Haberler

Yeniden (Ek Bilgilerle) - Tübitak: Belgelerin Virüsle Yerleştirildiğine Dair Tespitimiz Yok

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Odatv davasının sonucunu etkileyecek önemde görünen TÜBİTAK raporu yargı sürecine dahil olan çevrelerin tümünde tam bir hayal kırıklığı yarattı.

Odatv davasının sonucunu etkileyecek önemde görünen TÜBİTAK raporu yargı sürecine dahil olan çevrelerin tümünde tam bir hayal kırıklığı yarattı. Raporun mahkemenin yanıt aradığı kritik soru işaretlerini yok etmesi bekleniyordu. Ancak ilk incelemede soru işaretlerini yok etmek bir yana mahkemenin kararını yönlendirecek netlikten uzakta olduğu görüşü hakim oldu.

Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın'ın yargılandığı Odatv davasında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, TÜBİTAK'tan istediği rapor 7 ay sonra mahkemeye ulaştı. Odatv davasının görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanık ve avukatların 'dava dosyasında yer alan belgelerin virüs yoluyla sanıkların bilgisayarlarına gönderildiği iddiasını' incelemek üzere TÜBİTAK'tan rapor alınmasına karar verdi.

7 AYDA 3 BİLGİSAYAR İNCELENDİ

7 ay sonra gelen rapor, kafaları karıştırdı. 3 bilirkişi tarafından hazırlanan 339 sayfalık raporda Odatv'ye ait 1 bilgisayar ile sanıklar Barış Pehlivan ve Müesser Yıldız'a ait toplam 3 bilgisayar incelendi. Raporda, Odatv'deki bilgisayar "Delil 1", Barış Pehlivan'ın evinde kullandığı bilgisayar "Delil 2" ve Müyesser Yıldız'ın evinde kullandığı bilgisayar "Delil 3" olarak isimlendirildi. Bilirkişiler Osman Pamuk, Ünal Tatar ve Emin Çalışkan tarafından hazırlanan raporda, "dava konusu belgelerin kime ait olduğu, ilgili bilgisayarlara nereden gelmiş olduğu, bilgisayarlara zararlı yazılımlar vasıtasıyla mı geldiği hususlarında adli analiz çalışması yapıldığı" ifade edildi.

RAPOR KAFALARI KARIŞTIRDI

Ancak raporda çelişkili cümleler yer aldı. Virüs sorununu çözmesi için istenilen rapor durumu daha da karmaşık hale getirdi.

"UZAKTAN DOSYA ATMA ÖZELLİĞİ BULUNMAYAN..."

İncelenen 3 bilgisayarda da çok sayıda zararlı yazılımın izine rastlandığı anlatılan rapordaki kafa karıştıran cümleler şöyle;

"Tespit edilen bu izlerin büyük çoğunluğunun aktif olma şansı bulamamış veya uzaktan dosya atma özelliği bulunmayan zararlı yazılımlara ait görülmüştür."

"UZAKTAN DOSYA ATABİLME ÖZELLİĞİNE SAHİP..."

"Geri kalan zararlı yazılım izleri içinden de, imajları incelenen bilgisayarların kullanıcılarını özel olarak hedef almış olan zararlı yazılımlara ait izler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda uzaktan dosya atabilme özelliğine sahip ve ilgili bilgisayar kullanıcılarını hedef almış olan zararlı yazılımların çalışmış olduğu kanısına varılmıştır"

"DOSYALAR KULLANICI TARAFINDAN AÇILDIĞI TESPİT EDİLEMEDİ"

"Dosyaların bilgisayar kullanıcıları tarafından açıldığında, işletim sistemi üzerinde oluşabilecek izler incelenmiş ve ilgili bilgisayar kullanıcıları tarafından açıldıklarına dair kuvvetli bir bulgu olmadığı tespit edilmiştir"

"DOSYALAR USB KULLANILMIŞ OLABİLİR"

"Dosyaların bu bilgisayarlara aktarılması için USB veri depolama cihazları veyahut 'Team Viewer' uygulaması da kullanılmış olabilir"

"YILDIZ'DAKİ DOSYALARIN ZARARLI YAZILIM VASITASIYLA GÖNDERİLME İHTİMALİ GÜÇLÜ"

"Müyesser Yıldız'ın bilgisayarlarındaki dosya sistemi üstveri uyumsuzlukları ve bu bilgisayar kullanıcısına başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olduğu değerlendirilen hedefli zararlı yazılım gönderme saldırısının zamanlaması, bu bilgisayardaki dosyaların zararlı yazılım vasıtasıyla gönderilmiş olma ihtimalini güçlendirmektedir"

"ODA TV BİLGİSAYARINDA UZAKTAN DOSYA ATABİLEN YAZILIMLAR ÇALIŞMIŞ"

"Odatv ve Barış Pehlivan'ın bilgisayarlarında da, özel hedefli sosyal mühendislik saldırıları ile gönderilen, uzaktan dosya atma özelliği bulunan zararlı yazılımların çalışmış olduğu tespit edilmiştir ve davaya delil olan belgeler üzerinde ilgili bilgisayar kullanıcıları tarafından bir işlem gerçekleştirildiğine dair tatmin edici izlere rastlanmamıştır."

"KESİN BİR YARGIYA VARILAMAMIŞTIR"

Bunun yanında belgelerin üstverilerinde ve işletim sistemi izlerinde, bu dosyaların zararlı yazılımlar vasıtasıyla bu bilgisayarlara gönderilmiş olduğuna dair herhangi bir bulguya da rastlanmamıştır. Bu sebeple bu dosyaların zararlı yazılımlar vasıtasıyla geldiğine dair kesin bir yargıya varılamamıştır."

SG (MK) - İstanbul / Şişli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title