Haberler

Yemen Devrimi'nin 4. Yıl Dönümü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İbb ve Taiz kentlerinde düzenlenen yıl dönümü kutlamalarında Husiler protesto edildi.

Yemen'de 2011 halk ayaklanmalarının başladığı "11 Şubat Devrimi"nin yıl dönümü dolayısıyla İbb ve Taiz kentlerinde kutlama yapıldı.

Yemen Devrim Gençliği (Eş-Şebab es-Sevre) üyesi yüzlerce kişinin, İbb ve Taiz kentlerinde düzenlediği gösterilerde, Ensarullah Hareketi (Husiler) karşıtı sloganlar atıldı.

İbb kentinde Taiz Caddesi'nden toplanan eylemciler,  "Yemen Devrimi"ni öven ve Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) son dönemde ülke siyasetine müdahalesini kınayan pankartlarla İbb Belediye binasına kadar yürüdü. Göstericiler, sık sık "Yaşasın Yemen halkı" ve "Yaşasın Yemen devrimi" şeklinde sloganlar attı.

Taiz kentindeki kutlamalarda da Husiler protesto edildi.

Eylemcilerin yürüyüş yaptığı bölgede Husi militanlarına ait araçların da gösterileri yakından takip ettiği gözlendi. Husiler, sabah Sana'da yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen gösterilere yer yer müdahale etmişti.

-Beyda'da vali danışmanı yaralandı

Öte yandan El-Beyda kentinde Husi militanların açtığı ateş sonucu Vali danışmanı Hüseyin el-Humeykani'nin yaralandığı bildirildi.

Görgü tanıkları, "11 Şubat Gençlik Devrimi"nin yıl dönümü münasebetiyle Beyda kentinde düzenlenen yürüyüşe katılan Humeykan'ın, Husilerin göstericilere ateş açması sonucu yaralandığını belirtti.

Olayın ardından göstericilerin Husilerin saldırısını protesto amacıyla Humeykan'ın kaldırıldığı hastaneye doğru yürüdüğü kaydedildi.

Yemen'de "Arap uyanışı"nın etkisiyle 2011 yılının başlarında dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık yönetiminin sonlanması için "halk ayaklanmaları" başlatılmıştı. Sana'dan başlayan ve tüm ülkeye yayılan "değişim" rüzgarı ile birçok olay yaşanmış ve 2011 aralık ayında Salih'in yetkilerini yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi'ye devretmesi ile 2 yıllık geçiş süreci başlatılmıştı. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Birleşmiş Milletler (BM) desteği ile başlatılan "geçiş süreci" Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) müdahalesiyle tamamlanamamıştı.

Husiler, kısa bir süre önce hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifasının ardından 6 Şubat'ta ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adı altında bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülüyor. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı.

Husilerin bu müdahalesi, bir çok kesim tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti. - Sana

Kaynak: AA / Güncel
title
Close