Yayladaki Su Sorununa Köylülerden Alkışlı Protesto
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Değirmendere ve Basırlı köyü halkı, yaylalarındaki doğal su kaynaklarının başka yerlere taşınmasına göz yumarak ev, mera ve camilerin susuz kalmasına neden olduğunu iddia ettikleri köy muhtarlarını alkışla protesto etti.
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Değirmendere ve Basırlı köyü halkı, yaylalarındaki doğal su kaynaklarının başka yerlere taşınmasına göz yumarak ev, mera ve camilerin susuz kalmasına neden olduğunu iddia ettikleri köy muhtarlarını alkışla protesto etti.
Alanya'nın Oba Beldesi Eğribucak Mahallesi'nde dün saat 20.00 sıralarında toplanan Değirmendere ve Basırlı köyünden yaklaşık 50 kişi, ortak kullandıkları Gören, Samsa, Soğukmuvar ve Sivritaş yaylalarındaki doğal su kaynaklarının köy muhtarları tarafından başkalarına peşkeş çekildiğini iddia etti. Su kaynaklarının, sonradan tapu alan bazı kişilere tahsis edildiğini ve muhtarların da menfaat karşılığı buna göz yumduğu iddiasında bulunan köylüler, yaylalardaki 100'e yakın ev, mezarlık ve 5 caminin suyu olmadığından yakındı.
Değirmendere Köyü'nde yaşayan 44 yaşındaki Abdurrahman Yılmaz, köyün sorunlarıyla ilgili daha önce Alanya Kaymakamlığı ve Antalya Orman Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi gönderdiğini, şu ana kadar bir sonuç alamadıklarını söyledi. Adalet Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na da birer dilekçe gönderdiklerini belirten Yılmaz, "Değirmendere Köyü Muhtarı Hüseyin Yazar ve Basırlı Köyü Muhtarı Ali Kaplan, köy halkının ortak kullandığı Gören, Samsa, Soğukmuvar ve Sivritaş yaylalarındaki mera ve ormanlık alanları, kadastro tespiti sırasında kendi yakınlarına tescil edilmesini sağladı. Yaylalarımızda 700- 800 kişinin yeri var, ancak su olmadığı için terk edilmiş bir haldedir. Bu mevkilerde 5 cami var, ancak suyu yok. Su kaynakları belli kişilere peşkeş çekilmiştir. Bu sorunlarla ilgili daha sonra 200 imza toplayarak İçişleri Bakanlığı'na bir dilekçe daha gönderdik" dedi.
O BORULAR NEREDE?
Köy halkından Mehmet Yılmaz ise "Muhtarlar derdimizden anlamıyor. Köyümüze devletin içme suyu boruları gelmişti. O borular nerede? Muhtarlar cevap versin" diye konuştu. Değirmendereli Ahmet Doğan da "Köyün tüzel kişiliğine ait 55 dönüm tapulu yeri vardı. Muhtar bu yeri başkalarına peşkeş çekti. Daracık, Gölcük ve Göktaş Deresi mevkilerinde 2 su kaynağı var. Bu suları kendi yakınlarına yönlendirmişler" dedi.
Şevket Doğan ise su kaynaklarının ekonomik durumu iyi olan kişilerin evlerine aktarıldığını, ancak köy halkının kullanımına ait sadece bir çeşme olduğunu belirtti. Sorunlarını anlatan köy halkı daha sonra köy meydanında muhtarları alkışla protesto etti.
MUHTAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Köy halkı tarafından suçlanan Değirmendere Köyü Muhtarı Hüseyin Yazar ise suçlamaların muhatabı olmadığını dile getirdi. Yazar, "Belgeleri varsa göstersin. Hodri meydan. Suyu gasp eden adamla muhatap olsunlar. Benim muhatabım değiller. Ben yıllardır kimsenin 10 lirasını yemedim" diye konuştu. - Antalya / Alanya