Yemen'de Bölgesel Güç Mücadelesi" Paneli
Türkiye'nin Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman, Yemen'de birkaç ay öncesine kadar dünyaya örnek gösterilen barış görüşmelerinin Husi darbesiyle sona erdiğini ve ülkenin ciddi bir iç savaş tehlikesine doğru ilerlediğini söyledi.
Türkiye'nin Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman, Yemen'de birkaç ay öncesine kadar dünyaya örnek gösterilen barış görüşmelerinin Husi darbesiyle sona erdiğini ve ülkenin ciddi bir iç savaş tehlikesine doğru ilerlediğini söyledi.
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından "Yemen'de Bölgesel Güç Mücadelesi" konulu panel düzenledi.
Yemen'deki son gelişmeler, olayların muhtemel bölgesel etkileri, uluslararası tepkiler ve Türkiye'nin Yemen politikasının ele alındığı panelin moderatörlüğünü, SETA Dış Politika Direktörü Ufuk Ulutaş yaptı.
Büyükelçi Çorman, Yemen'de mezhepsel gerilimlerden ortaya çıkan ve geçen ay darbeyle sonuçlanan siyasi süreci ve dünyadaki yansımalarını anlattı. Çorman, geçen ay Ensarullah Hareketi (Husiler) tarafından yapılan darbeye ilişkin, "Barış görüşmelerine dayalı bir geçiş sürecinin devam ettiği ve dünyaya örnek olarak gösterilen Yemen geçiş sürecinin tıkandığını ve ülkenin ciddi bir iç savaş tehlikesine doğru gittiğini hep birlikte gördük" dedi.
Çorman, başkent Sana'da kendini Yüksek Devrim Konseyi olarak adlandıran Husiler yönetiminde bir grup olması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Aden'e kaçarak, orada meşru yönetim kurmaya çalıştığını belirtti.
Yemen'deki meşru yönetimin Husilerin kontrolü altında devletin işlemeyeceğini savunarak Aden'de yeni bir oluşuma gittiğini kaydeden Büyükelçi Çorman, Yemen'deki geçiş sürecinin başlangıçta olumlu bir seyir izlediğini, ancak Husilerin bu sürecin aleyhlerine olduğunu düşünerek isyan ettiklerini söyledi.
- "Husiler, Yemen'i tek başına yönetebilecek kabiliyete sahip değil"
SETA Uzmanı Abdullah Yeğin de Yemen'deki çatışmaların mezhepsel anlamda değerlendirilmesi gerektiğine, bu çerçevede Husilerin temelini oluşturan unsurların iyi incelenmesinin önemine işaret etti. Yeğin, "Husilerde imamet odaklı bir yönetim tasavvur edildiği gözlemlenmektedir. Bu ise İran'ın Yemen'de diş göstermesini sağlamakta" diye konuştu.
"Husiler, Yemen'i tek başına yönetebilecek kabiliyete sahip değil" diyen Yeğin, Husilerin yönetimde etkili olabilmek amacıyla İran ile anlaşabileceklerini söyledi.
Yeğin, Yemen'e komşu olan Suudi Arabistan'ın da bölgede denge politikası izlediğini belirtti.