Haberler

Ydü'nün Kütüphane Projesine Turizm Bakanlığı'ndan Ödül

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de bin 112 kütüphanede otomasyon sistemi başlatan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Turizm Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü.

Türkiye'de bin 112 kütüphanede otomasyon sistemi başlatan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Turizm Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü.

YDÜ açıklamasına göre, "Kütüphane Haftası" çerçevesinde Ankara"da gerçekleştirilen etkinlikle "Sıradışı Okurlar Projesi" ile çeşitli üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi alanında başarılı olan öğrencilere ödül verildi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Turizm Bakanı Ünal Üstel ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte ödüle layık görülenler arasında YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel de yer aldı. Günsel'e Türkiye'de bin 112 kütüphanede otomasyon sistemi başlatmasından dolayı teşekkür edildi. Böylesi bir ödül almaktan büyük gurur duyduklarını ifade eden Günsel, daha önce çok başarılara imza attıklarını ancak hiçbirinin kendisini bu projeyle ödüle layık görülmek kadar mutlu etmediğini dile getirdi.

" Kıbrıs'ta çok şeyler yaptık" ifadesini kullanan Günsel, YDÜ'nün 16 fakülteye, 20 bin öğrenciye ve 15 bin metrekare büyüklüğünde kütüphaneye sahip olduğunu ifade etti.

YDÜ Kütüphanesi'nin 1 milyon kitap, 150 milyon kaynağa sahip olduğunu anlatan Günsel, üniversitedeki İnovasyon Merkezi'nin de dünyada sadece 28 üniversitede bulunan 'süper bilgisayar'a sahip olduğunu aktardı. Günsel, YDÜ İnovasyon Merkezi'nde bulunan süper bilgisayarın dünyadaki en hızlı 13'üncü bilgisayar olduğunu belirterek, bu bilgisayarın kanser araştırmalarından, CERN'deki deneylere pek çok çalışmaya katkı sağladığı söyledi.

YDÜ Kurucu Rektörü Günsel, YDÜ'nün KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğünü daim kılmayı vazife edindiğini vurgulayarak, kütüphane otomasyon projesinin bu anlamda önemli bir adım olduğuna dikkati çekti. Günsel, YDÜ'nün Türkiye'de bin 112 kütüphanenin elektronik ortama taşınması ve otomasyonun geliştirilmesine katkısıyla iki ülkenin bütünleşmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

-"8 milyon kaynağa otomasyonla ulaşılabilecek"-

Açıklamada verilen bilgilere göre, proje kapsamında, mevcut 8 milyondan fazla materyal ve katalog bilgisi MARCXML standartlarına uygun hale getirildi. Yinelenen kataloglar birleştirildi. Mevcut demirbaş numaralarındaki milyonlarca yineleme, eski materyal numarası ile tarama yapmaya müsaade edebilecek bir algoritma geliştirilerek kütüphane kodunu da içeren eşsiz barkod numaralarına dönüştürüldü ve MARCXML kayıtları hızlı tarama için zebra sunucusunda indekslendi.

KOHA sürümünde mevcut olmayan birçok özellik eklendi. Bunlardan bazıları, T.C Kimlik no doğrulama, birçok alanda toplu barkod dosyası ile işlem yapma, 30-dan fazla yeni kullanıcı yetkisi, düzenli ifade tanımlayarak doğrulama, kütüphane kodu içeren otomatik barkod oluşturma, belirli marc alanlarını otomatik oluşturma ve veri aktarımı sürecinde bir milyar satırdan fazla XML kodu üretilip üzerinde işlem yapıldı. Aktarım sırasında kayıtlardaki veri kirliliği giderildi. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close