Yeni Malulen Emeklilik Yönetmeliği
Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Afyonkarahisar İl Müdürü M.Uğur Kaya, 1 Ekim'de kapsamı değişen 'Malulen emeklilik' yönetmeliği hakkında yaptığı açıklamada, yapılan değişiklik ile şeker hastalığı ve kanserin de kapsama dahil edildiğini söyledi.
Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Afyonkarahisar İl Müdürü M. Uğur Kaya, 1 Ekim'de kapsamı değişen 'Malulen emeklilik' yönetmeliği hakkında yaptığı açıklamada, yapılan değişiklik ile şeker hastalığı ve kanserin de kapsama dahil edildiğini söyledi.
Yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, birçok hastalığın malulen emeklilik hakkı kazanma kapsamına alındığını söyleyen Kaya, birden fazla hastalığı olan ve bu hastalıkların çalışma gücünün kaybettirdiği doktor raporu ile belirlenen kişilerin malulen emekli olabileceklerini söyledi. Daha önce organ nakli olan hastalarda sadece böbrek ve karaciğer nakillerinin kapsam dahilinde olduğunu, ancak yeni yönetmelikle kalp, akciğer, barsak ve kemik iliği nakli olan hastalara da maluliyet hakkı getirildiğini dile getiren Kaya, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Kronik böbrek hastalıkların da önceki düzenlemeye göre sadece diyalize girmiş hastalar malul sayılmakta iken diyalize girmeden de doktor raporu ile maluliyet hakkı kazanılabilecektir. Yeni düzenleme ile birkaç istisnai kanser hastalığı dışındaki tüm kanser hastalarına 18 boyunca maluliyet hakkı getirilmiştir. Lösemi hastaları da 24 ay maluliyet hakkı getirilmiştir. Öte yandan, şeker hastalığı da maluliyet için bir kriter olmuştur. Şeker hastalığı sebebi ile en az 3 ayrı organda bozulma mevcut ise maluliyet kapsamına alınacaktır. Erken yaşlanmada bu yönetmelikte yeniden düzenlenmiş sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını taşıyan ve 55 yaşına gelmiş kişilerde dikkat, algı ve bellek kavrama gibi hususlarda eksilme, azalma olduğuna dair ilgili branşlardan alınan raporlar dikkate alınacaktır."
ÇALIŞMA GÜCÜNÜN YÜZDE 60'INDA FAZLASINI KAYBETME ŞARTI
Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedip, kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır bulgunun dikkate alınacağını ve malullük hakkını buna göre verileceğini dile getiren Kaya, "Ancak birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediği kurum sağlık kurulunca karar verilen sigortalılar malul sayılır. En az on yıldan beri sigortalı olup bin 80 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın bin 800 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları prime bildirilmiş olması gerekiyor" dedi.
"BAŞVURULARDA İŞLEMLER ÇOK TİTİZ SÜRDÜRÜLÜYOR"
Malulen emeklilik için gerekli olan raporların sağlık kuruluşlarını da açıklayan Kaya, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinin yetkili olduğunu kaydetti.
Kaya, ayrıca sigortalının aldığı raporu kuruma ulaştırmasının ardından işlemlerin başladığını ve başvurudan sonra çok titiz yapılan bir araştırmadan sonra kişiye malulen emekli olup olmayacağına karar verildiğini de kaydetti.
"GEÇ KALINMIŞ BİR ADIM"
Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege ise, değişen yönetmeliğin sevindirici bir gelişme olduğunu kaydederek, çalışanların emeklilik garantisi ile geleceğe daha umutlu bakacaklarını söyledi. Kapsamını genişletilen malulen emeklilik yönetmeliği ile bazı hastalıkların kapsam içerisine alınmasının geç kalınmış bir şeyde olduğunu dile getirerek, "İnşallah yönetmelik ilerleyen dönemlerde çalışanlar lehine daha fazla getirileri olacak şekilde düzenlenir" dedi. - AFYONKARAHİSAR