Yeni Cami Meydanı Yenilendi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "İstanbul’un susuz kalmayacağına ilişkin kararlar aldık.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'un susuz kalmayacağına ilişkin kararlar aldık. Zemin suları barajlara katkı sağlıyor. Günde 2.5 milyon metreküp su kullanıyoruz. Kaynakları doğru kullanmamız gerekir. Yağmurların devam edeceği belirtiliyor. İstanbul'a bir nebze de olsa katkı sunacak. İstanbul inşallah su problemi ile karşılaşmayacak" dedi.
Yenilenen Eminönü'ndeki Yeni Cami Meydanı'nın hizmete alım töreninde konuşan Topbaş, rahmetin bol olduğu bereketli bir günde olduklarını söyledi. Yağmurun yağdığını ve barajların dolduğunu belirten Topbaş, bunun, İstanbul'da su problemi yaşanmayacağının işareti olduğunu vurguladı.
İstanbul'da yaşayan insanların çok şanslı olduğuna dikkati çeken Topbaş, kentin, tarihi ve kültürüyle dünyanın merkezi denilebilecek bir özelliğe sahip olduğunu anlattı.
Topbaş, İstanbul'un geleceğini hazırladıklarını ve yarınları güzelleştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, Yeni Cami Meydanı'nı düzenleyerek yeniden hizmete açmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.
Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçmişte İstanbul 1 milyonun altında nüfusu barındırırken, çocukluğunu burada yaşamış birisi olarak, bugün Avrupa'nın 23 ülkesinden daha büyük bir nüfusa erişmiş, dünyayla yarışan bu kentte beraberce yaşamaktayız. Özellikle Tarihi Yarımada, dünyanın gıpta ettiği ve Cumhuriyete kadar birçok tarihin izlerini taşıyan anıtsal yapılarıyla da dünyayı imrendiren bir bölge. İstanbul'u İstanbul yapan bir Tarihi Yarımada. İstanbul'un; İstanbul Boğazı, Haliç ve Tarihi Yarımada olmak üzere üç önemli öğesi var. Bu üç öğe de İstanbul'u diğer bütün kentlerden farklı kılan bir özelliğe sahip. Ama maalesef geçmiş yılların getirdiği yorgunluğu sırtından atamamış bu kentimiz. Sayın Başbakanımızın başlattığı yönetim anlayışıyla, İstanbul'da yerel yönetimlerde, Türkiye'de adeta devrim diyebileceğimiz bir dönüşüm yaşandı. Daha da çok yapacak işimiz var."
İstanbul'da büyük bir değişim ve dönüşüm olduğunu vurgulayan Topbaş, "Geçmişte bir Marmaray ya da metrodan bahsedebilir miydik? Toplu taşıma araçlarının bu kadar yoğun olabileceğini düşünebilir miydik? Geçmişte yaşam alanlarında sıkıntılar vardı. Biz, 'Şehirler bir medeniyet ve güzelliktir' diyerek, her alanda ulaşımdan altyapıya, ekolojiden çevre ve sağlığa kadar bu kentte ne gerekiyorsa yatırımlarımızı ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.
Yeni Cami Meydanı, Topbaş'ın, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve diğer yetkililerle kurdele kesmesinin ardından kullanıma açıldı.
Sorular
Açılıştan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, İBB Genel Sekreteri Adem Baştürk'ün emekliye ayrılmasına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:
"Baştürk, uzun yıllar İstanbul'a hizmet etmiş, çok kaliteli, akademik kariyeri olan, bilgi birikimiyle dolu bir insan. Sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde de büyükşehirde bulunmuş ve daha sonra parlamentoda çalışmış. Daha sonra icranın başı olarak görevlendirdiğimiz, kendisinden çok istifade ettiğim, çok deneyimli bir kişi. Kendileri hepinizin bildiği gibi bir kaza geçirmişti. O kazanın verdiği bir rahatsızlık var. Onun tedavisi devam ediyor. Zaten yaş haddi de gelmek üzereydi. Devamlı kendisi bizden bu konuda müsaade istedi. Biz hep beklettik. 'Seçimlerden sonra bakarız' diye bir ricamız oldu. Bizi kırmadılar sağ olsunlar. Şimdi de emeklilik dilekçelerini verdiler. Hayırlı olsun."
İBB Genel Sekreteri olarak Adem Baştürk'ün yerine şu anda İETT Genel Müdürü olan Hayri Baraçlı'yı düşündüklerini kaydeden Topbaş, "Belediyenin hafızasını bilen bir kişi. İnşallah Hayri Baraçlı'yla ilgili atamayı imzalayıp, İçişleri Bakanlığı'na göndereceğim" ifadelerini kullandı.
Topbaş, bir soru üzerine, kente düşen her damlanın İstanbul'un lehine olduğunu, yağmurun parklar ve barajlar açısından önem taşıdığını söyledi.
Pazar günü Orman ve Su İşleri Bakanı, Devlet Su İşleri ve İSKİ ile değerlendirme toplantısı yapıp, yol haritası çizdiklerini aktaran Topbaş, "İstanbul'un susuz kalmayacağına ilişkin kararlar aldık. Zemin suları barajlara katkı sağlıyor. Günde 2.5 milyon metreküp su kullanıyoruz. Kaynakları doğru kullanmamız gerek. Yağmurların devam edeceği belirtiliyor. İstanbul'a bir nebze de olsa katkı sunacak. İstanbul inşallah su problemi ile karşılaşmayacak ve bu konuda her türlü tedbiri aldığımızı ifade etmek isterim" diye konuştu.
Topbaş, Melen Barajı'nın 1. hattından su geldiğini ve 2. hattının da haziranın başında hizmete gireceğini kaydederek, "Bu yeni hat, İstanbul'un suyuna önemli bir katkı sağlayacak" dedi.
İstiklal Caddesi'nin zemini yenilenecek
İstiklal Caddesi'ndeki zemin çalışmasına ilişkin soruya karşılık da Topbaş, caddenin altından geçmişte yapılan bir galerinin geçtiğini ifade etti.
Topbaş, "Geçmişte yapılan bu galerinin harç bağları, tramvayın ve büyük araçların geçmesiyle yaşanan titreşimden dolayı dökülüyor, bu da üst yapıda çökmelere sebep oluyordu. Biz burayı koruma kurullarından izin alarak onardık ve o problemi çözdük. Yoldaki yeni düzenlemeyle tramvay rayları da titreşimsiz hale gelecek. Zemin, Sultanahmet'teki gibi granitten olacak, ancak daha küçük parçalardan oluşan bir zemin olacak" diye konuştu. - İstanbul