Yaz Yağmurları Toroslar'da Bal Üretimini Düşürdü
Toros Dağları'nın eteklerinde bin bir çeşit çiçekten bal üreten ve katıldığı yarışmalarda dünya dereceleri bulunan Mersinli bal üreticileri, bu sezon yaz yağmurları nedeniyle verim düşüklüğü yaşadı.
Toros Dağları'nın eteklerinde bin bir çeşit çiçekten bal üreten ve katıldığı yarışmalarda dünya dereceleri bulunan Mersinli bal üreticileri, bu sezon yaz yağmurları nedeniyle verim düşüklüğü yaşadı.
Türkiye'de en çok balın üretildiği 3. il konumunda olan Mersin'de üreticiler, yaz aylarında arı kovanlarını Toros Dağları'nın eteklerine yerleştirip, arıların bin bir çiçekle bal yapmasını sağlıyor.
Her yıl tonlarca bal üretimi yapan ve girdiği yarışmalarda dünyanın en kaliteli balı unvanını da elinde bulunduran Mersinli bal üreticileri, yaz yağmurları nedeniyle bu yıl verim düşüklüğü yaşadı.
"Bu sene Türkiye'nin birçok yerinde verim olmadı"
Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Torpil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal üretiminde Mersin'in çok önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.
Kentteki bir üreticinin girdiği yarışmada bal kalitesinde dünya birincisi, ikincisi ve üçüncüsü olduğunu anımsatan Torpil, " Toroslar'ın Eğriçayır Yaylası'nda alınan bal bir üreticimiz tarafından yarışmaya gönderildi. Yarışmada 5 yıldır dünya birinciliği ve ikinciliği alıyordu. Bu yıl ilk 3 sırayı elde etti. Bu bizim Mersinli üreticilerin başarısı." dedi.
Bu yılki sezonu değerlendiren Torpil, şöyle konuştu:
"Yağışlardan dolayı bu sene sezon çok kötü geçti. Maalesef üreticilerimiz yaylada neredeyse hiç bal alamadı. Şimdi de çam bölgesine, Muğla'ya göç ettiler. Orada da şu anda ne kötü, ne iyi diyebiliriz. Bu sene Türkiye'nin birçok yerinde verim olmadı. Şimdi tüm arıcılar Muğla'ya yığılıyor. Türkiye'nin bütün arıcısı oraya yerleşecek. En fazla 1 ay kalıp gidecekler. Her gittiğimizde orada yer sıkıntısıyla karşılaşıyoruz. Üyelerimiz rezil oluyor. Bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz."
Mersin'de daha önce kooperatiften yıllık 800 ton bal sattıklarını anımsatan Torpil, şu anda üretimin çok daha fazla olduğunu bildirdi.
Torpil, bir kilogram balın maliyetinin 27 lira olduğunu, üreticilerin ürettikleri balı değerinde satamadığını söyledi.
Toroslar'daki bitki çeşitliliğinin balın kalitesini arttırdığını vurgulayan Torpil, "Eğriçayır Yaylası, tam Toroslar'ın zirvesi. Bizim üyelerimiz burada her yaz güzel bal üretimi yapıyor. Dünyanın en kaliteli balı burada bin bir çeşit çiçekten yapılıyor. Biz bu kadar üretim yaparken desteklerimiz yeterli değil. Bakanlıktan bizim üreticilerimize desteğini artırmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Bal üreticisi Abit Özdemir de bu sezonun çok kötü geçtiğini belirtti.
Toroslar'da ilkbaharın kurak geçmesi, sonrasında da aşırı yağışlar nedeniyle verimin düşük olduğunu bildiren Özdemir, arıcıların şimdilerde Muğla'ya gittiğini, verim alamayan arıcılarınsa ekonomik sebeplerle gidemediğini aktardı.