Yazar Günday'ın "Daha" Romanı Saraybosna'da Tanıtıldı
Türk yazar Hakan Günday'ın "Daha" isimli romanının Boşnakça basımı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da tanıtıldı.
Türk yazar Hakan Günday'ın "Daha" isimli romanının Boşnakça basımı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da tanıtıldı.
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin desteğiyle Sahinspahic Yayınevi tarafından basılan romanın Boşnak Enstitüsündeki tanıtım etkinliğine, yazar Günday'ın yanı sıra akademisyenler, yazarlar ve diğer davetliler katıldı.
Günday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç yıl önce yazılmış bir metnin macerasına bugün Boşnakça devam ettiğini görmenin mutluluk verici olduğunu belirterek, "Hikayenin her çevrildiği lisanla birlikte nasıl algılandığını, farklı coğrafyalarda nasıl okunduğunu görmek her zaman öğretici bir süreçtir." ifadelerini kullandı.
Kitabın nasıl bir tepkiyle karşılanacağını ve okurlarla nasıl tartışabileceğini merakla beklediğini söyleyen Günday, bu tarz hikayelerin hiç bitmediğini ve okurla, dille birlikte devam ettiğini ifade etti.
Günday, "Daha" romanının Fransızca, İtalyanca, Almanca ve Boşnakçanın ardından ekim ayında İngilizce de basılacağını belirterek, romanın Onur Saylak yönetmenliğinde film çekimlerinin de Türkiye'de devam ettiğini kaydetti.
Romandan uyarlanan filmin de 22. Saraybosna Film Festivali kapsamında Work in Progress (Devam Eden Çalışmalar) programına dahil edildiğini aktaran Günday, filmin gelecek yıl yarışma programına da alınacağını söyledi.
Romanın Boşnakça basımını yapan Sahinspahic Yayınevi Müdürü Ajdin Sahinspahic de "Daha" romanının Avrupa ve dünyanın günümüzde karşı karşıya kaldığı insan kaçakçılığı ve göçmen sorunlarını ele aldığını anlatarak, Günday'ın Bosna Hersek'te bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bosnalı yazar Ahmed Buric ise hikayenin, ana karakter Gaza'nın üzerinden oluşturulduğunu belirterek, "Romanda mecazi anlamda dünyadaki tecrübelerimizin bir sınav olduğu ya da daha zor bir dünyanın olmadığını sorguluyoruz. Bu bağlamda roman son derece gerçekçi. Irkı, dini ve dili ne olursa olsun, insanlığa en büyük kötülüğü yine insan yapar." değerlendirmesinde bulundu.
Günday'ın 2013 yılında basılan ve insan kaçakçısı bir babanın yanında yetişen Gaza'nın hikayesinin anlatıldığı romanı, 2015 yılında da Fransa'nın prestijli edebiyat ödülü Prix Medicis'nin "En İyi Yabancı Roman Ödülü"nün sahibi olmuştu.