr. Hakan Sesigür 'İş Yaşamında Kalite' konusunda sunumlar yaptı. - Antalya