Haberler

Yatırım Var Ama Yetmiyor!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili değerlendirmede bulunan eğitim sendakiları, yatırımların ihtiyacı karşılamadığını belirtti.

Şanlıurfa, son yıllarda en fazla eğitime yatırım yapılan illerin başında geliyor. Ancak bu yatırımlar öğrenci nüfusu 608 binle 46 ilin nüfusundan daha fazla olan bu ilin sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmiyor. Eğitim sendikaları ülke genelinde derslik ortalamasının 23, Urfa'da ise 43 öğrenci olduğunu hatırlatarak yatırımların yetersiz kaldığını belirtti

Şanlıurfa son yıllarda eğitimde aslan payını alan illerin başında geliyor. Son öğretmen atamalarında 5 bine yakın öğretmen ataması yapılırken son dört yılda ise 7 bine yakın derslik yapıldı. Fakat tüm bu yatırımlar öğrenci sayısı 608 binle aralarında Edirne ve Çanakkale'nin de bulunduğu 46 illin nüfusundan daha fazla olan Urfa'da yetersiz kalıyor. Bu kadar dersliğin yapılmasının yanında Urfa'da yüksek ev kiraları da üç yılını dolduran öğretmenlerin kaçmasındaki en büyük neden olarak görülüyor. Eğitim sendikaları bu sayıların iyi olduğunu fakat yetersiz olduğunu belirtiyorlar. Gazete İpekyol olarak görüşlerine başvurduğumuz sendika temsilcilerinin görüşleri...

COŞKUN: ÖĞRETMEN AÇIĞINI KAPATMADAN SORUN BİTMEZ

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Temsilcisi İbrahim Coşkun: Öğretmen açığımız had safhada. Bunu yetkililere ilettiğimiz halde bu sorumuz bir türlü çözülmedi. Eğitimin en büyük odak noktası ve lokomotifi öğretmendir. Öğretmen açığı kapatılmadan maalesef eğitim öğretimde istenilen düzeye ulaşılamıyor. En son bize 4 bin 600 civarında öğretmen verilmiştir. Sayı bakıldığı zaman son derece iyi ama madalyonun diğer yüzünde ise 3 bin 800 öğretmen Urfa'dan gitmiş. Hiçbir ilde bu kadar öğretmen gitmedi. Mutlaka bu öğretmen açığı kapatılmalı. Ben kendim 20 yıllık öğretmenlik yapıyorum ve bu öğretmen açığı maalesef her yıl var. Bu açık da kapatılmadan öğretmen açığı istenilen düzeye çıkmaz ve çıkamazda. Bu yüzden hem bu öğretmen açığı kapatılmalı hem de bu bölgede görev yapan maddi bir ek katkı yaparak öğretmenin burada kalması sağlanmalı. Burada öğretmenlere pozitif bir katkı sağlanmadığı sürece açık her yıl böyle devam edecek. Bununla birlikte derslik sayımız da yeterli değil. Hükümet tarafından son yıllarda çok sayıda okul yapıldı. Ama yine yeterli gelmedi. Bunun sebebi ise plansız programsız yapılaşmadan kaynaklanıyor. Bugün sabah bir okula gittim. Hala liselerde sınıf mevcudu 44 civarında. Normal şartlarda Anadolu liselerinde bu sayı 32 olması gerekirken biz hala bu sayıyı düşüremedik. 7 bin derslik yapılmıştır doğrudur teşekkür ediyoruz ama mutlaka bu sayı kadar da yapılması gerekiyor. Hala Urfa merkezdeki birçok okul ikili eğitim yapıyor. Yani sabahçı-öğlenci. Artık sabah 4 saat, öğleden sonra 2 saat olmak üzere normal eğitime dönmemiz lazım. Çocuklarımızın bu şekilde daha kaliteli eğitim almasını istiyoruz. İnşallah bu düzelir. Ama hep inşallah maşallah diyoruz.

AKDAĞ: ÜLKE ORTALAMASI 23, URFA ORTALAMASI 43

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Abdurrahman Akdağ: Türkiye'de ortalama her dersliğe 23 öğrenci düşerken Urfa'da bu sayı 43 civarında. Bu sayı oldukça yüksek. OECD ülkelerinde derslik başına düşen en yüksek sayı bizde. Bu sorunun çözümü için Urfa'da gerçekten çok büyük yatırımların yapılması gerekiyor. Her yıl ortala 65 bin civarında öğrenci yeniden eğitime başlıyor. Ama bizim derslik sayımız buna yeterli değil. Ciddi yatırımlar yapılması ve bunun yanında derslik yapılmasının yanında bunların içinin de donatılması gerekiyor. Sadece bina yapmak yetmez. Her yıl binlerce öğretmenler atanıyor ama bunların birçoğu geri gidiyor. Öğretmenlerimizin burada kalabilmesi maddi yardım yada kira yardımı yapılmalı. Onların burada kalmaları için formüller üretilmeli. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Şimdiye kadar yapılan yardımlar var ama daha fazla yapılması gerekiyor.

KARAKUŞ: URFA EĞİTİMDE SONDAN 78'İNCİ SIRADA

Türk-Eğitim-Sen İl Başkanı Hikmet Karakuş: Yapılan derslik sayısı güzel. Ama Şanlıurfa GAP'ın başkentti. Suyun gelmesi ile birlikte son beş yılda nüfus ciddi bir şekilde arttı. Şuanda Urfa'da 20 bin eğitimci, 10 bin emniyet görevlisi ve 10 binin üzerinde sağlık çalışanın olması gerekiyor. Şuanda 2 milyon insan yaşıyor. Bu dersliklerin daha fazla yapılması gerekiyor. Eğitimin kalitesini yükselten eğitimcidir. Urfa'da üç yıl kalan öğretmen daha sonra Urfa'dan ayrılıyor. Şuanda 10 bin civarında öğretmen açığımız var. Bu açığı iki yıllık makine tarım mezunu bölümlerle kapatmaya çalışıyoruz. Bununla ne kadar başarılı olduğumuz ortada. Bu kadar derslik yapılıyor ama Urfa eğitimde sondan 78'ci sırada. Buda sayılar yetersizdir Urfa için.

ÇAKMAK: ALT YAPISI TAMAMLANMAYAN DERSLİKLERİN FAYDASI OLMAZ

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak: İlimizde yaklaşık 27 bin öğretmen ve 600 bini aşkın öğrenci için ilk ders zili çaldı. 2015-2016 eğitim öğretim yılında yeni 7 bin derslikte öğretim yapılacak. Dolayısıyla atanan 37 bin öğretmenin yüzde 15'i ilimize atandı. Buna rağmen birçok sıkıntı ile eğitim öğretime başladık. Hala il merkezinde dahi öğretmeni olmayan öğrencilerimiz var. Eyyübiye ilçemizdeki bir okulumuzda 40 sabahçı dersliğin 39 tanesinin öğretmeni yok. Bunun gibi il merkezinde sayabileceğimiz birçok okul var. İlçelerimizde de aynı sıkıntıların var olduğunu duyuyoruz. Özellikle ilköğretim okullarının öğretmen açığı ivedilikle giderilmelidir. Ayrıca geçen yıldan hatırlayacağımız gibi yeni açılan okulların elektrik, su, yol ve araç gereç eksiklikleri tamamlanmalıdır. Geçen sene şahit olduğumuz elektriği, suyu, olmayan; ısıtma sistemi çalışmayan en önemlisi öğretmeni olmayan 7 bin dersliğin eğitim öğretime hiçbir katkısı olmayacağını belirterek; bu sorunların giderilmesi için sorumluların bir an önce harekete geçmesini istiyoruz. 2015-2016 eğitim öğretim yılının tüm eğitim çalışanları ve öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close