Yeni Türkiye, Yeni Gelecek" Konferansı
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Türkiye'nin bölgesel ve küresel güç olabilmesi için yeni bir anayasa yapması gerektiğini belirtti.
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Türkiye'nin bölgesel ve küresel güç olabilmesi için yeni bir anayasa yapması gerektiğini belirtti.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca (KYK), Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Konferans Salonu'nda, "Yeni Türkiye, Yeni Gelecek" konferansı düzenlendi.
Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan konferansta konuşma yapan Fendoğlu, Türkiye'de sistem tartışmalarının son 200 yıldır sürdüğünü söyledi. Anayasanın devletin çatısı olduğunu belirten Fendoğlu, "Anayasaların amacı, insan ve bireylerin mutluluğudur." diye konuştu.
Mecliste 2011'de kurulan "Anayasa Uzlaşma Komisyonu"ndan sonuç alınamadığını hatırlatan Prof. Dr. Fendoğlu, "Ama çalışmalar neticesinde 30 bin sayfalık yani 30 ciltlik bir anayasa birikimini bize hazırladı. 60 madde üzerinde uzlaştılar. Bu anlamda 2011 meclisini başarılı kabul edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
"Anayasa yapma yetkisinin millete ait olduğunu, milletin de temsilcileri bulunduğunu" ifade eden Fendoğlu, "Temsilcileri millet adına bir anayasa yapar. Acaba millet mi büyüktür yoksa 1982 Anayasasını yapan 5 kişi mi daha büyüktür. Elbette 80 milyonluk millet daha büyüktür." şeklinde konuştu.
"1982 Anayasası insicamını kaybetti"
Yapılan araştırma ve anketlerde, toplumun yüzde 70'inin yeni anayasa hazırlanmasını desteklediğini vurgulayan Fendoğlu, 1982 Anayasası'nın darbe ürünü olduğunu, 18 kez değişikliğe uğradığını ve insicamını kaybettiğini belirtti.
" Türkiye'nin bölgesel ve küresel güç olabilmesi için ilk kez sivil, daha güçlü ve sıfır bir anayasa yapması gerektiği"nin altını çizen Fendoğlu, "Artık bu beden bu elbiseye uymuyor, Türkiye büyük, elbise küçük. Bunu gerçek demokrasi ve gerçek insan hakları için istiyoruz." dedi.
Önerdikleri başkanlık sisteminde, yasamanın mutlaka ayrı ve güçlü olacağını belirten Fendoğlu, "Gerçek bir parlamento olacak. Kanunları meclis yapacak, fakat yürütmenin emrinde bir Meclis olmayacak. Yasama ve yürütme fren ve denge görevi görecek." diye konuştu.