Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Yerel Yönetimlerde Gençlik ve Eğitim Politikaları Çalıştayı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç "Gençler, bugün atacağımız adımlar ve erken yaşta edinecekleri bilgi, donanım sayesinde geleceğimiz olacak." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin "Bugüne kadar zaten gönüllü olarak belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız bu katkıları sağlıyordu. Ama bundan sonra inşallah daha planlı programlı ve eylem planına bağlı olarak bunlar daha uyumlu bir biçimde sürdürülecek" dedi.

AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığınca Gençlik Parkı'ndaki Büyükşehir Belediyesi Kabul Salonu'nda düzenlenen "Yerel Yönetimlerde Gençlik ve Eğitim Politikaları Çalıştayı", Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla yapıldı.

"Sohbet-çalıştay" şeklinde yürütülen etkinliğin açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'de 25-30 milyon civarında bir genç nüfus bulunduğunu hatırlatarak, gençlikle ilgili çalışmaların çok geniş bir kapsamı olduğunu belirtti. Kılıç, "Gençlik, geleceğimiz. Fakat gençler, bugün atacağımız adımlar ve erken yaşta edinecekleri bilgi, donanım sayesinde geleceğimiz olacak. Onun için bugünümüz çok önemli" dedi.

Gençlik projelerinin sadece Gençlik ve Spor Bakanlığının (GSB) değil diğer bakanlıklar ve kurumların da sorumluluğu altında bulunduğunu dile getiren Kılıç, çalıştayın görev paylaşımı ve koordinasyon noktasında önemli katkılar sunacağı değerlendirmesini yaptı.

Kılıç, sivil toplum, yerel yönetimler, resmi kurumların yanı sıra spor federasyonları ve sporcuların da bu çalışmalar içinde yer almasının önemini vurgulayarak, "Gençlik Merkezleri"nin ortak çalışma konusunda iyi bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Şu an 180 gençlik merkezi bulunduğu bilgisini veren Kılıç, merkezlere ilişkin şunları söyledi:

"İçinde ders odalarının haricinde konferans ve spor salonu gibi sosyal faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği bu merkezler, çevre düzenlemesinden mimarisine kadar düşünülerek yapıldı. Sivil toplum ve Milli Eğitim Bakanlığı da merkezlerdeki çalışmalara destek veriyor. Belediyelerimizin de gençlik merkezlerini kullanma imkanı var. Bu sayede farklı dillerde eğitim veya müzik dersleri verebiliyor, çocuklarımızın yeteneklerinin taranmasını sağlayabiliyoruz."

Kılıç, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin dışında üniversitelerin de çalışmalara dahil olmasıyla sorunların üstesinden daha kolay gelineceğini kaydederek, "Bu tip projeleri koordineli bir şekilde yaparsak kaynaklarımızı çok daha verimli kullanmış oluruz. Sentetik uyuşturucular, insan hayatını karartan maddelere karşı verdiğimiz mücadelede de çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

-"Uyuşturucuyla mücadelede geliştirilen yeni eylem stratejisi"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 4 yıldan beri uygulanan Okullar Hayat Olsun Projesi'nin bir amacının da okulları çevreye açmak ve çevrenin katkılarını da eğitime kazandırmak olduğunu belirtti.

Bunda da çok başarılı uygulama örnekleri bulunduğunu ifade eden Avcı, okullara yaptıkları katkılar için öğrencilere ve öğretmenlere sağladıkları imkanlar için tüm yerel yönetimlere, belediye başkanları ve çalışanlarına teşekkür etti.

Her alanda sadece okul içi faaliyetler de değil dışarıda da işbirliği yapıldığında olumlu sonuçlar alındığının altını çizen Avcı, "Uyuşturucuyla mücadele konusunda geliştirilen yeni eylem stratejisi içerisinde okul çevresi tanımı var. Okul çevresi, uyuşturucuyla mücadelenin yerel yönetimlerin ve çevre aktörlerinin de katkısını alarak özellikle okul çevrelerinde yoğunlaştırılması gerçeğinden hareketle geliştirilen bir kavram. Bugüne kadar zaten gönüllü olarak belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız bu katkıları sağlıyordu. Ama bundan sonra inşallah daha planlı programlı ve eylem planına bağlı olarak bunlar daha uyumlu bir biçimde sürdürülecek" diye konuştu.

-"Gençlik ve eğitim konusunda yerel yönetimlerin yapabilecekleri"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, çalıştayda "gençlik ve eğitim konusunda yerel yönetimin neler yapabileceği" konusunu masaya yatıracaklarını ve AK Parti'li 842 belediyeye örnek ve model olacak çalışmaları planlayacaklarını, karar altına alacaklarını söyledi.

Son yerel seçimlerde milletin büyük teveccühü ile belediyelerin yüzde 60'ını AK Parti'li adayların kazandığına işaret eden Gül, "Bunun  ne kadar sorumluluk olduğunun farkındayız, şuurundayız" dedi.

Demokrasinin yerelden başladığına inandıklarını anlatan Gül, şöyle devam etti:

"Bütün demokratik taleplerin yerelden geldiğini, yerel yöneticilerin merkezi hükümetin yükünü alması konusunda bir misyonun olduğuna inanıyoruz. Bu misyonun gereği de bugün merkezi hükümetimizin gerek uyuşturucu ile mücadele, özellikle sentetik uyuşturucular olmak üzere, gerekse son Torba Yasa olarak bilinen yasa ile beraber belediyelere yurt yapma imkanı verilen aşamada bu hususları masaya yatırıp modeller ortaya koyacağız."

Bütün öğrenci ve öğretmenlere başarılı bir eğitim öğretim yılı dilediğini aktaran Gül, başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Eğitim Bakanı ve Bakanlar Kurulu olmak üzere eğitim öğretimdeki kısıtlamaların kaldırılmasına yapmış oldukları katkıdan ve reformlardan dolayı teşekkür etti.

Yerel yönetimlerin, şehir ahalisinin sadece fiziki değil psikolojik ihtiyaçlarını da karşılamak ve hayatlarını kolaylaştırmak gibi görevleri de olduğunu bildiren Gül, gençlerin topluma katılımını ve özgüvenlerinin yüksek olmasını sağlama yönünde sorumlulukları bulunduğuna inandığını dile getirdi. Gül, "Nitekim AK Parti, gerek yerel gerek genel anlayışta seçilme yaşının 25'e indirilmesi hatta Sayın Cumhurbaşkanımızın da kamuoyuna deklare ettiği şekilde seçilme yaşını 18'e indirme yönündeki hedefimiz, gençlere verilen önemi göstermektedir" diye konuştu.

Gül, belediyelerin açtığı meslek edindirme kurslarının ve bilim merkezlerinin önemine işaret ederek, "Uyuşturucu ile mücadele konusunda rehabilitasyon, istihdam merkezleri oluşturarak hem uyuşturucudan kurtarma hem de istihdam etme çalışmalarımız var. Çocuk üniversitelerimiz, çocuk sokaklarımız gençlik çalışmalarımızın temel merkezinde. 81 ilimizde bilim merkezi kurmayı hedefliyoruz. Uyuşturucu ile mücadele eylem planını masaya yatırdı. Yerel yönetim olarak bizler de ne şekilde çalışmalar yapılacak, bunları değerlendireceğiz" dedi.

-"Uyuşturucuyla mücadele üzerinde durulacak"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çalıştayda tecrübelerin paylaşılacağına ve bundan iyi neticeler çıkacağına inandığını bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

"AK Parti'nin her dalda yaptığı çalışmalar, özellikle gençlik ve eğitim konusunda da masaya yatırılacak. Bundan sonra daha iyi mesafe alınacağına inanıyorum. Gündemimizde bence en önemli sorunun da son zamanlarda ülkede salgın haline gelen bonzai üzerine olacağına inanıyorum. İnşallah bunun için alınacak tedbirleri de birlikte kararlaştırmak, hükümetimizin desteği ile de bu işin üstesinden gelmek istiyoruz. İnşallah bu çalıştay, buna yol gösterir."

-"Gençlerin sorunlarını onlara güvenerek çözebiliriz"

Prof. Dr. Erol Göka, bugün artık "Yeni Türkiye"den bahsedecek bir konuma gelindiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ama kabul etmeliyiz ki Yeni Türkiye, henüz inşa halindedir. Siyaseten ve devletin inşası anlamında çok şükür yarı yolu geçtik ama birçok alanda çok büyük sorunlar var. Özellikle sosyal restorasyon anlamında önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Sosyal restorasyonun çekirdeğinde de gençlik ve eğitim sorunları bulunuyor. Sosyal restorasyon deyince yanlış anlaşılmasın; Eski Türkiye'nin sosyal mühendisliği akla gelmesin. Biz, sosyal restorasyondan milletin isteklerine göre yönetimi anlıyoruz, milletin daha çok söz sahibi olmasını anlıyoruz. Eski Türkiye'nin tek tip insan yetiştirme politikalarını reddeden bir anlayışa sahibiz Yeni Türkiye'de. Dolayısıyla gençlik politikalarında da oldukça özgürlükçü ve demokrat bir bakışa sahibiz."

Prof. Göka, "Eski Türkiye, gençlerden de siyasetten de korkuyordu. Halbuki Yeni Türkiye'de sorunların siyasetle çözülebileceğine, insanımıza, gençlerimize güvenerek çözebileceğini düşünüyoruz. Bu inançtayız" dedi.

AK Parti'nin 12 yılı aşkın süredir iktidarını sürdürdüğüne işaret eden Göka, "sessiz devrim" diye nitelenen sürecin devam ettiğini vurguladı. Bu süreçte gençlik ve eğitime ilişkin sorunlara yenilerin ilave olduğunu anlatan Göka, artık "Büyükşehirler Türkiyesi"nde hiç kimsenin daha önceden bilmediği gençlik ve eğitim sorunları ile karşı karşıya kalındığını dile getirdi. Göka, şunları söyledi:

"Bu sorunları çözerken, mesela yurt sorununu çözerken, mesela alkol ve uyuşturucu batağından gençlerimizi alırken artık Eski Türkiye alışkanlıklarından bir tanesinden de vazgeçmemiz gerekiyor. Nedir o? Her şeyi devletten beklemek. Şimdi Yeni Türkiye'de sivil toplum örgütleri aracılığıyla millet, her türlü duruma el koymayı becermelidir. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerimiz de elini taşın altına sokmak durumunda. Türkiye'deki sürece dışarıdan bakmaya çalışan bilim insanı şunu teslim edecektir: Türkiye'deki sessiz devrim süreci aslında yerel yönetimlerden başlamıştır. Türkiye'deki siyasi sürecin temel aktörleri kendilerini ilk önce yerel yönetimlerde göstermiştir, millet gücünü yerel yönetimlerde sınamış ve siyasi iktidara tamamen  talip olacağına o zaman karar vermiştir. Şimdi yerel yönetimlerin sosyal restorasyonunda da söz, yetki ve kararı tamamen millete bırakmak için yeniden söz alması icap eder, yeniden etkin olması icap eder. Çünkü yerel yönetimler, tabiatı icabı millet ile devlet arasında bir köprüdür. Milletin sosyal restorasyonda etkili olabilmesi için yerel yönetimlerin rehberliği gerekmektedir." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title