"Yeditepe EpilepsiSİZ"
Epilepsi Farkındalık Günü'nde akıllı telefon uygulaması "Yeditepe EpilepsiSİZ"i tanıttı. Uygulama sayesinde hastalığın seyri akıllı telefonlardan takip edebilecek
Sağladığı imkanlar ve bünyesinde çalışan öncü doktorlar ile dünyanın önde gelen nöroloji ve nöroşirurji bölümlerine ev sahipliği yapan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, 26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü'nde hem epilepsi hastalığı ile ilgili bili vermek hem de Türkiye'de ilk kez Yeditepe Üniversitesi Hastanesi tarafından hayata geçirilen akıllı telefon uygulaması "Yeditepe EpilepsiSİZ"i tanıtmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında; Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda nöroloji profesörü olan Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Aktekin epilepsi ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Amerika ve İsviçre'de toplam 220'ye yakın epilepsi ameliyatı yaptığını belirterek, "Belki 10 bin ameliyat yapardım; ama hastalar epilepsi cerrahisini bilmiyorlar, bilenler de korkuyor. Dünyadaki nörolog sayısı çok yetersiz, doktor yetişmiyor" dedi. Prof. Dr. Yaşargil sözlerine şöyle devam etti; "Beni takip eden, mikrocerrahi alanında dünyada en önde giden bir cerrah var: Prof. Dr. Uğur Türe. Epilepsi cerrahisinde onun geliştirdiği bir metot var ve Prof. Dr. Türe'nin yaptığı vakalar çok başarılı". Prof. Dr. Yaşargil, epilepsi nöbetlerinin çok çeşitli olduğunu ifade ederek, "Hasta bir anda pis bir koku duyuyor, yemek borusunda rahatsızlık hissediyor, kalbi yanıyormuş gibi hissediyor; ama epilepsiden şüphelenmiyorlar. Nöroloji hekimine başvurmuyorlar, bunlar da epilepsi belirtisi olabilir. İçki ve uyuşturucu ilaçlardan herkes uzak durmalı, beyin hücrelerine çok kötü etkileri var" dedi.
Prof. Dr. Berrin Aktekin ise "Doktor olan epilepsi hastalarımız da var ama büyük bir epilepsi nöbeti geçirmeden nöroloji hekimine başvurmuyorlar, epilepsi nöbetleri konusunda kimse yeterince bilgili değil" dedi.
Soğan koklatmak epilepsi nöbetini geçirmez
Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl de; "Epilepsi hastalığı ülkemizde ve dünyada çok yaygın olarak görülüyor. Epilepsi hastalığının görülme sıklığı konusunda dünya üzerinde bölgeler arasında herhangi bir farklılık yok. Çok ani, kısa süreli davranış değişiklikleri ile epilepsi krizi kendini gösteriyor; nöbet, beynin hangi bölgesinden kaynaklanıyorsa o bölgeye göre hasta üzerinde belirtiler gözlemleniyor. Genellikle nöbetler 1-2 dakika sürer ve kendiliğinden geçer. Soğan ya da kolonya koklatmak gibi genel algı doğru bir yaklaşım değildir. O durumda kişiye ne koklatırsanız zaten ayılacaktır. Önemli olan hastanın kendisine zarar vermesini önlemektir. Hastanın kasılmasını engellemeye çalışmak da hastaya zarar verebilir, kemiklerinin kırılmasına neden olabilir" diye konuştu.
Epilepsi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan epilepsi, halk tarafından yeterince bilinmediği için nöbet geçiren kişilerin epilepsi hastası olma olasılığı ihmal edilebiliyor. Epilepsi özellikle 0-16 yaş ve 65 yaş sonrası kişilerde daha sıklıkla görülüyor. Epilepsi konusunda şüphe duyulması halinde kişi nöroloji bölümü doktoru tarafından takip edilerek, gerekli tetkikler ile teşhis ve tedavi planlaması yapılıyor. Tedavi öncelikle ilaçlarla yapılıyor; ancak ilaçlar şeker hastaları ya da tansiyon hastalarındaki gibi iyileştirici değil, belirtilerini baskılayıcı etkiye sahip. İlaç tedavisi uygulanan hastaların yaklaşık yüzde 45 ile yüzde 65 oranındaki grubunda ilaçlarla nöbetler (tek bir tip ilaçla) tam kontrol altına alınabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Aktekin önderliğinde epilepsi tedavisiyle ilgili çalışmalar yürütülüyor.
Epilepsi Cerrahisi Operasyonu Başarılı Sonuçlar Veriyor
Bir diğer tedavi yöntemi olarak, ilaca dirençli epilepsili hastalar için Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe tarafından epilepsi cerrahisi operasyonları ile epilepsi hastalığının tedavisi gerçekleştiriliyor. Epilepsi cerrahisi için uygun olmayan hastalarda beyin pili uygulaması da tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi. Nöroloji bölümü tarafından pil uygulamasına uygun hasta seçimi sonrasında nöroşirurji bölümü tarafından pil yerleşimi uygun operasyonla gerçekleştiriliyor.
Sadece Türkiye'de 1 milyona yakın insanı etkileyen ve en yaygın nörolojik hastalık olan epilepsinin en çok "Sara" ismiyle tanındığını söyleyen uzmanlar toplantıda, epilepsi hastalığının teşhis ve tedavisi hakkında halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projesini de anlattı.
Yeditepe EpilepsiSİZ Uygulaması ve Web Sitesi Yayında!
Epilepsi hastalığı hakkında halkın farkındalığını artırmak, epilepsi hastalarının çeşitli verilerini kayıt edilebilmesine olanak vermek, hasta yakınları ve hekimlerinin doğru veriyi analiz edebilmelerini sağlamak adına hayata geçirilen akıllı telefon uygulaması "Yeditepe EpilepsiSİZ" ios ve android işletim sistemlerinde uyumlu olarak birçok telefonda ücretsiz indirilerek kullanılabiliyor. "Epilepsi Günlüğü", "Epilepsi Nöbeti Video Kaydı" gibi özellikleri içinde barındıran uygulama ile paralel olarak yayına geçen www.yeditepeepilepsisiz.com web sitesi sayesinde epilepsi hastaları hastalığın seyrini internet ve akıllı telefonlardan takip edebilir hale gelecek.
İngilizce dil seçeneği ile farklı ülkelerde bulunan epilepsi hastalarına da hizmet vermesi sağlanacak.
Uygulamanın en önemli özelliği olan epilepsi günlüğü ve epilepsi nöbeti video kaydı ile hastalığın teşhis ve tedavisinde gerekli olan çeşitli veriler kayıt altında tutulup, hasta kişi istediğinde doktoru ile paylaşabilecek.
Yeditepe EpilepsiSiz uygulaması ayrıca epilepsi hastalığı konusunda farkındalık çalışmalarına destek sağlamak konusunda çeşitli bilgileri barındırmak üzere tasarlandı.