Yatırım Günleri Tamamlandı!
9-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen "Balıkesir Yatırım Günleri" etkinliğinin ikinci ve son gününde bölgede 12 ay sürdürülebilir turizm sağlanması için termal ve sağlık turizmine verilmesi gereken önemin altı çizildi.
Japonya'nın 100 milyar dolar, Almanya'nın ise 85 milyar euro yıllık kaplıca turizm geliri olduğunu belirten Türkiye Kaplıcalar Birliği Başkan Yardımcısı Aslan Tan, Türkiye'nin benzer bir potansiyeli olduğunu söyledi.
55 yıl önce kurulan Turizm Bakanlığı'nın bugüne kadar 46 farklı bakanı olduğunun altını çizen Ramada Resort Kazdağları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öngen, "2018 yılı toplam kamu bütçesi 751 milyar TL. Ancak, Türkiye'nin toplam nüfusunun 3'te biri turisti ağırlayan sektörün ilgili bakanlığını bu bütçeden aldığı pay yüzde 0,5" sözleri ile sektöre verilmesi gereken önemin çok daha fazla olması gerektiğini belirtti.
Bölgenin sahip olduğu kaynakların yanı sıra mitlerin de turizm açısından değerlendirilmesi gerektiği, bölge ikliminin Ortadoğu ve Körfez'deki turistler için de önemli bir potansiyele sahip olduğu vurgulandı. Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadeli stratejik hedefleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetinin çalışmaları neticesinde yeni yatırım merkezlerinden biri olarak belirlenen Balıkesir'in turizm alanındaki yatırım potansiyelleri ve fırsatlar, Balıkesir Yatırım Günleri'nin ikinci ve son gününde masaya yatırıldı. Oturumlar başlamadan önce konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zekai Kafaoğlu, "Balıkesir'imizin tanıtımı için yurt içinden ve yurt dışından sosyal medya fenomenlerini şehrimize getirerek, değerlerimizin tanıtımı için kendileri ile iş birliği yapacağız" sözleriyle ilin imkânlarının tanıtımı için gerekli adımları atmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Etkinliğin son gününde her iki oturumun da moderatörlüğünü Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak üstlendi.
Balıkesir Yatırım Günleri kapsamında çok önemli konuların gündeme geldiğini belirten Balıkesir İl Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir'in Türkiye'nin ilk planlı turizm hareketinin başladığı bölge olduğunu hatırlatarak "Bölge, tarihin efsaneleri ile de ünlü. İstanbul'un fethi sırasında İstanbul'a karadan sürdürülen gemilerin ağaçları Kaz Dağları'nın eteklerinde bulunan Tahtacı Türkmenleri aracılığı ile hazırlanıyor. Mitlerle birlikte tüm değerlerimizi, 12 ay sürdürülebilir turizm imkânları ile birleştirmeliyiz. Sürdürülebilir turizm için de termal ve sağlık turizmine önem vermeliyiz" dedi.
Türkiye Kaplıcalar Birliği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Birol Demir, 1960'lardan bu yana içinde olduğu turizm sektöründe kaplıcaların önemine dikkat çekti ve "İstanbul ve İzmir'in sanayi gelişimini takiben yaşadığı sıkıntıların aynısını Balıkesir'in yaşamaması gerekiyor. Yakın dönem ya da Antik Çağ destanlarını Balıkesir'in turizmi için değerlendirmeliyiz. Termal sağlık turizmi de değerlendirilmeli. Bu alanda Balıkesir hem iç pazarda hem de dış pazarda rol model olabilir. Yanı sıra, devletin sağlık turizminde özel sağlık sistemi ile birlikte başrolde olması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
KÖRFEZ TURİSTİ İÇİN SERİN İKLİM TERCİH SEBEBİ
Türkiye Kaplıcalar Birliği Başkan Yardımcısı Aslan Tan ise gerçekleştirilen toplantıların daha hızlı sonuç alabilmek adına çözüm, sonuç odaklı ilerlemesi gerektiğini vurgulayarak özetle şunları söyledi; "Küçükköy'de aldığımız jeotermal işletme ruhsatı vesilesiyle bir yatırımcı olarak Balıkesir'deyim. Sedef, egzama dâhil birçok hastalığa deva olabilecek, içilebilir bir kaynak üzerine yatırımımı yaptım. Temel hedefimiz her alanda olduğu gibi nitelikli kaplıca turizm alanı yaratmak. Japonya yılda 100 milyar dolar, Almanya ise yılda 85 milyar Euro sadece kaplıca turizminden gelir elde ediyor. Ülkemizin de yatırımcıların sorunlarını daha hızlı bir şekilde çözüme ulaştırarak, kısa zamanda bu seviyelere gelmesi uzak değil."
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Güney Bölge Marmara Koordinatörü Kemal Küçükyılmaz turizmde memnuniyetin önemine dikkat çekerek, "Turistleri memnun edeceksiniz ki, sürdürülebilir bir turizm bölgesi olabilesiniz. Sağlık turizmine yönelik potansiyelimiz oldukça güçlü. Unutmamamız gerekir ki insan sağlığına yatırım muhakkak geri dönüyor" dedi.
Al Ajaji Turizm Genel Müdürü Eser Serbest ise Trabzon'un Körfez Bölgesi'nden yıllık 300 bine yakın turist potansiyeli olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Bu ilginin önemli noktalarından biri ortak kültür, diğeri ise coğrafi yakınlık. Uçakla 3 saat 10 dakikalık bir uçuş sonrasında tatil yapacağı noktaya geliyor. Yanı sıra, indikten sonra da 20 dakikalık bir mesafenin ardından konaklayacağı evinde ya da otelinde. Bu mesafe avantajını iklim avantajı ile destekleyelim. Bölgenin serin havası da körfez turisti için önemli bir avantaj."
55 YILDA 46 BAKAN
Günün ikinci ve son oturumunda ise ilk olarak söz alan Ramada Resort Kazdağları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öngen, yatırımcının iradesinin öneminin yanı sıra, yatırıma yön verecek bürokrasinin iradesinin de önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü "Kuruluşundan bu yana Turizm Bakanlığı'nda 55 yılda 46 bakan değişti ve bakanlarımızın çoğu maalesef sektör dışından. Bunun yanı sıra, 2018 yılı için toplam kamu bütçesi 751 milyar TL iken Turizm Bakanlığı'nın bu bütçeden aldığı pay yüzde 0,5. Ancak, turizm sektörü Türkiye nüfusunun 3'te biri oranında turisti ağırlıyor ve 130'un üzerinde yan sektörü besliyor."
Turizmin global anlamda en çok para kazanılan sektörlerden biri olduğunun altını çizen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ise turizmin önemine dikkati çekerek "Turizm; deniz, kum, güneş algısından daha yeni yeni çıktı. Aslında biz Evliya Çelebi'yi unutmuştuk: 'Seyahat et, sıhhat et'. Coğrafyacıyım. Tabiat ve kültürü bilmeden insana iyi hizmet edilemeyeceğini düşünürüm. Termal değerlerimizi Ege Üniversitesi ile çalışmalarımız neticesinde değerlendirmeye başladık. Bugün Sındırgı, Balıkesir ve Türkiye için bir termal turizm merkezlerinden biri oldu" sözleri ile bölgede termal turizm için atılan adımları özetledi.