Yazılım Tanımlı Ağlar Gelişiyor, Türkiye Geriden Geliyor
Artan ihtiyaçları karşılamakta zorlanan kurumların imdadına yetişen yazılım tanımlı ağlar dünyada hızla gelişirken Türkiye'de henüz emekleme aşamasında.
Günümüzün veri yoğun ve hıza ihtiyaç duyan yapısını karşılamak için Bilgi Teknolojileri altyapıları geliştiriliyor. Verinin artışıyla birlikte dahili ya da harici veri merkezlerinin önemi daha da artıyor. Bulut bilişim ve büyük veri gibi artık bilişim sektörünün aşina olduğu kavramlar beraberinde yenilerini getiriyor. Yazılım tanımlı ağlar (SDN daha önceleri müdahale edilemeyen cihazların da dijital olarak yönetilebilmesini tetikliyor.
Yazılım tanımlı hizmetler 2013 yılında toplam 360 milyon dolarlık bir ekonomi yarattı. Bununla birlikte, 2016'da yazılım tanımlı hizmetlerin küresel olarak 3,7 milyar dolarlık bir piyasaya dönüşeceği öngörülüyor.
SDN neler sağlıyor?
Türkiye'nin kurumsal bilgi teknolojileri eğitim ve danışmanlığı konusundaki lider şirketi AcademyTech, yeni nesil ağlar konusundaki tecrübesini sektörle paylaşıyor.
Hızlı gelişen ve büyüme gösteren veri merkezlerine yeni bir ağ cihazı eklemek ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre düzenlemenin giderek zorlaştığını belirten AcademyTech CEO'su Özcan Yıldız, "Her gün değişim gösteren gereksinimleri ve iş zekası altyapılarını mevcut ağlar üzerine uygulamak, değiştirmek ve kontrolünü sağlamakta aynı oranda zorlaştırıyor. Eskiden ağ ve sistem yöneticilerinin görevleri daha kısıtlı iken bugün ağ sanallaştırması, sunucu sanallaştırması, masaüstü sanallaştırması ve uygulama sanallaştırması gibi kavramlarla başa çıkabilmek için çok daha fazla çaba sarf etmeleri gerekiyor" dedi.
Özcan Yıldız'a göre yazılım tabanlı ağlar;
§ Mevcut altyapıların tamamını tek bir kontrol panelinde birleştirip yönetilmesini ve otomatize edilmesini sağlıyor,
§ Bu sayede gerek yeni teknolojilerin uygulanmasını gerekse mevcut sistemler üzerinde yapılması gereken değişiklikleri çok daha hızlı gerçekleştirme imkanı sağlanıyor,
§ Ayrıca ağ ve sistem yöneticilerinin işlerini kolaylaştırırken son kullanıcıların da bu teknolojilere çok daha hızlı erişebilmeleri hedefleniyor,
§ Yazılım tanımlı veri merkezlerinde bugün kullanılabilir olan sanal güvenlik duvarları, erişim denetleyiciler gibi ürünler eskiden oldukça zor ve karmaşık olan bu tarz işleri çok daha kolay ve pratik bir hale getiriyor.
Türkiye'deki gelişim yavaş seyrediyor
Türkiye'nin dünyayla kıyaslandığında bu konularda biraz daha temkinli ve yavaş ilerleme gösterdiğini belirten Özcan Yıldız, "Sanallaştırma kavramının henüz yeni yeni adapte olması ve dolayısıyla bulut bilişim ortamlarının hala geçiş aşamasında olmalarına da bakarsak ilerlemenin dünyadaki hızın gerisinde kaldığını söyleyebiliriz. Fakat son 2 sene içerisinde yapılan yatırımlar ve uygulanan projeler önümüzdeki yıllarda bu tarz teknolojilerin daha da yaygınlaşacağını gösteriyor" şeklinde konuştu.
SDN güvenliği nasıl sağlanabilir?
Yazılım tanımlı ağlarda güvenlik konusunda dikkat edilmesi gereken konularıysa AcademyTech CEO'su Özcan Yıldız şu şekilde özetliyor: "Ağ cihazlarında verinin gönderilip alınmasını sağlayan veri düzlemi ve bu verinin nasıl gideceğini belirleyen kontrol düzlemi yer alır. Yazılım tanımlı ağlar cihazlardaki kontrol düzleminin ayrılıp merkezi bir yönetici (director/controller/orchestrator) üzerinde toplanması esasına dayanır. Dolayısıyla;
§ Bu yöneticinin güvenliğini sağlamak birinci öncelik olmalıdır.
§ Bu yöneticiye erişimlerin sıkı kontrollerden geçirilmesi ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre kurallar ile korunması gerekmektedir. Bu konuda merkezi kimlik doğrulayıcılar yardımcı olacaktır.
§ Bunun dışında yönetici bileşenin dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı güvenlik duvarı gibi mantıksal önlemlerin yanında fiziksel olarak da güvenlik önlemlerinin alınması gerekir."