Yayın Balığı, İmparator Yemeği Çıktı
Bursa'da yapılan bir araştırmada, Roma İmparatoru Hadrianus'un ziyaret ettiği bölgede gölden avlanan yayın balığının karadut şurubuyla güveçte pişirilmiş yemeğini yediği ortaya çıktı.
Bursa'nın İznik İlçesi'nde yapılan bir araştırmada, Roma İmparatoru Hadrianus'un 2'inci yüzyılda ziyaret ettiği bölgede ilçeyle aynı adı taşıyan gölden avlanan yayın balığının karadut şurubu ile güveçte pişirilmiş yemeğini yediği ortaya çıktı. Hadrianus'un yemeği beğenmesi üzerine daha sonra İznik'ten avlanan yayınların Roma'ya gönderildiği bildirildi.
"ROMA İMPARATORU GÜVEÇTE YAYIN BALIĞI YEDİ"
Uygarlık tarihinde önemli bir yere sahip İznik'te sürdürülen arkeolojik araştırmalarda her geçen gün yeni bir bulguya rastlanıyor. Geçen yıl İznik Gölü kıyısında bulunan bazilika ve kanalizasyon kazısında ortaya çıkan taban mozaiğinin ardından Roma dönemine ait kaynaklarda, Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus'un en sevdiği yemeğin yayın balığı olduğu ortaya çıktı. İznik Müze Müdür Vekili Mehmet Hasan Bozkurt, "Kaynaklar 117-138 yıllarında Roma imparatoru olan Hadrianus'un İznik'e geldiğinde karadut şurubu ile hazırlanmış güveçte yayın balığı yediğini gösteriyor" dedi.
"BU KONUDA DENEYSEL ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARIMIZ VAR"
Roma İmparatoru Hadrianus'un İznik'i ziyaret ettiğinde o dönem adı Askania olan İznik gölünde yaşayan yayın balığı türü ile yapılan güveçte yayın balığı yediğini vurgulayan Bozkurt, "İmparator Hadrianus'un karadut şurubu ile harmanlanmış yayın balığı, aynı zaman da İznik'in milli yemeği de olabilir. Bu konuda deneysel arkeolojik çalışmalarımız var" diye konuştu.
Müze Müdürü Bozkurt, İmparator Hadrianus'un daha sonra çok sevdiği yemek olarak kayıtlara geçen yayın balığının avlanarak Roma'ya gönderilmeye başlandığı da kaydetti.
İznik Gölü'ndeki yayın balığı, Siluridae familyasından geliyor. Saldırgan, yırtıcı ve etobur balık familyası olarak biliniyor. Pulsuz ve parlak, uzamış bir vücutları bulunan balıklar 3 metreye kadar büyüyebiliyor.