Yaz Geldi, Keneye Dikkat
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Şaban Şen, açık alandan dönüldüğünde her ne amaçla olursa olsun vatandaşların üzerindeki kıyafetleri çıkarıp ayna...
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Şen, açık alandan dönüldüğünde her ne amaçla olursa olsun vatandaşların üzerindeki kıyafetleri çıkarıp ayna karşısında kendisini kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
Samsun'un Ladik ilçesinde kene ısırması sonucu rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 80 yaşındaki S.T. adlı bir kadında yapılan kontrollerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına rastlandı. Samsun'da yılın ilk kene teşhisi olarak kayıtlara geçen ve OMÜ Tıp Fakültesi'nde tedavisi devam eden 80 yaşındaki kadının sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.
OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Şen, yaz aylarının gelmesi ile birlikte görülmeye başlayan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şaban Şen, KKKA vakalarını görmeye başladıklarını belirtti. Ormanlık arazilerin etrafında açık tarım alanlarına çıkan vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şaban Şen, "Mümkünse açık araziye giderken açık renkli kıyafet giyilmesi gerekiyor. Hatta bu iş için üretilmiş kene korucu ilaçlar emdirilmiş kıyafetler giyilmeli, giyildiği takdirde keneler insanlara yaklaşamıyor. Bu tür kıyafetler için de işe giderken açık araziye giderken üzerine ilaç sıkmak yerine daha önceden kene koruyucu ilaçların kıyafete emdirilmiş, kurutulmuş olması gerekiyor" dedi.
Açık alandan dönüldüğünde her ne amaçla olursa olsun vatandaşların üzerindeki kıyafetleri çıkarıp kişinin ayna karşısında kendini kontrol etmesi gerektiğine dikkat çeken Şen, "Çünkü kenenin tutunduğunu her zaman insan fark etmeyebilir. Kenenin tutunduğunu insan fark etmediği zaman kene vücutta ne kadar uzun süre kalırsa mikrop bulaştırma ihtimali de o kadar artıyor. Dolayısıyla kene herhangi bir şekilde vücutta tutunduysa bir an önce çıkarılması gerekiyor. Uygun yöntemle çıkarılması gerekiyor. Deriye en yakın kısımdan tutup uygun bir hareketle kenenin çıkarılması gerekiyor. Tabi çıplak elle çıkarılmaması en önemlisi, cımbız yardımıyla çıkarıldıktan sonra imha edilmesi lazım" diye konuştu.
Mevsim itibariyle tabiatın canlandığını, yumurtadan çıkan kenelerin sayısını arttırdığını kaydeden Şen, "Kenenin hem insanlara hem de hayvanlara tutunmaya başlaması bu dönemlerde artacak. Özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın Tarım Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlarla hayvanlarını ilaçlaması gerekiyor. Bu önlemle hayvana tutunan kene dolaylı yoldan da insana tutunmamış olacak. Bunlara dikkat edilmesi ile birlikte vaka sayısı azalacak. Bundan sonraki aylar itibariyle kene vakalarının artmasını bekliyoruz. Temmuz ayı en yoğun vaka gördüğümüz aylar arasında yer alıyor. Bazen istemediğimiz halde ölümle sonuçlanabiliyor. Bunun önüne geçmek için tedbiri elden bırakmamak lazım" şeklinde konuştu. - SAMSUN