Haberler

Yayla Sorununun Çözümü İçin İlk Adım Atıldı

Yayla Sorununun Çözümü İçin İlk Adım Atıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜMSİAD ev sahipliğinde Arpacı Tesislerinde yapılan geniş kapsamlı toplantıda, yıllardır devam eden yayla sorununu çözmek için ilk adım atıldı.

Yayla Sorununun Çözümü İçin İlk Adım Atıldı

Osmaniye Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) ev sahipliğinde Arpacı Tesislerinde yapılan geniş kapsamlı toplantıda, yıllardır devam eden yayla sorununu çözmek için ilk adım atıldı. Osmaniye Milletvekilleri Yrd. Doç. Dr. Suat Önal ve Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun da katıldığı toplantıda, Osmaniye Belediye Başkan Vekili Mustafa Baklaya, Baro Başkanı Av. Hüseyin Sezgin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Karalar, Orman İşletmesi Müdür Mavini Abdülsamet Doğar, AK Parti İl Başkanı Ömer Yağmur, MHP İl Başkanı Murat Kanlı, CHP İl Başkanı Kemal Tabak, TÜMSİAD Başkanı Murat Özkardeş, OGİAD ve Kent Konseyi Adına Ahmet Pamuk, Akçev Başkanı Abdullah Uğurlu, yayla dernek başkanları ve basın mensupları hazır bulundu. Yayla kültürünün bir hayat tarzı haline geldiği Osmaniye'nin Zorkun, Ürün, Mitisin, Hacıdağı Rahime Hatun, Olukbaşı yayla dernekleri başkanlarının dertlerini anlattığı toplantıda, yayla sakinlerinin mağduriyetinin giderilmesi, cezaların durdurulması ve çözümün bulunması noktasında öneriler sunuldu.

Mağdurlar Şaşkın Durumda

Yazları sıcağın bunaltısından kurtulmak için Zorkun ve diğer yaylalara çıkan vatandaşlar son yıllarda Orman İşletmesinin tutanağı, Savcılığın iddianemesi ve Adliyenin verdiği karar üzerine yaklaşık 1.600 kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis, 9 bin liradan 30 bin liraya kadar para cezasıyla, kendi mülkiyetinde ve evlerinde mağduriyet yaşadılar. Ne yapacaklarını bilemedikleri için şaşkınlık yaşayan mağdur kimseler önce bir üst mahkemeye temyize giderek hukuk çerçevesinde çözüm ararlarken, bir yandan da bu kanayan yaraya köklü çözüm arayışı içerisine girdiler. İş adamlarının yanında, toplumun bütün sorunlarına duyarlılık göstermekle ön plana çıkan TÜMSİAD Osmaniye Şube Başkanı Murat Özkardeş yemekli toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Osmaniye'nin bir gerçeği olan yayla sorununun derinlemesine irdelenip çözüme kavuşturulması için davetlerine icabet eden, milletvekillerine, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerine teşekkür ederek toplantının hayırlı olmasını diledi. Baro Başkanı Av. Hüseyin Sezgin, Anayasa değişmeden sorunları kökten çözecek bir yayla kanunu hazırlamanın çok zor olduğunu, ancak çözüm noktasında Adana Tekir Yaylasının sorununu çözmedeki metodun örnek alınabileceğini belirterek, konunun hukuki zemine oturtulabileceğini söyledi.

Mağduriyetten Başbakan Haberdar

AK Parti Osmaniye İl Başkanı Ömer Yağmur, yaptığı konuşmada yayla sorunun çözümüyle ilgili olarak hükümetin sanki hiçbir yapmamış gibi bir intiba uyandırıldığına dikkat çekerek, "İl Başkanı olarak bizzat ben Başbakanımıza Osmaniye'de çok ciddi bir yayla sorunu olduğunu ve insanlarımızın büyük mağduriyetler yaşadığını ifade ettim. Orman ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakanımızın talimatıyla Osmaniye'ye gelerek Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinin ve Bölge Müdürlerinin ve hukukçuların katıldığı bir toplantı yaptık. Bu görüşmeler neticesinde hazırlanan kanun taslağı komisyondan da geçti. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinin yapılması ve Meclis'in tatile girmesiyle kesin neticeye ulaşamadık, ama biz bu işin takipçisiyiz" dedi.

Örnek Teşkil Edecek Bir Toplantı

MHP İl Başkanı Murat Kanlı, Osmaniye'nin sorunlarının çözümü noktasında siyasi partilerimizi ve toplumun bütün kesimini buluşturarak, diğer sorunların çözümünde de güzel örnek teşkil edecek bir davranış sergileyen TÜMSİAD Başkanı ve yönetimini tebrik ediyorum. Bu birlikteliğin bütün konularda örnek teşkil etmesini ve süreklilik arz etmesini temenni ediyorum" diye konuştu. CHP İl Başkanı Kemal Tabak da, gelecek nesillere yaşanabilir bir Osmaniye ve Türkiye hazırlama yolunda, üzerimize düşen görevi yapmaya her zaman hazırız" mesajı verdi.

Turizm Kapsamına Alınmalı

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, Türk Milletinin yerleşik hayata geçtikten sonra konar-göçer hayat tarzının yaylacılık kültürünü yaşatarak devam ettirdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Sorunun çözümü noktasında bazı şeyler yapılmış olabilir, ama çözüm ortaya konulmayınca ve mağduriyet giderilmeyince Türk Milletine fazla inandırıcı gelmiyor. Vatandaşı sözle yatıştırmak mümkün değil. Anayasa'da ormanla ilgili 169. ve 170. Maddelerin şuanda engel teşkil ettiğini görüyoruz. Bütün suçların affedilmesine rağmen, suistimal edildiği ve rant elde edildiği için orman suçları affedilemiyor. Anayasa'nın yeni düzenlemesi uzun zaman alacağı için acil çözüm olarak; yaylaların turizm kapsamına alınarak geçici bir çözüm getirilmesini öneriyorum. Daha sonra mutlaka meseleyi topyekun çözecek bir Yayla Kanunu'nun çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Osmaniye'de bu konuyu takip edecek bir komisyon oluşturulmasını ve bizlerle sıkı diyalog içerisinde bulunmalarını teklif ediyorum. İnşallah hep beraber bu işin üstesinden geleceğiz."

Sorun TBMM'nde Çözülecek

AK Parti Osmaniye Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Suat Önal ise, Akdeniz sahil şehirlerinin ve Osmaniye'nin yayla sorununa çözüm getirme noktasında ortak sinerci oluşturma gayreti gösteren TÜMSİAD Başkanına ve toplantıya katılarak sorumluluk alan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Yayla sorununun çözümü Yasama Organı olan TBMM'de çözülecektir. Bizler sizlerin vekilleri olarak Ankara'da sorunu giderecek yeni yasaların hazırlanması için çalışmalara başladık. Ben de yaylada yetişip büyüyen bir kardeşinizim. Zorkun ve diğer yaylalarımızda bugüne kadar ormanımıza hiçbir zarar verilmeme sevindirici bir durumdur. Bu birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece, insanımıza hizmet etmekle yükümlü olan devletimiz, bu sorunu mutlaka çözecektir. 1 Ekim'de TBMM'nin açılması ile birlikte yeni Yayla Kanunu gündeme getireceğiz. Kanun taslağı komisyon safhasına geldiğinde vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi noktasında ek çözümleri devreye sokacağız. O zaman temyizde onaylanmayan cezaların ve mahkûm olanların muafiyeti için çözüm üretirken, gelecekte daha huzurlu bir yayla hayatının sürmesi için inşallah kanunumuzu da diğer milletvekili arkadaşlarımızla birlikte çıkarcağız" dedi.

Baltayla Ağaçları mı Keselim?

Osmaniye Belediye Başkan Vekili Mustafa Balkaya da, sitemli bir konuşma yaparak, "Biz de elimize balta alıp ağaçları keserek, yaylanın orman hükmünden çıkması için isyan mı edelim? Milletvekillerimiz ellerindeki imkânları değerlendirerek yaylacı vatandaşlarımızın devlete karşı suç işliyor görünümünden ve psikolojik eziklikten kurtulması için bir an önce çözüm üretmelerini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title