Yeniden - Dengesiz Hava Sıcaklıkları Hazır Giyimin Dengesini Bozdu
(fotoğraf alt yazıları eklendi) KIŞ aylarında sıcak geçen hava, bahar aylarında da soğuk seyrediyor.
(fotoğraf alt yazıları eklendi)
KIŞ aylarında sıcak geçen hava, bahar aylarında da soğuk seyrediyor. Havalarda ki bu dengesizlik, hazır giyim sektörünü olumsuz etkiliyor. Tüketiciler mevsim normallerinin tersinde seyreden hava koşulları nedeniyle daha az alışveriş yaparken, üreticiler de çeşitli indirimlerle ellerinde kalan ürünlerini satmaya çalışıyor.
DHA'nın sorularını yanıtlayan İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, kışın havalar ılıman geçtiği için kışlık ürünlerde ciddi stok birikimi olduğunu belirterek, "Satılamayan ürünlerden dolayı yüzde 50 indirim yapıldı, sektör ciddi bir yara aldı" dedi ve ekledi:
"Kışın sıcak giden dönemde, şimdi de havalar soğudu ve böylece satışları ciddi manada etkilendi. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. New York'ta da durum aynı. Bütün mağazalarda yüzde 50 indirimi var. Değişken hava koşulları nedeniyle tekstil sektöründe ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yapılacak hiç bir şey yok. Sezon neyse o olacak mağazalarda ve bu ürünler eninde sonunda satılacak. Zamanında satılsa gerçek fiyatına satılacak. Bütün Ar-Ge çalışmaları ve sonbahar-ilkbahar geçiş dönemlerinde daha temkinli davranmaya başladık. Bundan sonra yazı çok erken mağazaya sokmamaya başlayacağız. Önümüzdeki dönemde sezon kayacak. Böyle olmak zorunda; yoksa firmalar çok ciddi kayıplar yaşayacak. Hava koşulları nedeniyle ciddi ciro kaybımız var. Doğru hava koşullarında mağaza cirolarımız hemen o gün içinde artıyor."
"AVRUPA'YA İHRACAT YÜZDE 5 ARTTI"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin de DHA'nın sorularını yanıtlarken, hazır giyim markaların eskiden daha çok rahat hareket ettiklerini belirterek, "Önceleri vitrinlerde, kışın kış, yazın yaz ürünleri oluyordu" diye anımsattı ve şöyle konuştu:
"Artık mağazalar daha dinamik olmak zorundalar. Kısa sezonluk ürünlerle vitrinler sık sık değişecek. Markalar daha fazla orta mevsim kıyafetlerine gidiyor. Ancak sıcak geçen kışa rağmen mont satışlarında büyük bir düşüş olmadı. Genel olarak havadan dolayı büyük değişiklikler olmuyor. Kışlık malların mağazalarda kalıyor bu stoklarda 1-2 hafta içinde satılıyor. Önümüzde ki dönemde markalar büyük alımlarına dikkat edecekler. Son dakikada havaya göre mal alımı artacak. Avrupa'ya ihracatımızda bu son dakika satışları ile yüzde beş artış var. Avrupa'nın da mal alımı hava koşullarına bağlı olarak son dakikada değişiyor."
"HAVA KOŞULLARINI, EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ DİKKATE ALMAK ZORUNDAYIZ"
Orka Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da DHA'ya, Şubat ayında da havaların mevsim normallerinden sıcak olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Herkes bir şekilde koleksiyonunu düzenlemeye çalışıyor. Hava sıcaklığını bırakın yağmurlu gün ve güneşli gün arasında bile ürün satışlarında kategori bazında bir farklılık oluyor. Bunları iyi planlamak lazım. Kampanyaları, mağaza içinde görsel düzenletmeyi mevsim dışında yapıyoruz. Dinamik ve enerjisi yüksek bir mağazacılık var artık. Tek bir parametre ile hareket ettiğiniz zaman kilitlenir kalırsınız. Birçok parametreyi göz önüne almak lazım. Hava koşullarını, ekonomik gelişmeleri, siyasi gelişmeleri dikkate almak zorundayız. Gerilimde de işler olumsuz etkileniyor. Özellikle alışveriş bir psikoloji, güneşli havada insanlar daha fazla alışveriş yapıyor. Tüketici reflekslerini iyi okumak lazım. Geçtiğimiz Şubat ayında erken sezonu açanlar iş yaptı. Bu havada da montları kazakları kampanya yapmanız gerekiyor. Geleneksel mağazacılık yöntemleriyle bir şey yapmak mümkün değil. Sezonlar artık 4'e bölündü. Buna göre planlamak lazım, kampanyaları da buna göre düzenlemek lazım. Geleneksel model var günün koşullarına göre piyasa ya uymak gerekiyor."
Orakçıoğlu 4 mevsim giyilecek ürünlerin üretimime ağırlık verilmesi gerektiğini de belirterek, "Teknolojiye baktığımız zaman öyle montlar üretiliyor ki inanılmaz hafifler, hem kışlık hem de baharlık ürünler. Gömlek hafifliğinde ceketler var. Doğal elyaftan koton ya da yün olduğu zaman çok ince olsa da çok rahatlıkla bir konfor yaşatabiliyor. Doku ve malzeme önemli. Polyesterden kaçmak lazım. Doğal elyaflar her zaman doğa dostu" diye konutu.
"ZARARIN BİLİNCİNE VARMAMIZ GEREKİYOR"
DHA'nın sorularını yanıtlayan Modacı Bahar Korcan da, tekstil sektörünün doğrudan ilkim değişikliklerinden etkilendiğini belirterek, "Bu konuda bir kısır döngü var. Sanayileştikçe, çevreye zarar veriyorsunuz" dedi.
Sektörde bu konuda geçici çözümler üretildiğine dikkat çeken Korcan, "Nano teknoloji ve mevsimsiz kumaşlar bir çözüm gibi görülse de benim bu konuda daha radikal bir bakış açım var" dedi ve şöyle devam etti:
"Ne tükettiğimizin bilincine varmadıkça sıkıntılar devam edecek. İklim değişiklikleri ve çevreye verilen zararın bilincine varmamız gerekiyor. Geri dönüşümlü ürünlere ağırlık vermek gerekiyor. Yüksek bilinçli tüketici olmak lazım, yurt dışında bunun örnekleri var. Farkındalık çok önemli, organik koton kullanımı çocuk işçilerin çalıştırılmadığı ürünlerin tüketimi önemli. Lüks markaların dahi bu konuda gelecek kaygıları var. Ben özellikle mesela deri çanta kullanmam bu anlamda çok lüks satın almam. Bunun farkına varmamız gerekiyor. Dünyaya çok kötü davrandık."
(OSS) - İstanbul