Haberler

Yenikapı'da 'Tulumba' Nostaljisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBB, Yenikapı Şehir Parkında modern itfaiye araçları ile eski zamanlarda yangın söndürmede kullanılan pistonlu 'Tulumba'yı vatandaşlarla buluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yenikapı Şehir Parkı'nda modern itfaiye araçları ile eski zamanlarda yangın söndürmede kullanılan pistonlu 'Tulumba'yı vatandaşlarla buluşturdu.

'Tulumba' ile yangın söndürmenin heyecanını yaşayan vatandaşlar, simülasyon TIR'larında yangın önleme eğitimleri de aldı.

Ramazan etkinlikleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yenikapı Şehir Parkı'nda modern itfaiye araçları ile eski zamanlarda yangın söndürmede kullanılan pistonlu 'Tulumba'yı vatandaşlara tanıttı. Günümüz itfaiye erleri o dönemde giyilen tulumbacı kıyafetleriyle izleyicilere gösteri sundu. İlk olarak tulumbayı omuzlayarak vatandaşları selamlayan tulumbacılar, daha sonra o dönemde tulumbayla yangına nasıl müdahale edilmesi gerekildiği gösterdi. Tulumbayla su çekme işleminde ise bazı vatandaşlarda tulumbacılarla birlikte pompalama yaptı. Gösteri sonrasında alanda yer alan İBB'ye ait itfaiye eğitim aracının içinde de eğitim verildi. Görevliler, vatandaşlara evde çıkabilecek yangına karşı yapılması gerekenleri anlattı.

"TULUMBACILAR YİĞİTLİĞİN CESARETİN TİMSALİYDİ"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Beyoğlu İtfaiyesi'nde ekip amiri olarak görev yapan Mustafa Vural, "Eskiden her mahallede yangınları söndürmek için sandık vardı. " Sandık ekibi en az 20 kişiden oluşurdu. Bu ekipler yangına gitmek için birbirleriyle yarışırlardı. Bizde bu yarışı biraz olsun 300 yıllık tulumba ile canlandırmak istedik. Bu yüzden biz de Kadırgalıların sandığını canlandırıyoruz. Benim şuan bu ekipteki görevim köşklü yani yangını haber veren kişi görevindeyim. Beyazıt Kulesi'nden yangının çıktığını gördüğüm zaman eğer yangın Anadolu Yakası'ndaysa sandıkların ağasına 'Ağam bir kızın oldu" deriz. Yangın Avrupa Yakası'nda ise "Ağam bir oğlun oldu" diyerek mahalle bekçilerine haber veririz. Bekçilerde mahallelerdeki sandıklara haber verirler. Bu sefer herkes yangına koşuşturur" diye konuştu.

O zamanlarda tulumbacıların yiğitliğin ve cesaretin timsali olduğunu da söyleyen Vural, "Herkes tulumbacı olmak isterdi. Bu mesleğe herkes özenirdi. Kahvelerde yaşarlardı. Ağaları, sponsorları vardı, kahvelerde kalırlardı bu şekilde bir hayatları vardı. Biz de bunları canlandırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close