Yerli Hurmaya Yoğun Talep
Kahta ilçesinde bir üreticinin tütüne alternatif olarak ürettiği hurma il ve ilçe merkezinden yoğun talep görüyor.
Kahta ilçesinde bir üreticinin tütüne alternatif olarak ürettiği hurma il ve ilçe merkezinden yoğun talep görüyor.
İlçeye bağlı Salkımbağı köyünde tütüne alternatif ürün arayışına giren Abdurrahman Demir, yetiştirdiği burukluk yapmayan, aroması yüksek çikolata tadındaki hurmalara tahmin edemeyeceği kadar talep olduğunu söyledi.
Verimli topraklara sahip olduklarını, fakat uzun yıllar boyunca sadece arpa ve buğday ektiğinden dolayı ailece başka illere giderek mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını, kendi köyünde iş sahibi olmak için çok değişik ürün arayışına gittiğini belirten Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004'te 30 dönümlük hurma bahçesi kurduğunu söyledi.
Kahta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinin kendisine sundukları bilgiler doğrultusunda proje hazırladığını aktaran Demir, şöyle konuştu:
"Hurma bahçeme çok iyi bakıyorum. 13 yıldır bahçeden hasat alıyorum. Bahçem 30 dönüm olup dönümünden 2 ton hurma verim elde ediyorum. Ailece mevsimlik işçilikten kurtulduk. Hatta bazen köyden işçi bile alıyorum. Kendi işimizin patronu olmak bize öz güven verdi. Köyden satış haricinde il merkezine ve Kahta ilçesine günlük hurma satarak geçimimizi sağlıyoruz."
Bölge iklim ve hava şartlarının bu meyveye çok uyumlu olduğunu, dışarıdan gelen hurmaların bu kadar tatlı ve lezzetli olmadığını ileri süren Demir, bahçesinin gelen talebe cevap veremediğini, ileri ki yıllarda daha büyük hurma bahçeleri kuracağını kaydetti.