Yatırım ve Kalkınma Hamlesine" Akademisyenlerden Destek
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı "Yatırım ve kalkınma hamlesi" Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üniversiteleri de memnun etti.
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı "Yatırım ve kalkınma hamlesi" Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üniversiteleri de memnun etti.
Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı ve 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılması öngören "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazi·be Merkezleri· Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi·" bölge üniversiteleri tarafından olumlu karşılandı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin bölgeye büyük önem verdiğini, bu kapsamda yatırımlara yönelik çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Hükümetin, 14 yıldan bu yana bölgenin kalkınması için önemi projeler gerçekleştirdiğini dile getiren Ağırakça, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım hamlesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Ağırakça, terörden zarar gören mağdurlara destek sunulacağını ve esnafa faizsiz kredi verileceğini dile getirerek, "Esnaf ve ailelerinin sıkıntısının giderilmesi için alınan kararlar beni çok heyecanlandırdı. İş adamlarına sunulacak imkanlar son derece çok iyi. Bu teşvikler takdire şayandır. Burada büyük istihdam sağlanacak, bölgenin yeniden imarı gerçekleştirecektir." ifadelerini kullandı.
"Halka merhamet, teröre melanet"
Bölgedeki kamu çalışanlarının terör olayları dolayısıyla batı illerine tayin istediğine değinen Ağırakça, bölgenin memurlar için cazip hale getirilmesini talep etti.
Rektör Prof. Dr. Ağırakça, devletin terör operasyonlarının ardından "sıcak yüzünü vatandaşa göstermesinin" önemine değinerek, "Bu 2002'den beridir yapılıyor. Bunun devam etmesi lazım. Halka merhamet, teröre melanet. Kesinlikle bunu olması gerekir başka türlü de huzura kavuşmamız mümkün değil." diye konuştu.
"Bölgeye verdiği önemin göstergesidir"
Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Çoban da bölgesel kalkınmayı öngören paketin tüm kesimlerde olduğu gibi üniversitelerde de heyecan yarattığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın her fırsatta bölgeye gelerek yöreye yapılacak projeleri açıkladığını belirten Prof. Dr. Çoban, "Başbakanımızın bu açıklamayı Diyarbakır'da yapmış olması bölgeye verdiği önemin göstergesidir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta bölgeye ziyaretlerde bulunması da aynı önemi gösteriyor." dedi.
Çoban, açıklanan programın huzur ve birlikteliğin sağlanması açısından önemine işaret ederek, "Bu paket aynı zamanda Türkiye'nin ayağındaki her türlü terör prangasından da kurtulduğunun ve önünün artık açık olduğunun bir göstergesidir. Bu paketle bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyi azalacaktır." değerlendirmesini yaptı.
"Bölgede büyük heyecan uyandırdı"
Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zahir Kızmaz ise paketin en önemli özelliğinin, bölgede ciddi bir yıkımın ardından gerçekleşmesi olduğuna dikkati çekti.
Paketin bölgede özellikle terör örgütü PKK'nın çukur ve barikat oluşturmasıyla Kürtlerin çok ciddi mağdur oldukları bir dönemde gelmesinin önemine değinen Kızmaz, bölge insanın en önemli kaygısının güvenlik ve ekonomi olduğunu söyledi.
Kızmaz, düzenlenen operasyonlar sayesinde güvenlik beklentisinin önemli ölçüde karşılandığını dile getirerek, "Yerleşim yerlerinin yaşanılır olmaktan çıktığı bir dönemde Başbakan Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu'yu ekonomik açıdan rahatlatacak bu adımı atmış olması bölgede büyük heyecan uyandırdı." ifadelerini kullandı.
"Bugüne kadar açıklanmış en büyük projelerden biri"
Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdullah Taşkesen de bölge illeri için büyük bir şans olarak değerlendirdiği projenin memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.
Doğu ve Güneydoğu illeri için büyük bir şans olacak yatırım hamlesi sayesinde işsizliğin azalacağını işaret eden Taşkesen, şunları kaydetti:
"Paket bugüne kadar açıklanmış en büyük projelerden biri. Terör olayları sona erip, yatırımlar işlevsel hale geldikten sonra bölge halkı büyük mutluluk duyacak. Paket kapsamında yılda 10 fabrika kurulması hedefleniyor. Şimdiye kadar görülmemiş bir yatırım öngörülüyor. Biz bundan gerçekten büyük mutluluk duyuyoruz ve şükranla karşılıyoruz. Bu yatırımlar bölgenin terörden kurtulması için büyük bir artı değere vesile olacak."
800 bin kişi işe kavuşacak
Dicle Üniversitesi (DÜ) İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Demirhan, paketin kısa ve uzun vadede olumlu yansımaları olacağını söyledi.
Ekonomik ve sosyal kalkınma arttıkça insanların taleplerinin başka yollara başvurmadan siyaset üzerinden gerçekleştiğine değinen Demirhan, 23 ilde uygulanacak program sayesinde 4 yılda 800 bin kişinin istihdama kavuşacağını kaydetti.
Demirhan, Sur'un tarihsel dokusuna uygun bir şekilde imar edilmesinin çok önemli olduğunu, bu çalışmanın devlet-vatandaş iş birliğine katkı sunacağını işaret ederek, Başbakan Yıldırım'ın devletin şefkat elinin daha fazla gösterileceğine ilişkin vurgusunun bölgede sevinç oluşturduğunu dile getirdi.
"Ortadoğu toplumlarında 'devlet baba imgesi çok yaygındır. Devletin bir de ana ve şefkat tarafı var. Bu sosyal politikalar boyutuyla devlet şefkat ve ana tarafını daha fazla göstermesi gerekiyor." diyen Demirhan, mağduriyetleri giderici politikaların devreye sokulmasının vatandaşın devlete daha fazla yönelmesini sağlayacağını vurguladı.
"Bu pakete büyük ihtiyaç vardı"
DÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise bölgedeki terör olaylarında işsizliğin büyük bir neden olduğunu belirterek, terör örgütü PKK'nın bundan beslendiğini söyledi.
Programın açıklanmasının zamanının da çok yerinde olduğuna işaret eden Şeyhanlıoğlu, "Devletin teröre karşı psikolojik üstünlük kazandığı, halkın devlete döndüğü süreçte bu pakete büyük ihtiyaç vardı." dedi.
Bölge halkının çukur siyasetine karşı çıktığını, bu sayede terör örgütünde çözülme yaşandığına dikkati çeken Şeyhanlıoğlu, "Bu paketin hazırlığı çok iyi yapılmış. Son 50 yılda hazırlanmış en iyi kalkınma hamlelerinden biridir." ifadesini kullandı.
Şeyhanlıoğlu, terör örgütü PKK'nın bölgedeki yatırımları engellemek için yıllardır hain saldırılar gerçekleştirdiğini, bunun da örgütün küresel bir terör örgütü olduğunun göstergesi olduğunu aktararak, Silvan Barajı'nın yapımının engellenmesi için de her türlü şiddete başvurulduğunu hatırlattı.
"Bu örgüt yenilmeye mahkumdur"
Yöre insanın terör örgütü PKK'ya karşı korku eşiğini aştığını belirten Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, şöyle devam etti:
"Halk devletinin yanındadır. Bir süre sonra örgüt yol yapan araçları yakarsa, halk 15 Temmuz'daki gibi kendisini, o araçları yaktırmaz. Millet nerede bir PKK'lı görse 15 Temmuz'da ne yaptıysa onu yapar. Devletin şefkatli elini halk yakaladığı zaman bir daha bırakmaz. 1990'lı yıllardaki ceberrut devlet artık yok. 15 Temmuz zaferini kazanan iktidar ve halka karış bu örgüt yenilmeye mahkumdur."
Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksekokulu Müdürü Vedat Sönmez, 62 milyar lira tutarında yatırımı öngören yatırım hamlesinin bölgeye büyük katkı sunacağını söyledi.
Bu destek programının bölgenin huzur ve refahına yönelik olumlu katkıları olacağına işaret eden Sönmez, şunları kaydetti:
"Girişimcilerin yeni yatırım yapmasına katkı sunacağına inanıyoruz. Ayrıca bölgenin bir kısmı 30 yaş ve altı nüfustan oluşmaktadır. Yatırımların 30 yaş altındaki nüfusun iş bulmasına ve mili gelirin yükselmesine de çare olacağını düşünüyoruz. Bu paketin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."