Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Yorumlayan Kızılot; Yatak Odasından Canlı Yayın İstiyorlar
Antalya'da işadamlarına yeni Türk Ticaret Kanunu'nu (TTK) anlatan Hürriyet Gazetesi yazarı Prof.Dr.Şükrü Kızılot, şirketlere getirilen internet sitesi kurulumu ve tüm bilgilerin buradan yayınlanması zorunluluğu ile ilgili olarak, "Genel rakamlar"...
Antalya'da işadamlarına yeni Türk Ticaret Kanunu'nu (TTK) anlatan Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, şirketlere getirilen internet sitesi kurulumu ve tüm bilgilerin buradan yayınlanması zorunluluğu ile ilgili olarak, "Genel rakamlar alınabilir, oturma odası, mutfak, misafir odasını gezsinler ama, bunlar yatak odasına girmek istiyor, hatta daha öte gidiyorlar canlı yayın istiyorlar" dedi.
Antalya İşadamları Derneği'nin (ANTİAD) The Marmara Otel'deki toplantısına konuk olan Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun olumlu ve olumsuz yönlerini anlattı. İŞ DÜNYASINA 'SEVGİLİLER GÜNÜ' HEDİYESİ
Yeni kanunun Resmi Gazete'de 1.5 yıl önce yayınlandığını ve yürürlüğe girmesine çok az bir süre kaldığını belirten Prof. Dr. Kızılot, TBMM'de tüm partilerin el birliği ile jet hızıyla Sevgililer Günü'nde mecliste kabul edildiğini, TBMM'nin iş dünyasına Sevgililer Günü hediyesi olduğunu söyledi. Yeni TTK'nın dolu taraflarının çok olmasına rağmen, acilen düzeltilmesi gereken konuları olduğunu anlatan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, çok önemli değişiklikler, şirketlerin yapması gereken çok sayıda işlem, ciddi para cezaları ve hapis cezaları olduğuna dikkat çekti.
AĞIR HAPİS CEZALARI VAR
Yeni TTK'nın en tartışılan noktalarından birinin şirket ortaklarına, yönetim kurulu üyelerine, yönetim kurulu üyelerinin akrabalarına borçlanma yasağı getirilmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şükrü Kızılot, geçmiş borçların 3 yıl içinde ödemesi gerektiğini ve ortaklardan borç para çekene 730 güne kadar adli para cezası ile para ödenmezse 300- 730 gün arası hapis cezası öngörüldüğünü söyledi. Bu cezaların hakim karşına çıkmadan doğrudan hapis şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1 lira çekenin de, 1 milyon lira çekenin de aynı cezalarla karşı karşıya ya olacaklarına değindi.
HER BELGENİN FOTOKOPİSİ
Yeni kanuna göre yemek, çiçek, seyahat, cep telefonu gibi tüm faturaların işle alakalı olduğunun ispatının gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yapılan her işlemin, belgenin fotokopilerinin çekilmesi gerektiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Fotokopi rüyalarınıza girecek. Dün gelen faturanın fotokopisini çektin mi, çekmedin mi? Hapishanede soracaklar arkadaş sen neden buradasın 'fotokopi'. Herkesin yanında bir fotokopici olması gerekecek" diye konuştu.
Her yıl 14 ayrı defterinin hem açılış hem kapanış tasdiğinin yaptırılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kızılot, "Defterler ibraz dilmez ise direkt hapis. Bu çok ciddi bir olay. Bunun bir süresinin olması lazım. Vergi kanunlarında en az 15 gün süre veriliyor. Levhayı asmadın direkt hapis. Levhaları çok sağlam çivilerle duvara monte etmeniz lazım" dedi.
'HAYATLARINDA LİMON SATMADIKLARI İÇİN KOLAY GELİYOR'
Yeni TTK'da tüm şirketlere internet sitesi zorunluluğu getirildiğini ve tüm bilgilerin ayrıntılı bir şekilde yayınlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şükrü Kızılot şöyle devam etti:
"Genel rakamlar alınabilir. Oturma odası, mutfak, misafir odasını gezsinler ama, bunlar yatak odasına girmek istiyor, hatta daha öte gidiyorlar canlı yayın istiyorlar. 1 Temmuz'da başlıyor ve üç ay içinde yapmazsanız hem para cezası, hem hapis cezası. Ticari sırların korunması gerekir. Kanunu hazırlayanlar hayatlarında limon satmadıkları için onlara kolay geliyor."
Konuşmasının sonunda Kızılot'a ANTİAD Başkanı İbrahim Güney tarafından plaket verildi. - Antalya