Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Yer Altındaki Bin Yıllık Mescitte Namaz Kılıyorlar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iğdır'da Urartular döneminden kalan yer altındaki mağarayı vatandaşlar mescit olarak kullanıyor.

EMRAH KOCABEY- Iğdır'da Urartular döneminden kalan mağarayı vatandaşlar mescit olarak kullanıyor.

Merkeze bağlı Asma köyündeki bir dağın yamacında yer altında bulunan mağaradaki mescit, görenlerin ilgisini çekiyor.

Ezanın okunmasıyla sırayla mağaraya girenler, imam eşliğinde iki bölümden oluşan alanda namazlarını kılıyor. Köy sakinleri tarafından elektrik tesisatı da yapılan 2 metre yüksekliğindeki yeraltı mescitte 50 kişi aynı anda zemine serilen halılar üzerinde ibadetlerini yerine getiriyor. Mağarada imamın namaz kıldırdığı bölümdeki mihrap da dikkati çekiyor.

Bölgede yaşayanların kutsal mekan olarak adlandırdığı mescidi ziyaret edenler burada zaman zaman adak kurbanlarını da kesiyor.

Köy sakinlerinden İkram Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeraltındaki mescitte uzun yıllardır namaz kılındığını söyledi.

Tarihi özelliği bulunan mağaranın bölge halkı tarafından ibadet amaçlı kullanıldığını anlatan Çınar, "Burası bizim için önemli bir mekan. Yıllardır bu tarihi yerde ibadetimizi gerçekleştiriyoruz. Camimiz de var ancak burada namaz kılmanın ayrı bir huzuru var. Çevre köylerden bile burada namaz kılmak için gelenler var. Her şeyiyle doğal bir yer. Görmeyenleri ziyaret etmeleri konusunda davet ediyoruz" dedi.

Kendi imkanlarıyla mescidin içerisinde düzenleme yaptıklarını anlatan Çınar, şöyle devam etti:

"Bizim köyümüz tarih kokan bir köy. En güzeli bu yer altında bulunan taş mescittir. Bölgede yaşayanlar haftanın belirli günü buraya gelerek dua eder, dilek tutar. Bu bizim için artık alışkanlık haline gelmiş. Mescidin içine el dokuma halılar serdik. İçindeki tarih kokan havayı bozmak istemedik. Yüksek bir yerde olması nedeniyle havası soğuk. Dışarıdan ne olduğu bilinmiyor ama içeri girenler şaşkınlıkla bakıyorlar. Bizde elimizden geldiği kadar bu tarihi yere sahip çıkıp orjinalliğinin bozulmaması için çalışıyoruz."

"Yeni evli çiftlerin uğrak yeri

Yeni evli çiftlerin yer altı mescidi ziyaret ederek dua ettiklerini belirten Çınar, şunları kaydetti:

"Gençler buraya gelerek hayırlı evlat mutlu bir hayat gibi dileklerde bulunuyor. Yeni evlenenlerin uğrak yeri. Yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Bu tarih kokan yeri ziyarete gelenleri en iyi şekilde karşılıyoruz. Kışın içinde soba bırakarak ibadet ediyoruz. Çok soğuk olmuyor ama yinede soba yakıyoruz. Bizim tahminimize göre o dönem insanlar Ermeni baskısı yüzünden burada namaz kılmışlar. Her ziyaretçi bir şey bırakıyor. Kimi namazlık kimi tespih bırakıyor. Bazen bayram namazını ve cuma namazlarını burada kılıyoruz. Burada kıldığımız namazın bize verdiği hava başka oluyor."

"Mescit bin yıllık bir geçmişe sahip"

Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz ise yer altı mescidinin tanıtımını yaparak turizme kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Mescidin kent merkezinden 30 kilometre uzaklıkta bulunduğunu anlatan Engindeniz, bölgeye ulaşım problemini çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Mağaranın Urartılar dönemine ait olduğunu ifade eden Enginzdeniz, şöyle konuştu:

"Bu köyde cami olmadığı sırada köy sakinleri bu alanı ibadet için kullanmışlar. Araştırmalarımıza göre bu mescit bin yıllık bir geçmişe sahip. Kaya mezarlığı tarzındaki mescit Urartular döneminde yapılmış. Burası üzerinden geçen bir hayvanın ayağının batması sonucu fark edilmiş. Dönemin insanları içerisini boşaltınca bir mescidin olduğunu görmüşler o günden bugüne hala ibadet yeri olarak kullanılıyor."

Mağara mescidi ziyaret edenlerin hayran kaldığını belirten Engindeniz, bölgeye daha çok kişinin gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. - Iğdır

Kaynak: AA / Güncel
title