Yeni Anayasa Yazımı
Meltem Yılmaz - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, bugünkü toplantısında komisyon üyesi olmayan bir milletvekiline ev sahipliği yaptı.
Meltem Yılmaz - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, bugünkü toplantısında komisyon üyesi olmayan bir milletvekiline ev sahipliği yaptı. BDP'li komisyon üyelerinin mazereti nedeniyle toplantıya katılamaması üzerine çalışmaları, BDP adına Adana Milletvekili Murat Bozlak takip etti.
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk başkanlığında toplanan komisyon,
"Kamu Denetçiliği" maddesinin görüşmelerine devam etti; "Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ve İdari Denetim Kurumları" başlıklı maddenin de müzakerelerine başladı.
BDP'nin komisyon üyeleri İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamadılar. Daha önce diğer komisyon üyelerinin BDP'ye, "Üçünüz de gelemiyorsa, başka bir milletvekiliniz gelsin" önerisi üzerine, bugünkü görüşmelere Murat Bozlak katıldı.
Komisyonda bugün görüşmeleri devam eden ve benimsenen "Kamu Denetçiliği" maddesine göre, kamu başdenetçisi yetki ve görevlerini tarafsızlık ve bağımsızlık içinde yerine getirecek. Kamu başdenetçisi, göreviyle ilgili olarak yaptığı açıklamalardan ve işlemlerden dolayı görevi süresince sorgulanamayacak, suçlanamayacak, yargılanamayacak ya da tutuklanamayacak.
Kamu başdenetçisi, temel hak ve özgürlükleri korumak amacıyla idareye yönelik şikayetleri araştırma ve inceleme; idareye önerilerde bulunma; taraflar arasında arabuluculuk yapma; gereken hallerde savcılığa suç duyurusunda bulunma; kanunda belirtilen istisnai hallerde anayasa şikayeti başvurusunda bulunma yetkisine sahip olacak.
Kamu başdenetçisi her yasama yılının başında TBMM'ye kendi çalışmalarına ilişkin yıllık rapor sunacak.
CHP ve BDP; kamu başdenetçisinin, gerekli görmesi ya da TBMM'nin talep etmesi halinde özel öneme sahip bir konu hakkında da ayrıca rapor hazırlayabilmesini; MHP ise TBMM'nin talep ettiği konularda ayrıca rapor hazırlayabilmesini önerdi.
AK Parti, herkesin kamu denetçisine başvurma hakkına sahip olması, kamu denetçiliğinin, TBMM adına, idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri incelemesi, kamu başdenetçisinin seçimine ilişkin fıkralar dışındaki düzenlemelerin, içtüzük konusu olarak değerlendirilmesini istedi.
Kamu denetçiliğinin, ayrıca, "Kamu idaresinin her tür eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına, ayrımcılık yasağına, hukuka ve hakkaniyete uygunluk açısından incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmak amacıyla" kurulacağı yazılacak.
Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM