Yazar Uğurluel, Kudüs'ü Anlattı
Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, "İnsanlarımız Mescid-i Aksa dendiğinde sadece bir yapıdan bahsedildiğini zanneder. Halbuki Kur'an-ı Kerim'in bize anlattığı Mescid-i Aksa alelade bir bina değildir.
Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, "İnsanlarımız Mescid-i Aksa dendiğinde sadece bir yapıdan bahsedildiğini zanneder. Halbuki Kur'an-ı Kerim'in bize anlattığı Mescid-i Aksa alelade bir bina değildir. Allahu Teala'nın kıymet verdiği bir toprak parçasıdır." dedi.
Kağıthane Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kültür-sanat programları kapsamında, Talha Uğurluel Kudüs'ün önemini anlattı.
Sultan Selim Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte konuşan Uğurluel, "Yeryüzünde sadece üç yere Allah rızası için gidilir: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa. İnsanlarımız Mescid-i Aksa dendiğinde sadece bir yapıdan bahsedildiğini zanneder. Halbuki Kur'an-ı Kerim'in bize anlattığı Mescid-i Aksa alelade bir bina değildir. Allahu Teala'nın kıymet verdiği bir toprak parçasıdır." ifadelerini kullandı.
Mescid-i Aksa'da ibadet etmenin önemine ilişkin bilgiler veren Uğurluel, mekanın fiziki yapısı hakkında şunları söyledi:
"Mescid-i Aksa'dan içeri girdiğimiz vakit bizi dikdörtgen bir arazi karşılar. Etrafı bir taraftan şehir surları diğer taraftan Memluk medreseleri ile çevrilidir. İçeride son derece kıymetli bir eser daha vardır. Kubbetü's Sahra. Yani Kaya Kubbesi. Kubbeden ziyade kayanın kendisi son derece kıymetlidir. Allahu Teala yeryüzünü yaratmaya bu kayadan başlamıştır. Birçok peygamber bu kayaya yüz sürmüş, altında ve üstünde kurbanlar kesmiş, ibadet etmiş daha önemlisi Peygamber Efendimiz bu kayanın üzerinde Miraç'a yükselmiştir. Beytü'l Makdis, Mukaddes Ev anlamına geliyor. Hz. Süleyman'ın mabedini buraya inşa ettiğini biliyoruz. Allahu Teala'nın kutsal saydığı bu yer ve yapılar bire bin sevabın olduğu alandır."
Uğurluel, vatandaşlara sık sık Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya gitmeleri tavsiyesinde bulunurken, o bölgeye sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.
Programı takip eden Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Uğurluel'e Kağıthane'nin sembolü olan lale figürü hediye etti.