Yazar ve Düşünürlerden "Dönüşüm" Önerileri
Esenler Şehir Düşünce Merkezi tarafından düzenlenen şehir yazarları ve akademisyenleri toplantısının ilki, yemekli bir toplantıyla gerçekleştirildi.
Şehre ve içinde yaşayan insana dair yeni ve kalıcı düşünceler üretmek ve bunların hayata geçirilmesi noktasında fikir alış - verişlerinde bulunmak amacıyla kurulan Esenler Şehir Düşünce Merkezi tarafından düzenlenen şehir yazarları ve akademisyenleri toplantısının ilki, yemekli bir toplantıyla gerçekleştirildi.
Esenler Belediyesi tarafından Esenler'e dair kalıcı düşünceler ve çözümler üretmek ve Esenler Kent Kimliği'ni oluşturmak amacıyla kurulan Şehir Düşünce Merkezi'nin yine bu amaçlar doğrultusunda belli aralıklarla düzenlemeyi planladığı ve ilkini gerçekleştirdiği şehir yazarları ve akademisyenleri toplantısı Ramazan Bingöl Et Lokantası'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, AK Parti İlçe Başkanı Umut Özkan, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri, köşe yazarları ile belediye başkan yardımcıları ve belediye birim müdürleri katıldı.
ŞEHİR DÜŞÜNCE MERKEZİYLE CİDDİ BİR EKSİKLİk GİDERİLDİ
Yoğun programına rağmen yapılan daveti geri çevirmeyerek toplantının bir bölümüne iştirak eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kısa bir konuşma da yaptı. Düşün dünyasıyla birlikte olmanın ve bu enerjiyi paylaşmanın çok keyifli olduğunu dile getiren Mutlu, düşün dünyasının değerlerinin bir araya toplanarak şehre dair şeyleri istişare etmelerinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Şehir Düşünce Merkezi'nin Esenler Belediyesi için önemli bir hizmet merkezi olduğunu söyleyen Mutlu, "Belediyelerimiz hemen her alanda çalışmalar yapmak için çeşitli alanlara sahip. Ancak düşünceyle ilgili ciddi eksiklikler var. Esenler Belediyesi açtığı bu merkezle bu eksikliğin giderilmesi noktasında ciddi bir atılım yaptı. İstanbulumuzda böylesine bir iş yapan, şehir için düşünen, insanımız, geleceğimiz için düşünen, gerekirse tartışan insanlarımıza çok ihtiyaç var. Bu şehrin iyi bir medeniyet merkezi olabilmesi için sizlere ihtiyacımız var" diyerek sözlerini tamamladı.
YENİ UFUKLAR ÇİZMEK ÜZERE BURADAYIZ
Vali Mutlu'dan sonra konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Sizleri dinlemek, Şehir Düşünce Merkezi'ne yeni açılımlar yapmak ve yeni ufuklar çizmek üzere buradayız" diyerek başladığı sözlerine şöyle devam etti: "Şehir Düşünce Merkezi kurulduğu ilk günden itibaren Esenler için çok ciddi projeler üreterek bu projelerin hayata geçmesi için katkı sağlamış bir merkez. Merkezin daha verimli çalışabilmesi ve herkese açık olması münasebetiyle herkesin istifade edebileceği de bir mekân olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.
Esenler'in İstanbul'un en genç nüfusuna sahip ilçesi olduğunu vurgulayarak konuşmasına devam eden Göksu, İstanbul'da ortalama bir kilometrekarede 13 bin kişi yaşarken, Esenler'de bir kilometrekarede 68 bin kişinin yaşadığını açıkladı. Göksu, Esenler'in, İstanbul'da ortalama nüfusun 5 katı büyüklüğünde bir nüfusu bünyesinde bulunduran ve yaklaşık yüzde 41'inin 24 yaş altında olduğu, aile bağlarının ve komşuluk sisteminin çok güçlü yaşandığı bir ilçe olduğunu hatırlatarak, bunlarla birlikte İstanbul'un en kötü yapılaşmış, sosyal imkânları ve sosyal donatıları itibariyle çok ciddi sorunları yaşayan da bir ilçe olduğunu ifade etti.
ESENLER, SUÇ ORANINDA EN SONUNCU İLÇE
Esenlerle ilgili olarak eskiden negatif bir algı olduğunu, ancak bugün bu durumun ortadan kalktığını açıklayan Göksu, "2009 ve 2010 yılları arasında Esenler suç ve suç işleme oranlarında ilk 10'da gidip geliyordu. Bugün gururla söyleyebiliriz ki Esenler, İstanbul'da suç ve suç işlemede en sonuncu ilçelerden biri haline geldi" dedi.
"Şehrin insani yönünün ortaya çıkartılması için bizim akla, akıl desteğine ihtiyacımız var" diyen Göksu sözlerine şöyle devam etti: " Bize yön verecek, ufuk açacak, yeni şeyler söyleyecek gerçekten düşünceye ihtiyacımız var. Çünkü şehrin neresinden şehre baktığınız çok önemli. Koza kulelerinden baktığınızda şehrin tamamını bir taş yığını olarak görürsünüz, ama şehre aşağıdan, sokak aralarından bakarsanız zaman şehrin insani yapısını görürsünüz. Biz şehrin insani yönünü ortaya çıkarabileceğimiz, insanın şehirde neye ihtiyaç duyuyorsa o ihtiyacının karşılandığı bir mekân haline gelmesi için çalışmalar yapmak istiyoruz."
HEDEFİMİZ ŞEHRE DAİR PROJELER ÜRETMEK
Başkan Göksu'nun ardından toplantının moderatörlüğünü yapan ve aynı zamanda Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Mazhar Bağlı da kısa bir konuşma yaptı. Şehir Düşünce Merkezi'nin Esenler'e yönelik projeler üretmeyi hedeflediğinden bahseden Bağlı, " Önceliğimiz, Esenler. Ancak tek hedefimiz Esenlerle ilgili düşünceler ya da projeler geliştirmek değil. Biz tüm şehre dair düşünceler üretmeyi hedefliyoruz. Hepimizin ihtiyacı ve amacı şehre dair düşünceler üretmek" dedi.
Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Prof. Dr. Ümit Meriç başta olmak üzere toplantıya katılan çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, mimar, mühendis ve bazı köşe yazarları şehre dair ve şehrin yeniden inşasına dair fikir ve düşüncelerini açıkladılar. Toplantıya katılanlar, özellikle gündemde olan kentsel dönüşüm konusunda görüşlerini açıkladılar. Kentsel dönüşüm yapılırken sadece insanlara güvenli ve konforlu konutlar üretmenin yetmediği, yapılacak konutlarda yapı –kainat ilişkisinin kurulması, şehir haklarının korunması, kültürel boyutunun unutulmaması gerektiğinde hemfikir olan davetliler, bu konuda üzerlerine düşeni de yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdiler.