Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası"
Akademik Geriatri Derneği tarafından "yeterli beslen, sağlıklı yaşlan" sloganıyla yürütülecek olan "Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası" tanıtıldı.
Akademik Geriatri Derneği tarafından "yeterli beslen, sağlıklı yaşlan" sloganıyla yürütülecek olan "Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası" tanıtıldı.
Etiler Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, kampanya kapsamında kasım ve aralık ayında, İstanbul, İzmir ve Ankara'daki yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.
Erdinçler, kampanyayı 65 yaş üstü bireyleri sağlıklı beslenmenin ilkeleri konusunda bilinçlendirmek, beslenmede yapılan yanlışlar konusunda bilgilendirmek ve zayıflamanın sadece doktor kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulamak amacıyla başlattıklarını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşlı kabul edilen 65 yaş üstü bireylerin hastalıkları, fonksiyonel durumları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanmasıyla ilgilenen geriatrinin, bireylerin yaşam kalitesini arttırmayı amaçladığını dile getiren Erdinçler, " Türkiye'de geriatri bilim dalı 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde kurulmuş fakat o yıllarda Türk toplumu daha genç bir toplum olduğu için, bu bilim dalı Türkiye için biraz lüks bulunmuş. 2000'li yıllarda, geriatri Türkiye'de bir ivme kazanmıştır. Türkiye'de 12 devlet üniversitesinde geriatri bilim dalı var. 100'e yakın geriatri uzmanımız var. Derneğimiz de 2005 yılında kuruldu." dedi.
Erdinçler, sağlıklı, dinç, kendine yetebilen yaşlıların olabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, bu amaçla, "yeterli beslen, sağlıklı yaşlan" sloganıyla "Yaşlılarda Beslenme Geriatrik Bireyleri Bilinçlendrime ve Farkındalık Kampanyası" başlattıklarını söyledi.
Yaşlılığın, 65-74 yaş arası "genç yaşlı", 75-84 yaş arası "orta yaşlı" ve 85 yaş sonrası "ileri yaşlı" olarak sınıflandırıldığını ifade eden Erdinçler, şöyle devam etti:
"Bu sınıflamaya göre hastalarımıza yaklaşımımız da farklı. Tabii ki yaş bir kriter değil. Onların fonksiyonelliği, mevcut hastalıkları da göz önüne alınıyor. Türkiye'de yaşlı nüfus gittikçe artıyor. 2000'li yıllarda 65 yaş üstü nüfus yüzde 5,7 iken, 2016 verilerine göre bu rakam yüzde 8,3."
Erdinçler, gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun toplumun yüzde 15'ini oluşturduğunu ve sağlık harcamalarının yüzde 50'sini kullandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Geriatrinin amacı, yaşlıların ileri yaşlara kadar daha üretken ve dinç ulaşmalarını sağlamak. Burada da en önemli koşullardan biri beslenme. Yaşlanmayla hastalık sayısı ve kısıtlılık artmaktadır. Bunda rol oynayan faktörlerden biri olan beslenme de önemli bir hale gelmektedir. Yetersiz beslenme, gelişmiş ülkelerde bile önemli bir sağlık problemi. Hastanede ya da bakım evlerinde kalanlarda, bu oran daha da yüksek. Yaşın ilerlemesiyle iştahta azalma oluyor. Kilo kaybına da daha sık rastlıyoruz. Yaşlıda iştah azalmasına yol açan çok çeşitli sebepler var. Yaşlanmayla organlarda meydana gelen değişiklikler buna yol açıyor. Yaşlılıkla tat ve koku alma azalıyor. Midenin boşalma zamanı uzuyor, daha çabuk tokluk meydana geliyor. Bu da yaşlının günlük öğünü azaltmasına ve yetersiz beslenmesine yol açıyor."
Toplantıda, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan da yaşlı beslenmesine yönelik öneriler sunarken, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk de yaşlılarda kas ve kemik sisteminin korunmasına yönelik bilgi verdi.
Kampanya kapsamında, geriatri uzmanları yaşlılarla görüşerek, beslenme konusunda bilgi verecek.