Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

19 ilde daha okullar tatil edildi

19 ilde daha okullar tatil edildi

Yenikapı 12" Yarın Tanıtılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan "Yenikapı 12" batığının replikasının tanıtımı yarın Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde yapılacak.

Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan "Yenikapı 12" batığının replikasının tanıtımı yarın Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde yapılacak.

İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı'nda gerçekleştirilen Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan "Yenikapı 12" batığının replikası, İstanbul Üniversitesi'nin partneri olduğu Avrupa Birliği Bakanlığı "Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı" kapsamında uygulanan "LİMEN: Ege'den Karadeniz'e Kültürel Limanlar" başlıklı proje etkinlikleri dahilinde tamamlandı.

Bir süredir seyirle ilgili testleri devam eden teknenin tanıtımı yarın inşa edildiği Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde gerçekleştirilecek.

Çalışmalar 10 yıl sürdü

"Yenikapı 12" batığı üzerinde 2007 yılından beri İstanbul Üniversitesi uzmanlarından Dr. Işıl Özsait-Kocabaş başkanlığında bir ekip tarafından aralıksız sürdürülen çalışmalarda, öncelikle teknenin mevcut ahşap elemanlarının 1: 1 ölçekli çizimleri tamamlanarak yapım tekniği belirlendi. Projenin bu aşamasından sonra teknenin rekonstrüksiyonu üzerine çalışmaya başlayan ekip, restitüsyon çizimlerinin ardından rekonstrüksiyon üzerinde yoğunlaştı. Bu aşamada teknenin mühendislik hesapları ve endaze çizimlerinin danışmanlığı İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdi Kükner, ahşap türlerinin belirlenmesi İÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından gerçekleştirildi.

Teknenin gövde çizimleri arkeolojik kalıntının değerlendirilerek detaylı rekonstrüksiyon çalışması sonucunda; yelken donanımı ise mevcut verilerin değerlendirilmesi ve ikonografik betimler göz önünde bulundurularak tamamlandı.

İnşa edilen rekonstrüksiyon MS 9. yüzyılda seyreden küçük bir ticaret teknesinin doğruya en yakın örneğini sunarken, Yenikapı'da keşfedilen arkeolojik gemi kalıntılarının orijinal hallerinin nasıl olduğu konusunda dokunulabilir bir örnek oluşturması açısından da önem taşıyor.

Replikanın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmesinin ardından 2018 yılında gerçekleştirilecek 15. Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu sırasında Marsilya'da sergilenmesi planlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title