Yerel Seçimlerde Oy Kullanmayacaklar
Kandıra'ya bağlı Karaağaç köyünde 2-B arazilerinin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen rayiçlerini çok yüksek bulan vatandaşlar 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde oy kullanmayarak süreci protesto etmeye ve Kocaeli Valiliği'ne yürümeye...
Kandıra'ya bağlı Karaağaç köyünde 2-B arazilerinin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen rayiçlerini çok yüksek bulan vatandaşlar 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde oy kullanmayarak süreci protesto etmeye ve Kocaeli Valiliği'ne yürümeye hazırlanıyor.
Kandıra'ya bağlı Karaağaç köylüleri 520 köylüyü ilgilendiren yaklaşık 4 bin 150 dönüm 2-B arazisi için belirlenen rayiçlerin çevre köylerden çok yüksek olduğu ve bu paraların köylü tarafından ödenmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle yerel seçimlerde köy olarak oy kullanmamaya ve Kocaeli Valiliği önünde protesto gösterisi yapmaya hazırlanıyor.
19/04/2012 tarihli ve 6292 sayılı hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi ile hazineye ait arazilerin satışı hakkında kanuna göre, 2-B'ye çıkarılan arazilerinin dönümüne yerine göre 8 bin -15 bin lira arasında rayiç çıkan köylüler tüm girişimlerine rağmen fiyatta hiçbir değişiklik yapılmamasını protesto etmeye hazırlanıyor.
YEREL SEÇİMLERDE OY KULLANMAYACAĞIZ
İzmit Emlak Müdürlüğü tarafından 2-B taşınmazların paralarının üç ay içinde ödenmesi için tebligat gönderilen köylüler, zamanın daralması karşısında kara kara ne yapacaklarını düşünüyor. Milli emlak müdürlüğünden, milletvekillerine, valiliğe, siyasilere kadar yapılan görüşmelerde, "Bu saatten sonra yapılacak bir şey yok" cevabı alan köylüler, milli emlaktan gelecek yetkililerinde söz verdikleri saatte köy kahvesine gelmemesi üzerine durumu protesto etme kararı aldılar. Durum değerlendirmesi yapan köylüler en kısa sürede Kocaeli Valiliği'ne yürüme kararı almalarının yanı sıra duruma çözüm bulunmazsa 2014 yerel seçimlerinde köy olarak oy kullanmayacaklarını belirttiler.
KOMŞU KÖYLERDEN 5 MİSLİ PAHALI
Köy halkı adına açıklama yapan Köy Muhtarı Mehmet Elmacı köylerine haksızlık yapıldığını dile getirirken, "Burası bir orman köyü. Orköy'den ceviz, hayvancılık, arıcılık desteği alan bir köy. Daha vatandaşlarımız bunun parasını ödeyemiyorlar. Denize 7 km uzaklıktayız. Köyümüz gelişmiş köy diye, emlakçılara sormuşlar, altı emlakçının verdiği fiyata göre buradaki rayiçleri belirlemişler. Komşu köylerimiz Akçabeyli'de 2-B arazilerinin fiyatı 1.000 ile 3.500 lira, Ballar'da yine aynı. Sınır köyü Arifağa'da 300-500 lira, bizim köyümüzde 8.000 ile 15.000 arasında. Yüzde 20'si peşin, altı aylık taksitlerle 5 yılda ödenecek. Tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde bu paranın yüzde 20'sinin ödenmesi lazım yoksa hakkımız kalmıyor. Vatandaşlarımızın bu parayı bu şartlar altında taksitle bile ödemeye gücü yok" dedi.
Köy halkının çok zor durumda kaldığının altını çizen ve çabalarına rağmen kimsenin kendilerine destek olmadığını belirten köy muhtarı Elmacı, "Milletvekillerimizden, valimize kadar herkesin kapısını çaldık fakat yapılacak bir şey yok cevabı aldık. Bu köyde yolu olmayan tarım arazisin dahi 8.000 lira bedel biçilmiş. Vatandaşın evinin yanındaki 2-B'lere 15.000 lira fiyat belirlenmiş. Köylümüz peşin para indirimiyle bile almaya kalksa 8.700 lira dönümüne para vermek zorunda köylü olarak zaten biz 10-18.000 lira arasında isteyene yer satıyoruz. Bu parayı köylünün ödemesi mümkün değil. Vali beyden randevu istedik vermedi. Köy halkı olarak sesimizi duyurmak için valiliğe yürüyeceğiz. Hatayı düzeltmek için yardım isteyeceğiz. Bu hata düzeltilmezse köy halkı olarak yerel seçimde oy kullanmayacağız. Büyüklerimizden konunun çözümü noktasında yardım bekliyoruz" diye konuştu. - KOCAELİ