Yeniçağın "Yabancı Dil" becerisi "Kodlama"!
Günümüz çocukları teknolojinin içine doğuyor. Çok farklı ve zeki bir nesil yetişiyor ancak çocukların gelişim çağında teknolojiye (bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler) uzun saatler maruz kalmasının gelişimi ve öğrenmeyi olumsuz etkilemesi ile ilgili çok sayıda araştırma yayınlanıyor.
Bir taraftan teknoloji çağı da hızlı gelişiyor. Bilişim teknolojileri, "emek" kavramının anlamını tamamen değiştiriyor. Örneğin bugünün ilkokul öğrencileri büyüdüklerinde, bedenlerini kullanabilecekleri "emek yoğun" işlerin çoğu kaybolmuş olacak. İşte gelecekte iş dünyasına atılacak çocuklarımızın bu teknolojik hıza ayak uydurmaları için kodlama eğitimini almaları oldukça önemli hale geldi.
Bu ihtiyaç doğrultusunda harekete geçen KidzMondo; Bilişim Garaj Akademisi işbirliği ile hayata geçirdiği KidzMondo TeknoPark ile çocukların dijital dünyayı en kapsamlı şekilde öğrenmeleri ve yarının mesleklerine bugünden hazırlanmalarının önünü açtı. KidzMondo TeknoPark'ta 5-12 yaş grubuna yönelik MEB onaylı eğitimlerde, çocuklar kodlama ve algoritmik düşünmeden robot tasarımına, 3D tasarımdan kodlamaya kadar farklı eğitimlere katılabiliyorlar.
Kodlama, en basit anlamıyla, bilgisayar ve türevi cihazlara ne yapacağını söylememizi sağlayacak yeniçağın "yabancı dil" becerisidir diyen Doç. Dr. Selçuk Özdemir, geçmişte sadece yazılım uzmanlarından beklenen kodlamanın, bilişim dünyasında ortaya çıkan inanılmaz ilerlemeler sonucunda, geçmiş yıllardaki yabancı dil ihtiyacı gibi artık herkesin sahip olması gereken temel bir beceri olarak karşımıza çıktığını belirtiyor.
Kodlama eğitimi neden hayati önem taşıyor!
İşte bu nedenle çocukların kodlama eğitimi almasının önemli değil hayati olduğunu vurgulayan Özdemir, tüm dünyada bugün ilkokul ve ortaokulda okuyan çocukların aldıkları eğitimle, biz yetişkinlerin sahip olduğu meslekleri icra etme şanslarının olmayacağının zaten sıklıkla vurgulanmaya başlandığını belirtiyor. Çünkü biliyoruz ki doktorluk gibi çok üst seviye meslekler bile akıllı cihazların baskısıyla önümüzdeki 20-30 yılda bugünkünden çok farklı olacak. Gelecekte bugünkü kadar çok sayıda doktor ihtiyacı olmayacağını belirten Özdemir, "Bilim ve teknolojiye öncelik veren şirket, kurum hatta ülkelerin rakiplerine göre bir değil birkaç adım önde olduğunu, dünyaya yön verebildiklerini görüyoruz. Sanayi devrimine ait olan "ara eleman" kavramının da yavaş yavaş yok olacağı yeni bir döneme girildi. En yeniyi tasarlayabildiğimiz sürece, üretimini ve lojistiğini çok fazla düşünmeyeceğimiz bu yeniçağın adı Tasarım Çağı. Anne-babalardan ricam, çocuklarını yine spor ve doğa etkinliklerine götürsünler, arkadaşları ile sosyalleşebilecekleri ortamlara soksunlar ama haftada 2-3 saatlerini de erken yaşta "bilişimle üretim becerisi kazanmalarını" sağlayacak etkinliklere ayırsınlar" diyor.
Bilişim Teknolojileri Eğitimi KidzMondo TeknoPark'ta
Bilişim Teknolojileri Eğitimi ile yarının mesleklerine bugünden hazırlanan çocukların geleceğe özgüvenle bakacaklarını söyleyen KidzMondoTrump İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanvekili Hande Sabuncuoğlu, mimarisiyle gerçek dünyanın küçültülmüş halini yansıtan Türkiye'nin ilk eğlence-öğrence şehri KidzMondo Trump İstanbul'da, çocukların deneyimleyebileceği 40'dan fazla meslek olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: . "KidzMondo'ya gelen çocuklar, seçtikleri mesleklerde çalışarak kidlar kazanbiliyor, kazandıkları bu kidlarları da birbirinden eğlenceli aktivitelerde harcayabiliyorlar. Bu eğlenceli şehirde birbirinden farklı meslekleri deneyimleme imkanı bulan çocuklar, gerçek yaşamın temel ekonomik döngüsü hakkında bilgi sahibi olma şansını yakalıyorlar. KidzMondo Trump İstanbul, çocukların özgüven sahibi olmalarına, sosyalleşmelerine ve yaratıcı düşünmelerine katkı sağladığı gibi fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destek oluyor." Gelişen teknoloji ile beraber son yıllarda pek çok ebeveynin korkulu rüyası haline gelen artan bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımının aslında pozitif yönetilebilecek bir süreci de içinde barındırdığını vurgulayan Sabuncuoğlu, "Çocukların yeni bilgiler öğrenmek ve keşfetmek için kullandıkları teknolojik ekipmanların, neredeyse her evin vazgeçilmezi durumunda olması nedeniyle geleceğin mesleklerinin temel alt yapısını oluşturan kodlama eğitimlerine yönelmeye karar verdik. KidzMondo olarak dijitalleşme sürecine eğitim aşamasından başlayarak destek vermek, çocuklarımızı dijital geleceğe hazırlamak istiyoruz. Dijital okuryazarlığın çağımızın en temel gereksinimlerinden biri olduğunun bilinci ve Bilişim Garaj Akademisi uzmanlarının desteği ile KidzMondo'ya Bilişim Teknolojileri Eğitimi'ni (TeknoPark) dahil ettik. Çünkü Kodlama eğitimi ile her çocuğun geleceğe daha emin adımlarla ayak basacağını düşünüyoruz. Kodlama eğitimi sayesinde 'teknoloji tüketen' değil 'teknoloji üreten' bir nesil yetişsin istiyoruz. KidzMondo TeknoPark'ta 5 yaşından büyük her çocuk, yaş gruplarına göre farklı teknolojik eğitimlere katılabiliyorlar. Bu eğitim ile çocukların hem bilgisayar teknolojisi & terminolojisi, donanım-yazılım bilgilerini öğrenmelerini hem de kodlama ve tasarım becerisi kazanmalarını hedefliyoruz" diyor.