Yemek Kültürü Yazarları Şanlıurfa'da
Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA) YEMEK kültürü yazarı ve program yapımcısı Mehmet Yaşin ile Teoman Hünal, Şanlıurfa'nın lezzetlerini tanıttı.
Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA) YEMEK kültürü yazarı ve program yapımcısı Mehmet Yaşin ile Teoman Hünal, Şanlıurfa'nın lezzetlerini tanıttı. Acının tatlının buluştuğu kentte bulunmanın memnuniyetini yaşadığını ifade eden Yaşin, Şanlıurfa'nın, kebap ve çiğköfteden öte 500'ün üzerinde lezzetli bir mutfağının olduğunu söyledi.
Bir televizyon kanallında yemek kültürü programı çekimleri için Şanlıurfa'ya gelen Mehmet Yaşin ile Teoman Hünal, sabah kahvaltısını ciğer kebabı ve yöresel tirit yemeğiyle açan Yaşin ve Hünal, daha sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'yle birlikte 'Urfa Mutfak' müzesini gezdi. Burada kadın kursiyerlerin hazırladığı unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemek tariflerini yapılışını izleyen Mehmet Yaşin, Başkan Nihat Çiftçi'yle birlikte mutfak müzesinde bir söyleşi yaptı. Şanlıurfa'nın eşsiz zengin bir mutfağa sahip olduğunu bildiğini ifade eden Mehmet Yaşin, bu mutfak kültürünü daha yakından tanımak için kentte geldiğini belirterek, Şanlıurfa'nın lezzetlerini mümkün olduğunca tanıtmaya çalışıyorum. Yine buraya gelip gördüklerime göre bildiklerimin çok zayıf olduğunu gördüm. Bu mutfağın daha da zengin olduğunu gördüm. Şanlıurfa'ya gelenler sadece lahmacun, kebap, çiğköfte ve tatlıdan ibaret olmadığını bunun yanında benim bildiğim 500 çeşit yemekten daha fazla yemek çeşidini bulunduran bir şehirdir. Burada malzemelerin lezzeti çok güzeldir. Buraya ben gelince boş bir bavulla geliyorum gidince bu bavullarım doldurup dönüyorum. Acılı tatlılı çok lezzetli bir Şanlıurfa mutfağı var dedi.
Türkiye'nin yemek kültürü tanıtan Mehmet Yaşin ile Teoman Hünal'ı Şanlıurfa'da ağırlamaktan dolayı memnuniyetini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise yemek deyince akla Şanlıurfa'nın geldiğini hatırlatarak, Şanlıurfa'nın yemeklerinin böyle lezzetli olmasının temel sebepleri zengin köklü bir geçmişe sahip olmasından dolayı geliyor. Bugün mutfaklarda kullanılan en önemli ana malzemeler burada yetişiyor. Şanlıurfa'nın 5 ilçesi tamamen fıstık ağaçlarıyla kaplıdır. Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 36'sını Şanlıurfa üretiyor. Yine dünyanın en lezzetli Karacadağ Pirinci bu bölgemizde yetişiyor. Karacadağ bölgesinde aynı zamanda 100 çeşit endemik bitki yetişiyor. Bunun yanında bölgemize has tereyağının lezzetine doyum olunmuyor. Baklavanın asıl merkezi Şanlıurfa'dır. Yufkası Harran buğdayından, yağı Karadağ yağından, fıstığı ise Birecik'ten olmasına rağmen ne hikmetse adı Gaziantep Baklavası olarak piyasaya sunuluyor. Bu konuda yöresel lezzetlerimizin tescili konusunda çalışmalarımız sürüyor. Yine çiğköftemiz olmazsa olmaz. Çiğköfte deyince akla ilk Şanlıurfa geliyor. Bize özgü olarak etle yoğrulan tüketilen bir lezzetimizdir. Bu anlamda kentimizin yemek kültürünün tanıtımından dolayı sizlere teşekkür ediyorum diye konuştu.
Şanlıurfa'nın mutfak kültürünün tanıtımını yapan Mehmet Yaşin ile Teoman Hünal Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcı Emin Özçınar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmi Karadağ'la birlikte kentin tarihi mekanları ve lezzet durakları gezdirildi.