Haberler

Yeni Ticaret Kanunu AŞ Kurmayı Kolaylaştırıyor

Yeni Ticaret Kanunu AŞ Kurmayı Kolaylaştırıyor
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇTSO'da düzenlenen toplantıda yeni Türk Ticaret Kanunu anlatıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya ABİGEM, işbirliğinde düzenlenen yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısında, yeni yasada devrim niteliğinde yenilikler yer aldığı belirtilerek, katılımcılara ticari işletmelerin karşına çıkacak yeni düzenlemeler hakkında bilgi sunuldu.

ÇTSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, konuşmacı olarak Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri'nden Yeminli Mali Müşavir Yücel Genç ve Yeminli Mali Müşavir Mehmet Yüce katılırken, açılış konuşmasını ÇTSO Başkan Yardımcısı Erdal Akarsu yaptı.

Erdal Akarsu, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun çok önemli değişiklikler içerdiğini belirterek, "Biz ÇTSO olarak bunun bilincindeyiz. Bu toplantıda da bilgilendirme bakımından önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.

Trakya ABİGEM uzmanı Sinem Ertemel de, Mart ayı içinde Trakya bölgesinde planlanan 13 bilgilendirme toplantısında karşılarına çıkan soruları ve cevapları, internet sitesinde yayınlayacaklarını ve derlenecek raporları oda ve borsalara ileteceklerini söyledi. Ertemel, "Odalarda toplanan üye görüşlerinin TOBB aracılığı ile Bakanlıklara ulaştırılması ve Mayıs ayında gerçekleştirilmesi muhtemel revizyonlara katkı sağlaması mümkün olacaktır" dedi.

Bilgilendirme toplantısının ilk bölümünde konuşan Yeminli Mali Müşavir Yücel Genç, bazı istisnalar dışında 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanununu "sakat doğmuş bir çocuğa" benzeterek, "Biz bu toplantılarda bu çocuğu yaşatmak için neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz" dedi. Yücel Genç, "Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Mayıs ayında yayınlanacak ikincil mevzuat ile 3 tüzük, 9 yönetmelik ve 11 tebliğ ile değişiklikler bekliyoruz. Ancak bu kanunun özüne yönelik değişiklik getirmeyecektir. Kanunda hapis cezaları gibi büyük sakatlıklar var" diye konuştu.

1.535 maddeden oluşan yasanın bazı maddelerinin üç yıl içinde yürürlüğe gireceğini söyleyen Genç, 1 Temmuz itibarıyla elektronik ortamda Yönetim Kurulu ve Genel Kurul yapılması için ana sözleşme değişikliğinin yapılması, kayıtlı sermaye sistemine geçmek için gerekli işlemlerin başlatılması ve şirket kuruluşu, sermaye artırımı ve azaltımı, devir birleşme, tasfiye işlemlerinde işlem denetçi raporu alınması gibi maddelerin yürürlüğe gireceğini ifade etti.

14 Ağustos 2012'nin ana sözleşme hükümlerinin Yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyumlaştırılması için son gün olduğunu söyleyen Yücel Genç, 1 Temmuz 2013'ün de "çok tartışma konusu olan" internet sitesi açmak ya da mevcut internet sitesinin kanunda yer alan düzenlemelere uygun hale getirilmesi için son gün olduğunu belirtti.

Yeni yasanın limited şirketlere oranla anonim şirket olmayı daha avantajlı konuma getirdiğini, limited şirketlerin ise şahıs şirketine dönüşmesinin daha verimli olacağını savunan Yücel Genç, " Türkiye'de 691 bin tane limited şirket var. Bunların 208 bini Maliye'den kaydını sildirmiş ölü şirket niteliğinde. Yasanın yürürlüğe girmesiyle 200 bininin de tasfiye sürecine gireceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Yücel Genç, yeni yasayla ilgili önemli noktaları şöyle sıraladı:

Bundan sonra gelir tablosundan ziyade bilanço esas alınacak.

Şirket organlarından murakıplar müessesesi kaldırıldı yerini bağımsız denetçiler alacak.

Tüm sermaye şirketleri 1 Mart 2012 tarihine kadar bağımsız denetçi seçimini yapmak zorundadır.

Denetçinin denetiminden geçmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulu faaliyet raporu hiç düzenlenmemiş hükmündedir.

Denetçi olumsuz rapor verdiği takdirde şirket yönetim kurulu istifa etmiş sayılır.

Daha sonraki konuşmacı Yeminli Mali Müşavir Mehmet Genç ise, yeni yasa ve getirecekleri hakkında üç öngörüsünü şöyle sıraladı:

Limited şirketler hakkında 2014 Mart ayına kadar eğer bir düzenleme yapılmazsa, birçok insan yeni yasadaki hükümler nedeniyle para cezası ödemek zorunda kalabilir.

Haksız rekabetin önüne geçilmesi konusunda önlemler alınmazsa, işlerini düzgün yapan KOBİ'ler para cezası ödeyebilir.

Yeni limited şirket kurulmasına yüzde 1 ihtimal bile vermiyorum. Türkiye'de yüzde 95'e 5 olan limited/anonim şirket oranı, yeni yasayla tam tersine dönecektir.

Yeni yasaya göre, anonim şirketler ile limited şirketler arasındaki farkı anlatan Mehmet Genç, "İki şirket türü arasındaki mesafe çok azaldı. Bu yasayla AŞ'lerin önü açık, gelişmiş ülkelerde hangi haklara sahip iseler, burada da aynı haklara sahipler" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close