Yayla Göçü Öncesi İnekler Denizde Yıkandı
Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde yayla göçünün başlaması nedeniyle inekler denizde yıkanarak yayla yolculuğuna hazırlandı.
Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde yayla göçünün başlaması nedeniyle inekler denizde yıkanarak yayla yolculuğuna hazırlandı.
Beşikdüzü ilçesinde düzenlenen Mayıs Yedisi Şenlikleri kapsamında Çeşmeönü Limanı'nda bir tören düzenlendi. Törene Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Belediye Başkanı Ramis Uzun ve vatandaşlar katıldı.
Törenin başlangıcında bir konuşma yapan Nadiye Gözaçan, "Mayıs 7'si geleneği Çepni Türkleri'nin Mayıs'ın Yedisi'nde yaylalara çıkmadan önce geçim kaynağı olan hayvanlarıyla deniz suyunda yıkanmasının, deniz havası almasının, sağlık, güç, moral ve enerji depolamasının, yayla dönüşü olan sonbahara kadar geçecek süre içinde engin su ile vedalaşmasının sembolüdür. Bu gelenek günümüzde de yaşatılmaya çalışılmaktadır" dedi.
Daha sonra yayla göçü nedeniyle süsledikleri ineklerini hastalıklardan korunmaları ve bol süt vermeleri için denize sokan geleneksel giysili kadınlar, kemençe eşliğinde türkü söyleyerek inekleri yıkadı. İneklerini denizde yıkayan kadınlar, "Büyüklerimiz böyle yapıyordu. İneklerimize deniz suyunun iyi geleceğine inanıyoruz. Bu geleneği devam ettiriyoruz" dediler. Etkinlik kapsamında yapılan en güzel inek yarışmasını Gülhanım Aksoy'un ineği kazandı. Birinci ineğin sahibine 150 TL ödül verilirken etkinliğe katılan 36 inek sahibine bir çuval kepek ve 50 TL
verildi. Şenliğe katılanlar daha sonra kemençe ve davul zurna eşliğinde horon oynadı
Öte yandan Karadeniz'in bazı kesimlerinde, kış boyunca ahırda kapalı kalan inekler yaylaya çıkmadan önce şifalı olduğuna inanılan tuzlu deniz suyuyla yıkanıyor. Böylece ineklerin hem kış boyunca vücutlarında oluşan yaraların iyileşeceğine, hem de daha fazla süt vereceklerine inanılıyor. İneklerini deniz suyuyla yıkayan kadınlar da, daha sonra yaz boyunca konaklayacakları yaylalara doğru yola çıkıyor. - TRABZON