Yenidenmustafa Akyol'un Kitabı "Yılın En İyi Kitabı" Ödülüne Aday
Yazar Mustafa Akyol'un "Islam Without Extremes."
Yazar Mustafa Akyol'un "Islam Without Extremes: A Muslim Case for Liberty" (Aşırılıklar Ötesi İslam: Müslümanca Bir Özgürlük Savunusu) adlı yeni kitabı, Lionel Gelber Vakfı tarafından her yıl verilen "Yılın En İyi Kitabı" ödülüne layık 10 aday arasında gösterildi.
Birkaç ay içinde Doğan Kitap tarafından Türkçe olarak da yayınlanacak kitabın aday gösterildiği ödülün sonucu Mart'ta açıklanacak.
*Kitabın Türkçe ismini "Özgürlüğün İslami Yolu" olarak düşündüğünü aktaran yazar Akyol,
"Batı dünyasında son 10 yıldır, belki 20-30 yıldır İslamiyet hakkında pek çok olumsuz önyargı, eleştiri var"
" Bu kitap biraz bunları göğüslemeyi hedefleyen, biraz da İslam dünyasında sorunlar olduğunu, ama bunların kaynağının din değil, gelenekler, din dışı sosyal yapılar, siyasal sistemler olduğunu ve bunlardan daha farklı, bunları eleştirebilen bir demokrat-liberal Müslüman bakış açısının da olabileceğini anlatan bir kitap" .
Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: Ünsal ÇAKİN İstanbul - DHA
Yazar Mustafa Akyol'un ABD'deki WW Norton Yayınevi tarafından yayınlanan "Islam Without Extremes: A Muslim Case for Liberty" (Aşırılıklar Ötesi İslam: Müslümanca Bir Özgürlük Savunusu) adlı yeni kitabı, Kanada'daki Lionel Gelber Vakfı'nın ödüle aday gördüğü 10 kitap arasına girdi. Vakfın her yıl verdiği "Yılın En İyi Kitabı" ödülüne adaylar arasında Henry Kissinger, Francis Fukuyama ve Niall Ferguson gibi dünyaca ünlü yazarların eserleri de yer alıyor. Toronto Üniversitesi'nin de katkısıyla 1989 yılından bu yana dağıtılan ödül, "Önemli uluslararası konularındaki kamusal tartışmaları derinleştiren en iyi İngilizce araştırma kitabı"na veriliyor. 10 aday arasından ödülü kimin alacağı ise Mart ayında açıklanacak.
TÜRKÇE İSMİ,"ÖZGÜRLÜĞÜN İSLAMİ YOLU" OLARAK DÜŞÜNÜYORUM
Kitabı hakkında bilgi veren Mustafa Akyol, kitabı Türkçe isminin daha farklı olacağını belirterek, "'Özgürlüğün İslami Yolu' diye bir isim düşünüyorum. Başlık özellikle benim değil de, yayınevinin seçtiği bir başlıktı. Amerikan kamuoyunun algısına uygun bir şekilde, çünkü Amerika'da ve İngiltere'de basılmış bir kitap sonuçta. Batı dünyasında son 10 yıldır, belki 20-30 yıldır İslamiyet hakkında pek çok olumsuz önyargı, eleştiri var. Bu kitap biraz bunları göğüslemeyi hedefleyen, biraz da İslam dünyasında sorunlar olduğunu, ama bunların kaynağının din değil, gelenekler, din dışı sosyal yapılar, siyasal sistemler olduğunu ve bunlardan daha farklı, bunları eleştirebilen bir demokrat-liberal Müslüman bakış açısının da olabileceğini anlatan bir kitap. Bu anlamda, İslam'ı savunan ama İslam geleneği içindeki bazı unsurlara birz eleştiri getiren, öte yandan biraz Türkiye-Osmanlı anlatan, Osmalı'da Tanzimat'tan sonra gelişen daha demokrat--liberal-müslüman bakış açısının hikayesini anlatan bir kitap" diye konuştu.
TÜRKÇE BASKI DOĞAN KİTAP'TAN
Akyol, kitabın 2011 Temmuz'unda ABD'de yayınladığını aktararak, kitabın Türkçesi'nin Doğan Kitap'tan çıkacağını anlattı. Kitabın Türkçe'ye tercüme edildiğini, ancak kendi cümlelerini bir daha gözden geçirdikten sonra 1-2 ay içerisinde bitirmeyi umduğunu kaydetti. Kitabın çıkışının Ortadoğu'da yaşanan "Arap Baharı" sürecine tesadüf ettiğini dile getiren Akyol, "Kitabı yazmaya 2008 yılında başladım. 1-1.5 yılı kitabın üzerinde çalışarak geçirdim. Kitabı teslim ettikten sonra, metnini, uzun bir editöryal süreç de oldu. Tam kitap çıkmaya hazırlanıyordu ki, 'Arap Baharı' süreci başladı. Kitapta da ona bir kaç referans var. Ama ondan önce başlamış bir çalışma. Kitapta, 'Arap Baharı'nda iktidara gelen şu anda İslamcı veya İslami referanslı partilerin karşılaşacakları bir takım sorular kitapta ele alınıyor. Mesela, din değiştirmek hakkı olmalı mı İslamda? Bence olmalı tabiki. Buna yönelik bir yasak var Klasik İslam Hukuku'nda. Ama bunun niçin bugün yeniden ele alınması gerektiğini anlatıyorum veya günah işleme özgürlüğü diye bir bölüm var. Bu da Türkiye'de tartışılan konularla ilgili. Bir Müslüman bir başkasına zorla dindarlık niçin empoze etmemeli, din polisi, ahlak polisi gibi uygulamalar niçin olmamalı?" dedi.
9 BİN ADET BASILDI
Kitabın Türkçe dışında Arapça'ya da çervirleceğini, ayrıca bir kaç Avrupa ülkesinden de talep geldiğini anlatan Akyol, kitabın hem İslamı merak eden Batılılar'a, hem de Müslümanlara hitap ettiğini aktardı. Akyol, kitabın 9 bin adet basıldığını ve geçtiğimiz 6 ay içerisinde büyük bölümünün tükendiğini belirterek, "Bestseller olduğunu söyleyemem kitabın ama bu düzlemdeki kitaplar içinde de fena bir satış elde etmedi. İngiltere'de uzun süre İslami kitaplar alanında en çok satan kitap oldu 7-8 hafta kadar" diye konuştu.
O LİSTEYE GİRMEK DE HOŞ BİRŞEY
Akyol, kitabının Lionel Gelber Vakfı tarafından verilen "Yılın En İyi Kitabı" ödülüne aday 10 kitaptan biri olması sürecini de anlatarak, "Ben de bu ödülün varlığını aslında yayınevinden öğrendim. Yayınevinden bir mail geldi. 'İyi haber Kanada'da Gelber Prize'a senin kitap aday gösterilmiş, çok iyi' diye. Ben de bilmiyordum. Kanada'da Lionel Gelber isimli bir ünlü gazetecinin adına verilen her yıl bir ödül var. Her yıl uluslararası ilişkiler alanında ufuk açan, yeni bir bakış açısı getiren bir kitaba veriliyor. 10 aday gösteriliyor. Sonra da bu 10 aday arasından seçim yapılıyor. Bu yıl bu 10 kitaptan birisi olarak gösterildi. Rakipler güçlü. Fukuyama'nın 'Siyasi Düzenin Kökenleri' diye bir kitabı var, Kissenger'ın Çin üzerine bir kitabı var, Niall Ferguson var, o da büyük bir İngiliz tarihçidir, onun bir kitabı var. Bilmiyorum kazanacak mıyım, kazanmayacak mıyım ama o listeye girmek de hoş birşey tabi" dedi. Kitabın, Türkiye'de de çok tartışılan sorulara Müslümanca ve liberal bir bakış açısıyla bir takım cevaplar getirmeye çalışan bir kitap olduğunu söyleyen Akyol, "Temel soru şu, İslamiyetle özgür toplum vizyonu birbiriyle uyuşur mu?" dedi.