Yerfıstığı 8 Meslek Doğurdu
Osmaniye'de yerfıstığı sayesinde oluşan 8 meslek, Türk Meslekler Sözlüğüne girdi.
Osmaniye'de yıllık ortalama 120 bin dekar alanda ekimi yapılan ve 47 bin ton rekolte elde edilen yerfıstığı sayesinde oluşan 8 meslek, Türk Meslekler Sözlüğü'ne girdi.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Osmaniye İl Müdürü Abdulkadir Şahin, kentte yürüttükleri İşgücü Piyasası Analizi sonucunda yerfıstığı tohumunun toprağa düşmesinden, tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçte emek veren 8 meslek tespit edildiğini, bunların Türk Meslekler Sözlüğü'ne eklendiğini bildirdi.
Şahin, "Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin besin kaynağı olan yerfıstığı, Osmaniye'nin tarımı ve ekonomisi için de büyük anlam ifade ediyor. İşgücü Piyasası Analizi çalışmamızda yerfıstığı ile ilgili 8 meslek belirledik. Bunlar, yerfıstığı eksperi, Yerfıstığı kabuk kırma makinesi operatörü, yerfıstığı kavurma makinesi operatörü, yerfıstığı renk ayırıcı makinesi operatörü, yerfıstığı seçme işçisi, yerfıstığı toplama işçisi, yerfıstığı üretim hazırlama/kurutma elemanı ve yerfıstığı yetiştiricisi oldu. Bu meslekler Türk Meslekler Sözlüğü'ne eklendi" dedi.
Şahin, bundan sonraki süreçte Tarım İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Fıstık Borsası Başkanlığı, Fıstık Üreticileri Derneği ve İŞKUR olarak anılan meslek dallarında sertifikalı eğitim kursları açılabileceğini ve yeni istihdamlar sağlanacağını sözlerine ekledi. - Osmaniye